Judokampioen Sagi Muki wil het opnemen tegen de Iraniër die asiel in Duitsland zocht

Sagi Muki.Screenshot YouTube

De Israeliesche wereldkampioen judo onder de 80 kilo, heeft te doen met zijn Iraanse tegenhanger Saeid Mollaei die in opdracht van de Iraans judobond twee wedstrijden moest verliezen om niet tegen Sagi uit te hoeven komen.

Mollaei heeft na de wereldkampioenschappen asiel in Duitsland gezocht en zal de komende judo wedstrijden onder de Olympische vlag uitkomen.

In een exclusief interview met The Jerusalem Post sprak Muki over de verzachtende situatie van Mollaei, waarbij hij inging op de politieke en sportieve gevolgen, evenals de relatie tussen Israël en Iran. 

“Ik ben erg verdrietig over de situatie waarin Mollaei zich bevindt,” vertelde Muki vanuit zijn hotel in Tokio. “Ik weet hoe hard een atleet traint, en wanneer een gelegenheid om politieke redenen wordt weggenomen, is dat erg pijnlijk. Mollaei is een geweldig persoon en van wat ik kan zien, is hij ook een geweldige atleet. Hij verdient het niet om op deze manier te worden behandeld.”

“Ik weet niet echt of hij opzettelijk wedstrijden heeft verloren, en toen de wedstrijd in de Golden Score ging (judo’s drie minuten tie-breaker), dacht ik dat hij zeker niet met opzet zou verliezen. Maar onder de enorme druk die hij had, weet je gewoon niet wat je in die situatie zult doen.”, aldus Muki.

Muki is het eens met de uitspraak van Mollaei waarin hij zei ” dat het voor hem persoonlijk het belangrijkste is om op het hoogste niveau te concurreren en vooruit te gaan, om de gouden medaille op de Olympische Spelen te winnen”.

“Ik ben het met hem eens, want als je Olympisch kampioen en wereldkampioen wilt worden, moet je elk gevecht winnen. Als je vanwege de politiek niet kunt concurreren, loop je een risico. Het is moeilijk om met de situatie om te gaan als hij weet dat hij niet tegen iemand kan vechten vanwege politieke druk, die buiten de sport arena ligt. Mentaal is dat een grote uitdaging als het niet afhangt van je eigen prestaties. “

Over de Iraanse boycot van Israelische atleten zei Muki : “Ik denk dat we in een tijd leven waarin er veel veranderingen plaatsvinden in het Midden-Oosten. “In 2014 dacht iedereen dat we niet naar Abu Dhabi zouden kunnen gaan. Maar het jaar daarop, in 2015, waren we er en ik won een bronzen medaille, hoewel onze vlag niet werd gehesen. In 2018, toen we terugkeerden naar Abu Dhabi en we niet alleen de Israëlische vlag konden tonen, won ik de gouden medaille en werd het Hatikvah gespeeld.

“Judo is niet alleen een sport die de normalisatie van de betrekkingen met Iran kan bewerkstelligen, zoals we in Abu Dhabi zagen, maar we zagen ook dat ze ons echt leuk vinden en ons niet haten,” ging Muki verder. “De Iraanse regering is extreem.”

De Israëlische wereldkampioen heeft twee dromen ” het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen en om een wedstrijd tegen Mollaei te spelen en dan maakt het niet uit wie er wint. Ik wil zijn hand schudden, hem een ​​knuffel geven. Op deze manier zullen we niet alleen eer tonen aan elkaar, maar samen kunnen we laten zien dat sport boven alles staat. ” 

Advertentie (4)