Israelische onderzoekers vinden mozaïeken met Christelijke mirakel scenes (VIDEO)

Luchtopname Hippos. Screenshot: YouTube

Een mand met broden. Een pauw en vis. Dat zijn een paar van de kleurrijke mozaïek taferelen die werden ontdekt door archeologen van de Universiteit van Haifa in Hippos bij het Meer van Tiberias op de Byzantijnse ”Burnt Church” locatie, aldus de universiteit van de Israelische havenstad.

Hippos, in de buurt van Kibboets Ein Gev, was een oude stad geregeerd door onder andere Herodes de Grote. Een rijke stad met honderden zuilen van rood Egyptisch graniet. Als zodanig werd het vaak beschouwd als de “stad op een heuvel” zoals in het Nieuwe Testament.

De verbrande kerk is afkomstig uit het Byzantijnse tijdperk die sinds 1993 door Israëlische, Poolse en Amerikaanse archeologen wordt bestuderen. De opgraving bevindt zich in het Hippos National Park. Het is waarschijnlijk dat de kerk in brand werd gestoken tijdens de Sasanische verovering van de stad in de zevende eeuw. Officieel bekend als het rijk van de Iraniërs, was het Sasanische rijk het laatste Perzische rijk vóór de komst van de islam naar het Midden-Oosten.

Opgravingen op de plek worden gecontroleerd door Dr. Michael Eisenberg, hoofd van het opgravingsteam in Hippos, namens het Instituut voor Archeologie aan de Universiteit van Haifa. Hij en zijn partner, Arleta Kowalewska, waren de eersten die de kerk tien jaar geleden gedeeltelijk blootlegden.

Verdere opgraving van de kerk is in handen van gebiedsleider Jessica Rentz. Ze legde het hele interne gedeelte van de kerk bloot, een gebied van 10×15 meter, evenals een paar deurkloppers in bronsgieten in de vorm van brullende leeuwen.

Mozaïekvloer. Screenshot YouTube

Eisenberg zegt dat de vondsten in uitstekende staat werden gehouden vanwege het vuur dat ze met as bedekten. Inscripties die de kerk verbinden met de martelaar Theodore Stratelates werden ook op locatie gevonden.

Tijdens het conserveringsproces, geleid door Yana Vitkalov van de Israel Antiquities Authority, werd het grootste deel van het mozaïekgebied schoongemaakt en bewaard, en de meeste decoraties en twee inscripties in het Grieks kwamen aan het daglicht. De eerste vertelt over de twee vaders van de kerk, Theodoros en Petros, die een heiligdom bouwen voor een martelaar, terwijl de tweede, die zich in een medaillon in het midden van het mozaïek bevindt, de naam van de martelaar Theodoros onthult.

Screenshot YouTube

Het gebruik van de broden kan een verwijzing zijn naar het wonder beschreven in het Nieuwe Testament, waarin Jezus in staat is om duizenden mensen te voeden met vijf broden en twee vissen. Andere mozaïeken tonen 12 manden vol brood, net zoals het Nieuwe Testament beschrijft dat de discipelen van Jezus niet alleen in staat zijn om iedereen te voeden, maar ook om over volle mand te bezitten na het wonder.

Een ander wonder dat mogelijk verband houdt met de plek is het Wonder van de zwijnen, waarin Jezus demonen dwong om twee mannen achter te laten en in plaats daarvan een kudde zwijnen mee te nemen.

Eisenberg zegt dat hij voorzichtig is met de interpretatie van het nieuwe mozaïek, maar hij zei dat er een aantal aandachtspunten zijn.

“De vissen zelf hebben een aantal extra symbolische betekenis in de christelijke wereld”, vervolgde Eisenberg. “Er kunnen zeker verschillende verklaringen zijn voor de beschrijvingen van broden en vissen in het mozaïek, maar je kunt de gelijkenis met de beschrijving in het Nieuwe Testament niet negeren.”