Israëlische ambassades gesloten wegens staking

Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Foto: MFA

Werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben op donderdag een staking van alle Israëlische ambassades aangekondigd. Slechts enkele dagen voor de Joodse feestdag Rosj Hasjana, dat komende zondagavond begint.

Daarnaast zullen alle grensovergangen met de Westelijke Jordaanoever en met de Gazastrook worden gesloten. Ook het hoofdkantoor van de IDF in Tel Aviv is vanaf donderdagmiddag gesloten voor bezoekers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat het ministerie van Financiën terug is gekomen op recent gemaakte afspraken over representatiekosten en eist nu terugbetalingen met een waarde van duizenden shekels van ambassadeurs die geen bonnetjes voor hun uitgaven kunnen verstrekken.

De reden voor de plotselinge staking lijkt het besluit van het ministerie van Financiën te zijn om de gebruikelijke vergoedingen voor overzeese afgevaardigden te annuleren.

Bovendien is het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkbaar ook van plan de speciale operatiekamer in de Oekraïense stad Uman te sluiten, waar naar verwachting tienduizenden Israëli’s vóór Rosh HaShanah aankomen om het graf van Rabbi Nachman van Breslov te bezoeken.

Het arbeiderscomité van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal donderdag bijeenkomen om te beslissen over stappen om de staking te intensiveren.

Advertentie (4)