VIDEO: Israelische marine hield grootste oefening ooit

Foto IDF

De Israelische marine hield vorige week onder de naam “Mighty Waves 2019” haar grootste oefening ooit. Het scenario wat werd gesimuleerd was hoe te reageren na een grote aardbeving in noord Israel met duizenden doden, meer dan 100.000 gewonden, ziekenhuizen die zijn vernietigd en nationale infrastructuur een puinhoop.

Vertegenwoordigers van 10 landen en de NAVO kwamen naar Haifa om “Mighty Waves 2019” bij te wonen.Het was de eerste oefening van de Israëlische marine die uitsluitend was gericht op de reactie op aardbevingen.

“Het doel was om te leren hoe de best mogelijke respons te geven onder gecompliceerde omstandigheden,” vertelde majoor Amichai Rachamim, het hoofd van de marine-afdeling.  “We hebben een infrastructuur gecreëerd die ons het gevoel geeft comfortabel te zijn, maar wat als die infrastructuur door een aardbeving wordt weggevaagd”, zei hij .

De Verenigde Staten, Frankrijk en Griekenland namen volledig deel aan de oefening en stuurden schepen en personeel naar Haifa. Vertegenwoordigers uit Cyprus, Chili, Italië, Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de NAVO stuurden waarnemers en namen deel aan niet-fysieke aspecten van de oefening.

De marineoefening had twee hoofddoelen: oefenen met het opzetten van een ‘zeepoort’, waardoor de meerderheid van de humanitaire hulp die Israël nodig zou hebben na een massale aardbeving zou passeren, en, meer in het algemeen, leren hoe efficiënter werken met de verschillende nationale en internationale organisaties die betrokken zouden zijn bij de rampenbestrijding. Bovendien simuleerden de verschillende marines die aan de oefening deelnamen ook zoek- en reddingsoperaties op zee.

Israël ligt langs een actieve breuklijn: de Syrisch-Afrikaanse kloof, een scheur in de aardkorst die over de lengte loopt van de grens tussen Israël en Jordanië. De laatste grote aardbeving die de regio trof, was in 1927 – een beving van 6,2 magnitude waarbij 500 mensen omkwamen en 700 gewond raakten – en seismologen schatten dat dergelijke aardbevingen ongeveer om de 100 jaar in deze regio plaatsvinden. Er wordt vanuit gegaan een volgende grote aardbeving mogelijk in de komende 10 tot 15 jaar zou kunnen plaatsvinden in de regio.