De voetbalspeler die rabbijn werd

Rabbijn Snir Gueta. Fpto courtesy

Rabbi Snir Gueta, ooit een veelbelovende speler in Israël’s nationale voetbalteam onder de 21, is nu een rabbijn die prominente voetballers de Torah onderwijst. 

De 31-jarige voormalige middenvelder bespreekt zijn persoonlijke reis en legt uit waarom spelen op weekdagen in plaats van Shabbat het aantal voetbalsterren in Israël zal vergroten.

Hij groeide op als voetballer bij de jeugdafdeling van Maccabi Haifa en speelde later voor Maccabi Netanya en het nationale tot-21-team van Israël. Tegenwoordig wordt Rabbi Snir Gueta beschouwd als één van de meest erkende rabbijnen onder de jongere generatie van Israël.

Zeven jaar geleden besloot de veelbelovende middenvelde te stoppen met voetbal. Gedreven door zijn religieuze overtuigingen koos hij ervoor af te zien van de sport waar hij van hield. Hierdoor kon hij zich houden aan de halacha (joodse wetten), specifiek de joodse rustdag sjabbat. Nu is hij getrouwd en vader van drie kinderen.

Hij ontvangt zo’n grote hoeveelheid vragen, dat hij door een assistent wordt geholpen om te reageren op de mensen die om zijn advies vragen. Toegewijd om anderen te helpen de Bijbel te leren zoals hij heeft gedaan, spendeert hij zijn tijd aan om elke avond lessen te geven in het hele land.

De lessen van de rabbijn gaan meestal over deugden, hoffelijkheid, geloof en wat het betekent om “godvrezend” te zijn. Yeshiva-studenten die tussen bekende voetballers van de Israëlische Premier League zitten, zijn een bekend gezicht. “Worstelend met de moderne balans van het persoonlijke en professionele leven van vandaag, helpen deze motiverende toespraken om duidelijkheid te geven in het leven”, zegt Rabbi Gueta.

Hij legt zijn beslissing om te stoppen met het voetbal als volgt uit: “Het was een heel lang proces. Door lessen van verschillende rabbijnen, realiseerde ik me dat ik niet op de goede weg was als Jood. Ik bevond me op een kruispunt. Een keuze was om te wachten tot ik 35 jaar oud ben, mijn carrière af te maken en dan mijn weg te starten om rabbijn te worden, waarvan ik wist dat dat wilde zijn.”

Voetballer en nu rabbijn Gueta, (r)

De andere optie was om mijn hart te volgen en direct te doen wat ik voelde dat G-d voor mij wilde. Rabbi Gueta vervolgt: “In het laatste jaar van mijn carrière had ik veel aanbiedingen van voetbalclubs, maar ik besloot om met pensioen gaan. Ik dank mijn vrouw hiervoor. Zonder haar zou het moeilijker zijn geweest om een beslissing te nemen; ze zou bereid zijn geweest om mij overal naartoe te volgen.

“Het salaris van een voetballer opgeven en met pensioen gaan, was niet gemakkelijk om te doen. Op de vraag van wat hij voelt bij het denken aan het leven dat hij heeft achtergelaten, antwoordde Rabbi Gueta snel: “Ik mis niets.”

“Het moet voor mij de juiste beslissing zijn geweest. Wanneer voetbalwedstrijden op een zaterdag worden gepland, houdt het automatisch een grote religieuze groep fans weg van de sport.”

“Wie weet zijn er misschien nog wel meer voetbalsterren met dezelfde religieuze gevoelens, en het is het niet waard hen te verliezen.”

Advertentie (4)