Israelische startup komt met apparaat waardoor een bloedtest na 10 minuten bekend is (VIDEO)

Screenshot YouTube

De Israëlische startup Sight Diagnostics heeft een medisch hulpmiddel ontwikkeld waarmee artsen en verpleegkundigen binnen 10 minuten na een druppel bloed te hebben afgenomen, de resultaten van een standaard bloedtest kunnen krijgen, zonder daarbij de monsters naar een laboratorium te sturen voor verwerking.

Tegenwoordig worden bloedmonsters van patiënten afgenomen bij de huisarts of in medische centra en daarna verzonden naar gecentraliseerde laboratoria voor analyse, waarin ze – afhankelijk van de aard van de gevraagde test – worden verwerkt door geautomatiseerde machines of professionele laboratoriumtechnici. Uiteindelijk worden de resultaten teruggestuurd naar de verwijzende arts.

“Dat hele proces is niet alleen duur maar ook traag”, zegt Yossi Pollak, de mede-oprichter en CEO van Sight Diagnostics. “Ons apparaat, met de naam OLO, is eenvoudig, klein en betaalbaar genoeg om op het bureau van elke arts te plaatsen.”

Om “OLO” te gebruiken, prikt de arts of verpleegkundige in de vinger van de patiënt en doet de druppel bloed in een plastic wegwerp cartridge die vervolgens in het apparaat wordt geplaatst, dat eruitziet als een kleine thuisprinter. De machine, uitgerust met o.a. een camera, neemt duizenden beelden van de miljoenen cellen in het monster. Vervolgens analyseert de software die door het bedrijf is ontwikkeld, op basis van machine learning-algoritmen, de afbeeldingen en levert de resultaten in een print of via e-mail.

“OLO” doet in slechts 10 minuten wat een manuele technicus 100 uur zou doen,” zei Pollak, “met OLO kan een verpleegkundige of arts nu de bloedtest resultaten van patiënten binnen enkele minuten retourneren.”

Advertentie (4)