Update verkiezingen in Israel

Foto Haim Zach / GPO

Vandaag zijn er voor de tweede keer dit jaar verkiezingen in Israel. Er zijn zojuist klachten binnengekomen over onregelmatigheden bij stembureaus. Maar er is ook goed nieuws te melden. Er wordt melding gemaakt van hoge opkomsten bij stembureaus.

De politieke partij Yamina klaagt bij de Centrale Verkiezingscommissie dat haar stembiljetten zijn gestolen uit een stembureau in Hadera.

De stembiljetten op het stembureau in de Tahkemuni-school van de stad werden vervangen door stembiljetten van de New Right-partij van de verkiezingen van april, in een kennelijk poging om Yamina-kiezers te verwarren.

Premier Netanyahu heeft zijn stem ook uitgebracht in navolging van de andere partijleiders, waarvan de meesten vanochtend vroeg al naar de kieslokalen zijn gegaan.

De leider van de Joint Arab List riep Arabische kiezers op om te gaan stemmen: “We kunnen vandaag een historische prestatie leveren. Ik dring er bij elke kiezer op aan om met zijn vrienden en familie naar de stembus te komen. Met elke stem voor de Joint List kunnen we vechten voor vrede, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid voor iedereen. En infrastructuur. Niemand zal ons de impact en rechten geven die we verdienen – we moeten ze zelf innemen”.

Toekomstige Labour-Gesher-kiezers hebben sms-berichten ontvangen van niet-geïdentificeerde afzenders – wat illegaal is – waarin kiezers wordt gewaarschuwd dat de partij de minimale kiesdrempel niet zal overschrijden.

De boodschap die mensen ontvingen op hun telefoon luidde: “Om te voorkomen dat Netanyahu aan de macht blijft, moet die man zonder de snor (Labour-Gesher-leider Amir Peretz) aankondigen dat hij de race verlaat. Anders overschrijden ze de kiesdrempel niet!”