Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Screenshot YouTube

Een peiling bevestigt de afkeer van nieuwe verkiezingen, terwijl iedereen ze ziet opdoemen, terwijl een Pool bevestigt dat Joden de echte antisemieten zijn.

Eenheid roepen maar denken aan verkiezingen:

Israël gedraagt zich als een persoon die zo versteend is van iets dat ze het overal zien waar ze zich omdraaien. Het spook van een derde verkiezingsronde is vermoedelijk nauwelijks zichtbaar aan de horizon, maar volgens de pers bevindt Israël zich al diep in het campagneseizoen, met overal tekenen van de gevreesde derde verkiezingsronde.

 • We zitten in de spin-cyclus, kondigt Army Radio vrijdagochtend aan, waarbij ze alle verschillende manieren waarop mensen campagne voeren zonder echt campagne te voeren opratelden.
 • “Van zijn toespraak in de residentie van de president tot het verzoek om zijn hoorzitting over aanklachten te laten filmen, voert Netanyahu nu al campagne”, luidt een kop bij een politiek commentaar van Yossi Verter in Haaretz. “Als een bekwame patissier goot hij alle ingrediënten die hij in de campagne zal gebruiken in de pan.
 • Volgens velen ging de verkiezings politiek van Netanyahu donderdagavond verder, met een toespraak tot zijn Likud-aanhangers waarin hij de rivaliserende Benny Gantz opriep om een ​​eenheidsregering te vormen.
 • Walla-correspondent Tal Shalev schrijft dat de ouvertures voor eenheid, uniform worden afgewezen door Blue & White, omdat ze bedoeld zouden om de ruimte te creëren om Gantz de schuld te geven voor nieuwe verkiezingen.
 • “Naar buiten toe straalt hij vrijgevigheid, staatsmanschap en verantwoordelijkheid uit met zijn oproep aan Gantz,” schrijft ze. “Maar tegelijkertijd bouwt hij een muur op met zijn rechts-religieuze blok en weigert hij gesprekken te voeren die niet in de naam van zijn partners staan.”
 • Yedioth Ahronoth citeert naamloze Likud-bronnen die in feite die vermoedens bevestigen.
 • “Likud-functionarissen bevestigen dat Netanyahu de basis legt voor een nieuwe campagne: dat houdt onder meer in dat zijn berichten over samenwerking tussen Gantz en de Arabische partijen worden aangescherpt, en de bewering dat het eenheidsbod mislukte vanwege Gantz.”

Three’s a crowd: Waarom is het zo belangrijk om iemand anders de schuld te geven voor vervroegde verkiezingen? Omdat het momenteel moeilijk is om een ​​minder populaire optie te bedenken.

 • Uit een enquête gepubliceerd door Israel Hayom Friday blijkt dat 60 procent van de kiezers geen derde verkiezingsronde ondersteunen in het geval Netanyahu als Gantz geen regering vormen. (Nog eens 14% weet het niet, en 26% is blij dat ze nog een vrije dag hebben om naar de stembus te gaan.)
 • De peiling, die een vrij kleine steekproefgrootte van slechts 502 respondenten heeft, laat ook zien dat 54% van de mensen voorstander is van een smalle of een brede eenheidsregering.
 • “De verkiezingen van 17 september lieten het Israëlische publiek gebroken en verward achter”, schrijft de krant, Mati Tuchfeld.
 • Een afzonderlijke enquête gepubliceerd door de Kan-omroep constateert dat slechts 50,6% voorstander is van een eenheidsregering, hoewel de contouren ervan niet zijn vastgelegd.
 • De peiling, die slechts een iets grotere steekproef heeft van ongeveer 550 respondenten, constateert ook dat 34,5% Netanyahu de schuld zou geven voor nieuwe verkiezingen, vergeleken met 6,4% voor Gantz. Nog eens 31,6% zou met een vinger wijzen naar Yisrael Beytenu-chef Avigdor Liberman, die de laatste keer de schuld kreeg.
 • Andere soorten cijfers spreken, over de schade die een aanhoudende impasse en nieuwe verkiezingen zou veroorzaken voor de economie en de samenleving,meldt Channel 12-nieuws. De daadwerkelijke verkiezingen zouden minstens NIS 2 miljard kosten, terwijl verschillende beloofde hervormingen van de IDF, het onderwijssysteem en een nieuw ziekenhuis worden geblokkeerd door het gebrek aan besluitvorming, om nog maar te zwijgen over de schade die wordt aangericht door het feit dat er geen budget voor 2020 is.

Wat Shaked zei: De rechts-religieuze bondgenoten van Netanyahu worden mogelijk nerveus over de terugkeer naar verkiezingen.

 • Op donderdag veroorzaakte Yamina-leider Ayelet Shaked kort een politieke storm toen ze in een interview met haar gepubliceerd op de Kipa-website zei dat haar partij zich zonder Likud kon aansluiten bij Blue & Whte.
 • Shaked ontkende snel deze opmerkingen te hebben gemaakt en de nationalistisch-religieuze Kipa-website haalde ze weg.
 • “In de geest van de Hoge Feestdagen schamen we ons niet om onze excuses aan te bieden”, tweet de website ter verklaring. “Na nog een keer luisteren naar haar woorden is het duidelijk: de optie van een eenheidsregering zonder Likud werd niet door Shaked ter sprake gebracht. Ze is toegewijd aan het rechtse blok en wij zijn toegewijd aan de waarheid. “
 • Haaretz merkt op dat het allemaal een beetje een punt van discussie is: “Het is niet mogelijk om een ​​eenheidsregering te creëren zonder Likud, vooral gezien de oppositie van Liberman tegen de ultraorthodoxe partijen.”

Video doodde de hoorzitting: Zoals hierboven vermeld, werd het verzoek van Netanyahu om zijn pre-aanklacht te horen bij procureur-generaal Avichai Mandelblit gezien als nog een andere campagne.

 • Het is niet verwonderlijk dat het bod uit de hand wordt geweigerd in een brief van een Mandelblit-assistent die algemeen wordt omschreven als ‘hard’.
 • “Het verzoek van de premier is belachelijk, op het moment dat er camera’s zijn, wordt het een mediacircus,” vertelt voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Yehoshua Reznik aan Army Radio.
 • Yedioth citeert juridische bronnen die het verzoek een “manoeuvre door Netanyahu bedoeld om de procedure te verstoren” noemen.
 • Terwijl de krant de afwijzing van Mandelblit weergeeft, begraaft het het nieuws dat de uitgever Arnon Mozes naar verwachting binnenkort zal worden aangeklaagd als onderdeel van de affaire.
 • Israel Hayom, ook verstrikt in de affaire en gezien als het fanblad voor Netanyahu, kopt zijn verhaal over het verzoek en de afwijzing met de bewering van Netanyahu dat de hoorzitting een “lawaai makende krijgsraad is.”

Duda ziet eruit als een kwezel: Een rapport van het blad “The Jewish Insider” dat de Poolse president Andrzej Duda Israël de schuld gaf van het toenemende antisemitisme in zijn land tijdens een ontmoeting deze week met Amerikaanse Joodse leiders, krijgt veel aandacht in de Hebreeuwse pers, waarbij zelfs de nieuwste Likud-Blue en White-talks naar de tweede plaats worden verweezen.

 • Volgens de Jewish Insider beweerde Duda, volgens verschillende bronnen die de bijeenkomst in New York met Poolse topambtenaren woensdag bijwoonden, “dat aanstootgevende opmerkingen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz in februari een toename van antisemitisme in Polen had veroorzaakt.
 • Hoewel het rapport donderdagavond uitkwam, leken de Israëli’s het alleen vrijdagochtend te hebben opgemerkt, mogelijk geholpen door Yair Lapid van Blue and White die tweette: “Nee meneer Duda, Israël is niet verantwoordelijk voor antisemitische incidenten in Polen. De verantwoordelijken zijn antisemitische Polen – zoals degenen die hebben geholpen bij de moord op Joden in de Holocaust. ‘

Zeer belangrijke Perzische spreker: Er is geen reactie van Katz, die waarschijnlijk (op het moment van) knus in zijn bed in New York ligt, waar hij donderdagavond een toespraak hield voor de VN.

 • De toespraak was de eerste keer sinds 2010 dat Netanyahu een andere minister had die het wereldorgaan toesprak. Zoals ToI’s Raphael Ahren uitlegt, was Netanyahu genoodzaakt om zich snel te distantiëren van de toespraak van Avigdor Liberman, die opriep tot bevolkingsoverdracht en de mogelijkheid van een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst in minder dan 30 jaar negeerde.
 • Netanyahu staat bekend om zijn soepele Engelse bezorging, en hoewel de zwaar geaccentueerde Katz die niet had, verschoof hij op een gegeven moment naar Perzisch om Iraniërs rechtstreeks aan te spreken.
 • Katz beschuldigde Iran ook van een aanval op Saoedische oliefaciliteiten, in navolging van een meestal over het hoofd gezien commentaar van Netanyahu dagen eerder.
 • In Haaretz schrijven Amos Harel en Amir Tibon dat de verfijning van de aanval Israël verbaasde en Jeruzalem onder de aandacht bracht.
 • “De operationele capaciteiten die Iran aantoont overtreffen alle beoordelingen en analyses van het Israëlische defensie-establishment en plaatsen in een belachelijk licht de mislukte aanvallen georganiseerd door de Revolutionaire Garde van Iran tegen Israël uit Syrië in de afgelopen twee jaar”, schrijven ze. “Een slagkracht van deze precisie en effectiviteit brengt de strategische infrastructuurlocaties van Israël in de toekomst in gevaar.”