Hoogste Palestijnse religieuze leider noemt Joden een “kolonialistische kanker”

Grand mufti van Jeruzalem. Screenshot YouTube

De moefti van Jeruzalem, Sheikh Muhammad Hussein, hekelde “Joodse aanvallen” tegen Palestijnse religieuze symbolen in Jeruzalem en verwees naar de Joodse aanwezigheid in het land Israël als een “kolonialistische kanker”, volgens een artikel op de website van de NGO Palestinian Media Watch.

De NGO citeert uit een artikel van de Palestijnse Autoriteit op de website van Al-Hayat Al-Jadida, de Supreme Fatwa Council, die onder leiding staat van Mufti Sheikh Muhammad Hussein. Daarin wordt gewaarschuwd voor “het gevaar van aanvallen op de religieuze en nationale symbolen in bezet Jeruzalem, en wordt de regering van de bezetters volledig verantwoordelijk gehouden voor deze schendingen.”

“De Supreme Fatwa Council uit zijn afwijzing van alle soorten nederzettingen en benadrukte dat het Palestijnse volk niet stil zal blijven ten opzichte van deze kolonialistische kanker”, voegde het rapport toe.

De Grand Mufti van Jeruzalem is de hoogste religieuze leider van de Palestijnse Autoriteit. Hussein, een voormalige imam van de Al Aqsa-moskee, werd in 2006 benoemd door PA-president Mahmoud Abbas.

Het is niet de eerste keer dat Hussein controversiële uitspraken doet en aanspoort tot geweld. Kort na zijn benoeming noemde hij zelfmoordaanslagen “legitiem, zolang het een rol speelt in het Palestijnse verzet tegen de Zionisten.”

In 2012 citeerde hij een oude islamitische tekst die moslims aanmoedigde om joden te doden, tijdens een ceremonie die werd uitgezonden door een tv-zender van de Palestijnse Autoriteit. Tijdens de ceremonie in 2015 ontkende de moefti dat er ooit een joodse heilige plaats op de Tempelberg in Jeruzalem was geweest.

In augustus, toen de moslims Eid Al-Adha vierden en het voor de joden Tisha BeAv was, sloot de Moefti de Tempelberg af om te voorkomen dat Joden naar de Tempelberg kwamen.