Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto: GPO

Tussen Likud en Blue & White zijn een aantal serieuze verschillen die moeten worden opgelost zodat een eenheidsregering kan worden gevormd anders gaat het land opnieuw naar de stembus, en daar zit niemand op te wachten.

Halte eenheidsregering: Iedereen probeert te raden wat er gaat gebeuren (en op het moment dat u dit leest zijn er misschien alweer nieuwere ontwikkelingen), maar de vraag wie er gaat winnen stapelt zich sneller op dan tijdens een bokswedstrijd bij een gok kantoor in Las Vegas.

 • Op dit moment lijkt de tijdsgeest naar eenheid te leunen, of iets dergelijks, vooral dankzij Likud-leider Benjamin Netanyahu die een briefje verstuurt met het verzoek dat hij Blue & White leider Benny Gantz wil ontmoeten en foto’s van de twee samen met President Reuven Rivlin bij het graf van Shimon Peres waarbij ze alle drie glimlachen. (Peres was toevallig de laatste persoon die een rotatieovereenkomst met Likud sloot. Hoe is dat gelukt?).
 • Plichtsgetrouw publiceerden alle kranten die foto’s, de eersten waarop Gantz en Netanyahu samen staan sinds dat Gantz de IDF verliet, maar wel met grote krantenkoppen met de oproep van Netanyahu voor een eenheidsregering.
 • “De opdracht op dit moment is een brede eenheidsregering”luidt de kop van Ynet, daarbij citerend uit de oproep van Netanyahu.
 • “Wakker worden, we zullen de regering leiden”, leest een kop bovenaan de website van Channel 13, citerend uit een Blue and White-reactie op Netanyahu’s oproep.
 • “Netanyahu maakt gewoon een beetje drukte in de media”, zegt een Likud functionaris tegen Walla-nieuws. De functionaris zegt dat de partij zal wachten tot nadat alle stemmen zijn geteld en daarna te beginnen met onderhandelingen.

Partij? Blok? Of partijblok: Netanyahu verspilde niet zoveel kostbare tijd door al zijn rechtse vrienden bijeen te roepen en hen te laten instemmen met het vormen van een blok dat bij elkaar blijft en als één partij onderhandelt.

 • Israel Hayom plaatst een foto van de bijeenkomst op zijn voorpagina en noemt de groep “Netanyahu’s blok” (eigenlijk gebruikt het papier het Engelse woord “block” in plaats van het Hebreeuwse “gush”, wat normaal gesproken om een of andere reden als “blok” wordt vertaald, misschien om een blokkerende manoeuvre aan te geven).
 • Echter met een “blok”dat de 61 Knesset zetels niet haalt blijft het eindspel van Netanyahu onduidelijk .
 • Yedioth Ahronoth meldt dat het doel van “blok” is ervoor te zorgen dat niemand het schip verlaat en Blue & White een kans geeft om een ​​regering te vormen zonder Likud.
 • Er wordt ook in bijna alle kranten gespeculeerd dat Netanyahu wil proberen president Rivlin te overtuigen het “blok”als een partij te zien, hopend dan een coalitie samen te mogen stellen.
 • Israel Hayom haalt een bron aan die bij de besloten vergadering was en meldt dat Netanyahu zei dat hij er eigenlijk geen probleem mee heeft dat Gantz als eerste een poging krijgt om een ​​coalitie te vormen.
 • “Laat hem een ​​beetje zweten. Er komt niets van. We zullen één blok zijn en er is niets dat hij kan doen, “zegt hij.

Doodlopende weg: Blue & White staat erop dat elke eenheidsregering alleen een Likud bevat zonder Netanyahu , maar voor nu is het niet duidelijk of de Likud partij klaar is om die stap te zetten.

 • Het resultaat is een schijnbare impasse, een woord dat steeds opnieuw verschijnt in nieuwskoppen, samen met moeras, moeras, doodlopende weg en andere synoniemen voor een politieke impasse.

Zal Likud Netanyahu dumpen? Voor nu lijkt het antwoord nee te zijn, maar het ligt wel op tafel.

 • Yedioth meldt dat bronnen in de Likud partij zeggen dat ze bij Netanyahu blijven, tenminste totdat hij de kans heeft gehad een regering te vormen.
 • En zo niet “dan zullen Likud leden begrijpen dat ze aan een rechtse regering kunnen bouwen onder leiding van Likud – zonder Netanyahu”, zegt een bron tegen de krant.
 • In Haaretz schrijft analist Yossi Verter dat “senior partijleden, en degenen niet zo senior zijn, heel goed begrijpen waar Netanyahu hen naartoe heeft gesleept. Iedereen die het niet begrijpt, zal het de volgende dag of twee realiseren. Netanyahu zal hen ook niet kunnen minachten en vernederen. Nu heeft hij ze meer nodig dan ze hem nodig hebben.”
 • “Het is tijd dat Netanyahu het stokje doorgeeft”, schrijft Gideon Katab op de website van Channel 12.

En dat maakt drie? Terwijl velen het over eenheid hebben, is er ook het spook van de optie die niemand wil, nieuwe verkiezingen.

 • Bijna als een bedreiging, meldt Israel Hayom dat de optie heel erg op tafel ligt, hoewel niemand gelukkig zal zijn.
 • Knesset leden zullen zich niet vrijwillig aanmelden voor een derde verkiezing vermoedt columnist Yossi Beilin in de krant.
 • Haaretz’s Verter meldt dat Netanyahu anderen tijdens zijn ontmoeting met rechtse bondgenoten schokte door te doen alsof hij het ter sprake wilde brengen. “De volgende keer moeten we onze manier van werken veranderen, het voorkomen van stemmenverspilling, vanaf het begin ons verenigen, het verbazingwekkende potentieel van rechts benutten,” citeert hij hen.
 • Verter vermoedt ook dat nieuwe verkiezingen een bijna zekerheid lijken als Netanyahu zich aan zijn wapens houdt.
 • Voormalig premier Ehud Olmert vertelt hetzelfde aan Ben Caspit op Radio 103 “dat een derde ronde een zekerheid is.”
 • In Zman Yisrael schrijft Avner Hopstein dat Israëliërs niet gelukkig zijn met de hele situatie, maar niemand is bereid om echte veranderingen te bedenken om heel reële problemen aan te pakken over hoe Israël zijn leiders kiest, waarbij het land wordt vergeleken met een persoon die keer op keer naar de dezelfde muur loopt, en steeds opnieuw faalt.
 • “En ondanks de kater van de dag erna, heeft niemand de moed om naast de muur te staan ​​en het neer te halen met een bijl,” schrijft hij.