Gantz begint formatie gesprekken

Blue & White leider Benny Gantz (L), president Reuven Rivlin (C) en premier Benjamin Netanyahu (R) tijdens hun ontmoeting op 25 september 2019 in de residentie van de president in Jeruzalem (Amos Ben Gershom / GPO)

Vandaag begint Blue & White leider Benny Gantz met de eerste verkennende gesprekken om tot de vorming van een nieuwe regering te komen. Voor het eerst in 10 jaar is het iemand anders dan Netanyahu die probeert een regering samen te stellen.

Vanavond ontmoet Gantz als eerste premier Netanyahu, dit gesprek zal plaatsvinden op het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv.

Maandag ontmoet Gantz Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman in de Knesset, terwijl de onderhandelingsteams van beide partijen vandaag bij elkaar komen voor coalitiegesprekken.

Volgens berichten in de Hebreeuwse media gaat Gantz in zijn ontmoeting met Netanyahu opnieuw een ‘compromisdeal’ aanbieden waarbij hij zou moeten kiezen tussen het opnemen van zijn religieuze bondgenoten in de coalitie en als eerste premier in een roulatieovereenkomst te dienen.

Het probleem zit hem in het feit dat Likud heeft benadrukt dat Netanyahu onderhandelt namens het 55-koppige blok van rechtse en religieuze partijen die loyaal zijn aan hem, zonder wie hij geen coalitie zal betreden. Blue & White hebben deze onderhandelingspositie eerder al verworpen.

Ook Lieberman voelt er weinig voor om met de religieuze partijen in een regering te gaan zitten.

Lieberman, wiens partij acht zetels verzamelde, heeft gezworen slechts in een eenheidsregering te zitten die bestaat uit Likud en Blue & White.

In een tv interview met Channel 12 riep Avigdor Liberman zaterdag opnieuw de Likud-partij, onder leiding van Benjamin Netanyahu, en Blue and White, onder leiding van Benny Gantz, öm te stoppen met politieke spelletjes en jullie ego’s opzij te zetten” zodat een brede eenheidsregering kan worden geformeerd.

Liberman zei dat de andere drie ‘vreselijke’ opties een minderheidsregering waren onder leiding van Gantz, een minderheidsregering onder leiding van Netanyahu en een derde ronde van verkiezingen.

Advertentie (4)