Na twee raketten uit Gaza heeft de IDF 15 Hamas doelen aangevallen

Screenshot van een van de IDF aanvallen

Nadat eerder dinsdagavond vanuit Gaza twee raketten richting Ashdod en Ashkelon waren afgevuurd, heeft de IDF als reactie daarop 15 Hamas doelen aangevallen.

De raketten waren door Hamas bewust naar deze twee zuidelijke steden afgevuurd, omdat in Ashdod premier Netanyahu een verkiezingsbijeenkomst hield, en iets dichter bij de grens met Gaza gelegen Ashkelon deed de nummer 4 van Blue & White, Gaby Ashkenazy, hetzelfde.

Onder de doelen die de IDF heeft aangevallen bevinden zich een Hamas-tunnel, een marinebasis, een productie hal voor wapens en diverse andere militaire doelen van de terreurorganisatie. Er zijn geen berichten over gewonden, mogelijk omdat Hamas van te voren alle basissen al had ontruimd.

Palestijnse bronnen rapporteerden zware aanvallen en explosies in de Gazaanse steden Beit Lahiya (net ten noorden van Gaza-stad) Deir el-Balah (in centraal Gaza) en in Khan Younis in het zuiden.

premier Netanyahu in overleg. Foto Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie

Premier Netanyahu werd tijdens het luchtalarm door de beveiliging van het podium naar een veiligere plek gebracht. Gaby Ashkenazy echter bleef op het podium, waar hij zijn toespraak hield, en weigerde het podium te verlaten.

Netanyahu verlaat het podium. Foto screenshot Facebook

De Likoed partij van Netanyahu zond het evenement in Ashdod live uit via Facebook, maar heeft inmiddels de video verwijderd, omdat ze wisten dat het imago van Netanyahu als “mister security” een deuk had opgelopen door het feit dat, terwijl hij een toespraak hield, raketten uit Gaza werden afgevuurd en het feit dat hij het podium moest verlaten van zijn beveiliging, om naar een veilige plek te gaan. Opvallend was verder dat het publiek gewoon in de zaal bleef.

Zijn opponenten maakten hier ook onmiddellijk gebruik van. Lieberman bijvoorbeeld, die ook in Ashdod een bijeenkomst hield, schreef: “Deze raketaanval van vandaag bewijst opnieuw dat het beleid van Netanyahu, wat neerkomt op overgave aan terrorisme, failliet is. Er moet van richting worden veranderd en de eerste fase zal op 17 september bij de stembus zijn.”

De leider van de Israelische Arbeiderspartij, Amir Peretz, zei: “Niets is nieuw. Helaas verdwijnt Netanyahu opnieuw, terwijl de inwoners van het zuiden worden verwaarloosd. Echt leiderschap vereist het aanpakken van de kern van het probleem, in plaats van zich te verbergen onder het schild van de Iron Dome.”

Leider van Blue & White, Benny Gantz, zei tijdens een evenement in het Druzen dorp Julis: “Ze dwongen de premier naar een bunker, terwijl onze Gabi Ashkenazi op het podium stond in Ashkelon en bleef praten alsof er niets was gebeurt.”

Leider van de rechtse Yamina-partij, Naftali Bennett, noemde het incident een ‘nationale vernedering’, en voegde eraan toe: “Hamas is gestopt met bang zijn voor Israël. De veiligheid van Israël wordt hersteld door Hamas-leiders te vermoorden, niet door persconferenties.”

Advertentie (4)