Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Foto GPO

De eenheid rond Netanyahu wordt afgedaan als gewoon weer “spin” in een mediaomgeving die er al verzadigd van is. Oh, wat moet die arme president doen?

Vertrouw niemand : Nu president Rivlin zondagmiddag gaat beginnen met der eerste consultaties proberen alle partijen hun positie zo belangrijk mogelijk te maken proberen alles uit de mogelijke bondgenoten en rivalen te persen.

 • Met de meeste Israëlische politici die zich aansluiten bij het voorschrift van Lee Atwater dat perceptie realiteit is, is het van groot belang de media te bespelen en de media spelen maar al te graag dat spelletje mee.
 • Neem bijvoorbeeld Channel 12 dat donderdag zonder bron meldt dat Avigdor Liberman medewerkers had verteld dat zijn Yisrael Beytenu-partij Benny Gantz van Blue and White zou aanbevelen voor premier.
 • Binnen enkele uren was het kanaal zelf op mysterieuze wijze gestopt met het melden van de reactie, leden van de partij gaven ontkenningen uit en Walla News rapporteerde, gebaseerd op naamloze ‘partijbronnen’, dat Liberman misschien niemand zou aanbevelen.
 • Het was niet de eerste keer dat Channel 12 met een gerucht kwam zonder enig bewijs. Channel 12 beweerde donderdag dat het Iron Dome vier raketten boven Sderot uit de lucht had geschoten, gebaseerd op vier explosies nadat de sirenes waren afgegaan. Echter de luchtverdedigingsraketten van het Iron Dome zijn zo ontworpen dat ze in de lucht exploderen of ze nu wel of niet een raket hebben geraakt.
 • Het is niet alleen Channel 12. Op donderdag meldde Channel 13 dat Gantz aan Liberman zou hebben beloofd geen regering te vormen zonder hem erbij. OP vrijdagochtend komt Channel 13 met het bericht dat Lieberman had gezegd dat : “daar geen noodzaak voor is, we kunnen het redden in een coalitie of in de oppositie”.
 • Dan zijn er ook nog berichten dat de ultra orthodoxe partijen hun standpunten richting Blue & White zouden verzachten en dat Likud heel aardig doet tegen Labor-Gesher combinatie en meer van dit soort berichten. Wat ervan te geloven? Niets, nada noppes.

De berekeningen van de president: Het grootste deel van de ruzie en kieswiskunde is gebaseerd op proberen te berekenen wie Rivlin zal belasten met het vormen van een regering.

 • In een interview op de legerradio zegt de stafchef van president Rivlin, Harel Tubi, dat de president de opdracht tot het vormen van een regering zal geven aan degene met de beste kansen, ook al heeft hij minder aanbevelingen.
 • Yedioth Aharot weet dat te melden dat als Rivlin Netanyahu opdracht geeft, zal er waarschijnlijk een verzoekschrift bij het Hooggerechtshof worden ingediend dat procureur-generaal Avichai Mandelblit zal dwingen om de juridische situatie van Netanyahu voor het gerecht op te helderen en ze ook in onbekende wateren te plaatsen.
 • “Juridische experts zeggen dat dit kan leiden tot een ongekende constitutionele crisis. Naar hun mening zou de nieuwe juridische realiteit de procureur-generaal kunnen dwingen om aan te kondigen dat er op zijn minst acute juridische problemen met de zaak zijn, en misschien nog meer, ” aldus de krant.
 • Op Twitter grapt Channel 12 verslaggever / expert Amit Segal dat Rivlin misschien een hotline voor het publiek moet openen om hem ideeën te geven over hoe een regering zal worden gevormd, zoals het leger deed om het probleem met de Gazastunnel aan te pakken. Rivlin (of zijn kantoor) antwoordt: “schattig idee, vriend.”

Derde verkiezingen? Iemand anders zou met zo een idee kunnen en de bevolking vragen “nog een keer verkiezingen?”. Sommigen zien Likud-leider Benjamin Netanyahu die Israël naar dat pad leidt als zijn enige manier om het onvermijdelijke af te wenden.

 • David Horowitz van de Times of Israel merkte donderdag al op dat Netanyahu daar niet vies van zou zijn.
 • “Netanyahu wist natuurlijk heel goed dat Gantz zijn aanbod zou afwijzen. Zijn doel is om het doen lijken dat hij op zoek is naar een eenheidsregering waarbij de zwakke schakels in rangen van de Knesset leden die aan de kant van Gantz staan, naar boven komen, zodat op de een of andere manier deze verkiezingen in zijn voordeel worden beslist. Hij hoopte dat Gantz zijn aanbod zou afwijzen, wat ook precies zo gebeurde en kan dan op het tijdstip dat het hem uitkomt Gantz de schuld geven van het feit dat er een derde rond van verkiezingen aankomt.
 • Yossi Verter van Haaretz beschuldigt Netanyahu ervan “een absurd, transparant spel te spelen.
 • Nu trekt hij het enige konijn wat hij nog overhad uit de hoge hoed. het al oude “het is zijn schuld”,in een poging om een ​​derde verkiezing te bereiken met een vorm van publieke steun ”, schrijft hij. “Dit is een totale waanzin”.
 • In het fanblad van Netanyahu, Israel Hayom, ondertussen, probeert Moti Tuchfeld pleiten voor een derde verkiezing.
 • “Het lijkt erop dat als Likud-aanhangers zouden stemmen of ze een eenheidsregering of een derde verkiezing wilden, de meesten de tweede optie zouden kiezen,” schrijft hij, zonder daar enig bewijs voor aan te drgaen.

Bibi de deur wijzen? Het vermijden van nieuwe verkiezingen kan betekenen dat Netanyahu het Likud leiderschap verliest.

 • In de Times of Israel kijkt Raphael Ahren of dat gaat gebeuren en op welke manier dat zou moeten en of er steun in de Likud voor is.
 • “Ze steunden hem na de laatste verkiezingen; ze bleven bij hem, zelfs nadat hij de Knesset had ontbonden. Maar ze blijven niet op de Likud-Titanic, ‘vertelt pollster Mitchell Barak.
 • In Haaretz schrijft Chemi Shalev echter dat “Netanyahu’s lelie-leverde Likud-ondergeschikten, van wie de meesten verlangen hem te zien gaan, nog steeds doodsbang zijn door het vooruitzicht dat de ultieme comeback-jongen als een Phoenix uit zijn as zal opstaan en wraak zal nemen op iedereen die zelfs een smidgen van ontrouw toonde. “
 • Waarom wil Netanyahu koste wat het kost premier blijven, zelfs als het in een rotatie zou zijn? Het zijn de juridische procedures, schrijft Sima Kadmon in Yedioth Aharanot.