Netanyahu: “Oorlog met Gaza kan ieder moment uitbreken”

Premier Netanyahu. Foto GPO

Na terugkeer van het bezoek van Netanyahu aan Rusland, waar hij president Poetin heeft ontmoet, zei de premier: “Oorlog met Gaza kan ieder moment uitbreken en heeft niets met de verkiezingen te maken, die spelen daar geen rol in.”

De afgelopen week en dagen zijn er bijna iedere dag raketten of mortieren vanuit Gaza richting Israel afgevuurd. Met als gênant moment dinsdagavond, waarop tijdens een toespraak van Netanyahu het luchtalarm afging en de premier van het podium werd verwijderd door zijn beveiliging, terwijl het publiek in de zaal moest blijven zitten.

In zijn opmerkingen was Netanyahu duidelijk: “Een operatie in Gaza kan op elk moment plaatsvinden, ook vier dagen voor de verkiezingen. De datum van de verkiezingen houdt geen rekening met een beslissing om oorlog te voeren.”

Netanyahu, die geconfronteerd wordt met hevige concurrentie in zijn poging om opnieuw een regering te leiden, heeft imago als “Mr. Security” en goede prestaties op het internationale diplomatiek gebied. Maar de onophoudelijke aanvallen vanuit Gaza maakt dat zijn imago er niet beter op wordt, waarbij zijn rivalen daar natuurlijk lustig gebruik van maken.

Premier Netanyahu gedwongen het podium te verlaten. Screenshot YouTube

Voor veel van die rivalen vormde de scène van Netanyahu, die gedwongen werd beschutting te zoeken tegen raketten, een negatief beeld vanwege het feit dat hij er altijd prat opgaat als “Mr. Security” voor de staat Israel op te komen, maar faalt voor wat betreft zijn beleid richting Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza. Zij zeggen dat zijn regering faalt om voortdurende aanvallen van Gazaanse terreurgroepen te stoppen.

Velen in Israel nemen zijn uitspraak over een mogelijke oorlog voorlopig met een korreltje zout, omdat dat al zo vaak in de afgelopen jaren is gezegd.

Advertentie (4)