Tel Aviv Museum of Art: “Solar Guerrilla is een constructieve reactie op klimaatverandering”

SkyVille, een Singaporees hoogbouwproject dat een hotel, kantoorruimte en verticale openbare parken combineert, te zien in de huidige tentoonstelling van het Tel Aviv Museum of Art, ‘Solar Guerrilla’, tot december 2019 (Courtesy Skyshot Pte Ltd.)

Een bijzondere tentoonstelling is op dit moment te zien in het Tel Aviv Museum of Art, met de bedoeling bezoekers te laten zien wat er mogelijke is om steden groener te maken en meer milieubewust.

De tentoonstelling die loopt tot 15 december is opgezet door Maya Vinitsky: “We wilden deze verkenning koppelen aan dingen die visueel, kleurrijk en zelfs tastbaar zijn. Wie naar het museum komt, naar deze tentoonstelling, zal hopelijk dingen zien waardoor ze meer groen gaan denken en actiever worden wat betreft milieubewustzijn.”

Veel van wat er te zien is in “Solar Guerrilla” is gemaakt door architecten, landschapsontwerpers en industrieel ontwerpers van over de hele wereld, kijkend naar een breed scala aan antwoorden op klimaatverandering.

De tentoonstelling bevat 36 projecten verdeeld over zes thema’s: 1,5 tot 2 graden Celsius, Solar punk, Sponge City, Anti-Smog, Sunroof en Passive House.

Bezoekers van de tentoonstelling krijgen eerst uitleg over klimaatverandering, ondermeer via een clip uit Al Gore’s nieuwe film “An Inconvenient Sequel: Truth to Power”, en andere clips en podcasts van onderzoekers die het Klimaatakkoord Parijs toelichten, voordat ze verder gaan met visuele weergaven.

Eén van de meest “aanraak-vriendelijke” tentoonstellingen is Terraform, een interactieve ronde zandbak-tafel met de topografie van een bergketen en water dat wordt weerspiegeld op zandhopen. Bezoekers worden aangemoedigd om het zachte zand met hun handen te verschuiven, illustrerend hoe de bergen, heuvels en wateren veranderen door menselijk ingrijpen.

In het gedeelte Sponge City wordt gekeken naar toepassingen voor overmatige regen en overstromingen, met voorbeelden uit Kopenhagen, New York en Shanghai. In die steden zijn er trottoirs, autogarages en parken gebouwd om toegenomen regenwater op te nemen en te kanaliseren, om zo parken en natuur te ondersteunen.

Israëlische vindingrijkheid is ook aanwezig met Watergenerator: Moisture Harvester, een bedrijf gevestigd in Rishon Lezion, dat vocht opneemt en in een groot fontein achtig mechanisme omzet in drinkwater – essentieel voor landen die worstelen met voldoende schoon drinkwater.

Ook Eco Wave Power is vertegenwoordigd, een bedrijf uit Tel Aviv dat de energie van golven en de zee onttrekt om schone elektriciteit te leveren. Het is actief in de haven van Jaffa en het huidige plan is om het in november aan te sluiten op het elektriciteitsnet van Tel Aviv.

Het Solarpunk-gedeelte van de tentoonstelling omvat een blik op Vegetal City, fantastische ontwerpen van de Brusselse architect Luc Schuiten, die modellen van gebouwen en steden maakt, die volledig uit vegetatie zijn gemaakt. Zijn model van een huis gebouwd uit boomtakken is opgesteld bij de tentoonstelling.

Ook zijn video’s te zien van Royal in Singapore, een hoog gebouw met een hotel, kantoren en 3,7 hectare groen. Evenals SkyVille, een appartementencomplex met 960 appartementen dat gemeenschapsleven ondersteunt met verticale parken en waterelementen.

Een andere Israëlische innovatie die wordt vertegenwoordigd in het Solarpunk-gedeelte is Solar Edge, dat met behulp van virtual reality-schermen laat zien hoe zonnepanelen op de daken van huizen en gebouwen voor meerdere doeleinden benutten.

In het Smog-gedeelte wordt uitleg gegeven over groenprojecten op daken in Chicago, een Italiaanse hoogbouw die vecht tegen smog met een verticaal bos, en het Smog-Free Project uit Rotterdam, dat “smogetende” torens, sieraden en fietsen bouwt die helpen de lucht te filteren.

De “passieve huis-voorbeelden” omvatten Masdar City in Abu Dhabi, met modellen en foto’s van de volledig duurzame stad gebouwd in de woestijn, samen met zijn eigen vloot van autonome voertuigen op batterijen, die exclusief in de stad worden gebruikt. Eén van de futuristische voertuigen is te zien in de galerij.

De autonome voertuigen op batterijen van Masdar City in Abu Dhabi, gebruikt om passagiers rond de duurzame stad te vervoeren (Courtesy Tel Aviv Museum of Art)

“Het Passieve huis” biedt ook een kijkje in BedZED, een grootschalige duurzame gemeenschap gebouwd in de Britse stad Wellington, de eerste in zijn soort in Groot-Brittannië. Een soort kibboets met 100 woningen, kantoren en een universiteit.

BedZed, een duurzame gemeenschap in Wellington in het Verenigd Koninkrijk, te zien in ‘Solar Guerrilla’, een tentoonstelling van het Tel Aviv Museum of Art, (Courtesy Tom Chance)

Een model van het Check Point-bedrijfsgebouw in Tel Aviv is ook opgenomen in het “passieve huis” gedeelte, met een project dat 3,7 hectare beslaat met nieuwe en oude gebouwen, evenals groene muren en ruimtes bevat.

Check Point’s Tel Aviv-hoofdkantoor, opnieuw geconfigureerd en ontworpen om duurzaamheid te bevorderen (Courtesy Check Point)

De tentoonstelling eindigt met een blik op de visie voor het zogenaamde Northwest District (3700) in het noordwesten van Tel Aviv, waar plannen zijn om een ​​duurzame wijk te creëren in een 494 hectare groot gebied langs de kust.