Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten in Israel vandaag?

Screenshot YouTube

Met nog slechts vijf dagen te gaan voordat Israëliërs dit kalenderjaar voor de tweede keer terugkeren naar de stembus voor een verkiezing, vecht premier Benjamin Netanyahu voor zijn politieke leven.

 • Netanyahu wil een vijfde ambtstermijn als premier veilig stellen door steun voor zijn Likud-partij te krijgen van alle rechtse kiezers. Zijn belofte om de Jordaanvallei te annexeren als hij wordt herkozen, en zijn ophitsen tegen de Arabische minderheid in Israël, zijn aloude Netanyahu-verkiezings gokken. (De ochtend van de verkiezingen van 2015 waarschuwde Netanyahu dat de Arabieren “in grote getale stemmen”, en voorafgaand aan de verkiezingen van april beloofde hij op soortgelijke wijze de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te annexeren
 • Op donderdag kondigde Facebook aan dat het een chatbot opschortte die op de officiële pagina van Netanyahu stond, wegens het overtreden van het beleid inzake haatzaaien, nadat een bericht dat een dag eerder door zijn campagne was verspreid kiezers waarschuwde dat Arabische Israëlische politici “ons allemaal willen vernietigen.”
 • Zijn pogingen om rechtse nationalistische kiezers na te jagen zijn niet genegeerd door de Israëlische media; zijn aankondiging over annexatie werd door journalisten sceptisch ontvangen en zijn anti-Arabische Facebook post werd op grote schaal afgedaan als een andere goedkope truc voor deverkiezingen.
 • n een vernietigend hoofdartikel schrijft Haaretz op donderdag “Netanyahu de Inciter” en zegt dat de premier tijdens deze huidige verkiezingsronde “elke mogelijke lijn” heeft overschreden.
 • “Haat tegen Arabieren en aanzetten tot haat tegen hen zijn zo gewoon dat het publiek apathisch lijkt voor nieuwe uitingen daarvan. We moeten dit niet accepteren ‘, zegt Haaretz. “We moeten niet accepteren dat de premier een vijfde van het publiek heeft gestigmatiseerd als een gevaarlijke interne vijand, iemand die de rest wil vernietigen, alsof dit vanzelfsprekend is. Democratieën worden beoordeeld op hoe zij met minderheden omgaan. Netanyahu heeft elke mogelijke lijn overschreden. “

Het voorpagina verhaal van de Yedioth Ahronoth is getiteld “Netanyahu vs. de Arabieren”, en de verslaggevers schuwen de Likud-advertentie die woensdag circuleerde niet, die zijn “smerig en racistisch”.

 • Yedioth-columnist Ben Dror Yemini ontploft bijna van de inspanningen van Netanyahu om het “kamp voor de nederzettingen” te winnen door te beloven de Jordaanvallei te annexeren. “Netanyahu nam een veel gevaarlijkere stap en toonde de bereidheid om de nationale belangen van Israël te schaden in de hoop een klein politiek voordeel te behalen – iets dat hij waarschijnlijk niet zal bereiken,” schrijft Yemini.
 • Een andere Yedioth-columnist, Shimon Shiffer, suggereert dat Netanyahu’s populariteit en invloed in het buitenland aan het afnemen is, en hij kan volgende week in grote problemen komen. Hij zegt dat de sterke allianties van Netanyahu met Trump en Poetin deze week een klap lijken te hebben gehad met het ontslaan van Bolton en een zeldzame berisping uit Moskou over zijn aankondiging van de annexatie.

Het is niet verwonderlijk dat Israel Hayom, een gratis sensatiekrant van de (ex) vriend van Netanyahu, Sheldon Adelson, een van de weinige media was die de premier prees te midden van de stroom van kritiek.

 • De krant heeft een exclusief interview met Netanyahu, die zijn bewering herhaalt dat zijn belangrijkste verkiezings rivaal Blue & White een deal heeft gesloten met Arabische partijen en Avigdor Liberman om te zorgen dat hij, Netanyahu, de verkiezingen verliest.
 • Hij vertelt de Amnon Lord van Israel Hayom dat een brede militaire campagne in de Gazastrook in het verschiet zou kunnen staan, en zegt dat de Trump-regering hem stilzwijgende goedkeuring gaf om zijn plannen aan te kondigen om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.
 • “Wat ik zei werd gedaan met de kennis van de Amerikaanse regering. Hun reactie op de aankondiging, waarbij hun standpunt over de kwestie niet is veranderd, laat zien dat zelfs als het niet bepaald een groen licht is, het meer een oranje licht is en zeker geen rood licht, “zegt Netanyahu.

De stap van de Amerikaanse president Donald Trump in de richting van mogelijke toenadering tot Iran wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Israëlische media.

 • Woensdag meldde Bloomberg dat Trump eerder deze week zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton ontsloeg na een krachtig meningsverschil met andere adviseurs van het Witte Huis over het terugdraaien van sancties tegen Iran in een poging een ontmoeting met president Rouhani aan de zijlijn van de algemene vergadering van de VN te bewerkstelligen volgende maand.
 • Trump weerlegde niet het Bloomberg verslag van Bolton’s vertrek of zijn plannen de hand naar naar Teheran uit te reiken. Op de vraag of hij de sancties tegen Iran zou versoepelen – iets wat Bolton niet zou hebben geadviseerd – om Iran naar een ontmoeting te lokken, zei Trump niet ja en geen nee.
 • Hij vertelde verslaggevers woensdag dat Bolton niet in overeenstemming was met de prioriteiten van zijn regering, maar vrijblijvend bleef over het terugdraaien van sancties en mogelijke gesprekken met Iran.

En ten slotte bevatten de kranten van donderdag de verplichte, bijna dagelijkse samenvatting over de stijgende spanningen in de Gazastrook.

 • Op dinsdag en woensdag vuurden terroristen uit Gaza raketten af op Zuid-Israël, waardoor een huis in de buurt van Ashkelon werd beschadigd maar geen gewonden vielen. Volgens berichten in de Hebreeuwse media gelooft Israël dat de Palestijnse islamitische Jihad, en niet Hamas, verantwoordelijk is voor het laatste raketvuur.
 • In een ochtendinterview met de KAN-publieke omroep zei Netanyahu dat het voortdurende raketvuur vanuit Gaza een nieuwe oorlog tegen Hamas onvermijdelijk maakt.
 • “Ik wil geen oorlog tenzij het een laatste redmiddel is en ik riskeer niet het leven van onze soldaten en burgers alleen maar om applaus te krijgen,” zei Netanyahu in een interview met KAN “We zullen waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan een grote campagne, een oorlog tegen de terreurstrijdkrachten in Gaza. “