Rechtbank in Den Haag houdt hoorzitting over “oorlogsmisdaden” Benny Gantz

Benny Gantz. Screenshot YouTube

Je zou haast denken, waar bemoeien ze zich mee? De rechtbank in Den Haag houdt vandaag een hoorzitting over de vraag of een verzoek om Benny Gantz, leider van Blue & White, vervolgd kan worden wegens “oorlogsmisdaden” tijdens de Gaza-oorlog in 2014.

Terwijl het Internationale gerechtshof in Den Haag zich buigt over de vraag of zij bevoegd is om Israelische soldaten te vervolgen, vond ene Ismail Ziada, een Palestijn die in Nederland woont, het nodig de Haagse rechtbank te vragen een zaak tegen Gantz en voormalig IDF-Air Force Chief Maj. Gen. (res.) Amir Eshel te starten. De Palestijn uit Gaza krijgt hulp van de organisatie “Palestine Justice Campaign”.

Waar gaat het om? Ziadi beweert dat tijdens de Gaza oorlog van 2014 zes familieleden van hem zijn omgekomen en dat Israel daarvoor verantwoordelijk is.

Volgens Ziadi discrimineren Israelische rechtbanken Palestijnen en kan er geen rechtszaak in Israel worden gestart.

Volgens rapporten weigerde de IDF de zaak van Ziadi te behandelen, omdat het een geval van “collateral damage” was. In het huis waar deze familieleden woonden had Hamas een militaire “war room” opgezet, die door de IDF werd aangevallen.

Het algemene standpunt van de IDF is dat het met alle middelen probeerde burgerslachtoffers te beperken door burgers te waarschuwen, middels flyers en telefoontjes, om de conflictgebieden te verlaten. Het is Hamas die zich bewust tussen de burgers verschuilt en vanuit woonhuizen raketten afschiet. Aldus is het Hamas die verantwoordelijk is.

“De IDF is het meest morele leger ter wereld en ik ben er trots op dat ik er bijna 40 jaar in heb gediend. Als premier zal ik de IDF op alle mogelijke manieren blijven steunen”, zei Gantz in reactie op de zaak.

Volgens het beginsel van universele jurisdictie staan ​​sommige landen, met name in Europa, vervolging van buitenlandse ambtenaren voor oorlogsmisdaden toe, als de lokale staat weigert te vervolgen.

Tot nu toe zijn alle eerdere pogingen, van Palestijnen en Palestijnse organisaties, om rechtszaken in Europese landen tegen Israelische functionarissen te starten, mislukt.