Gantz ontving mandaat regering te vormen; Netanyahu akkoord hem te ontmoeten

Foto GPO

Nadat hij gisteravond het mandaat om een regering te vormen van president Rivlin had ontvangen, ging Blue & White leider Benny Gantz aan het werk en nodigde de diverse partijleiders uit voor een gesprek om onderhandelingen te beginnen om te komen tot een regeringscoalitie. Het is voor het eerst in meer den een decade dat iemand anders dan Benjamin Netanyahu gaat proberen een regering samen te stellen.

Eén van de eersten die een uitnodiging ontving was Netanyahu. Likud bevestigde dat Netanyahu met Gantz gaat spreken, maar benadrukte daarbij dat Netanyahu dat gesprek in zal gaan namens het 55-koppige blok van rechtse en religieuze partijen die hem (voorlopig) trouw blijven en zonder wie hij niet in een coalitie zou gaan zitten. Blue & White hebben deze onderhandelingspositie tot nu toe altijd verworpen.

In zijn toespraak, na het ontvangen van het mandaat, beloofde Gantz een regering van nationale verzoening op te bouwen en kondigde aan dat hij Netanyahu en zijn Likud zou uitnodigen om er deel van uit te maken.

In de loopp van woensdagavond had Gantz al uitnodigingen doen uitgaan naar Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman, het hoofd van de ultra orthodoxe Agudat Yisrael partij Yaakov Litzman van de Torah. Een uitnodiging ging ook uit naar de Labour-leider Amir Peretz, het hoofd van de ultra orthodoxe Degel Hatorah-factie in UTJ Moshe Gafni, New Right leiders Ayelet Shaked en Naftali Bennett, Jewish Home leiders Rafi Peretz en Bezalel Smotrich , Democratic Union-voorzitter Nitzan Horowitz, en Shas-voorzitter Aryeh Deri. Verderr heeft Gantz gesproken met leiders van de Arabische partijen Hadash-leider Ayman Odeh, Ta’al-leider Ahmad Tibi, en Ra’am-voorzitter Mansour Abbas .

In een verklaring na de de telefoontjes met Liberman, Amir Peretz, Horowitz en Netanyahu werd gezegd dat Blue en White leider Gantz “zijn doel benadrukte om een ​​brede, liberale eenheidsregering te vormen.” Echter de partijen die deel uitmaken van het rechtse blok van 55 Knesset leden, die hebben “gezworen” alleen Netanyahu als premier te steunen, hebben die zinsnede weggelaten.

Liberman, Peretz, Horowitz, Tibi, Odeh en Abbas kwamen allemaal overeen Gantz te ontmoeten. In een later uitgegeven verklaring zei Odeh, de leider van de overwegend Arabische Joint List-partij die eerder had uitgesloten lid te worden van een Gantz-coalitie, dat “alle opties op tafel liggen als we een echt alternatief voor vrede en gelijkheid zien.”

Volgens Blue & White varieerden de reactie op de uitnodiging van de leiders van de kleinere Rechtse en ultra orthodoxe partijen en lijkt het erop dat er mogelijk toch een scheuring in het Rechtse blok zou kunnen ontstaan.

Zo verklaarde Litzman dat hij niet geïnteresseerd is in ontmoeting, omdat Likud zijn partij vertegenwoordigt als onderdeel van het rechtse blok,” maar zouden de leiders van Agudat Yisrael en Degel Hatorah “gevraagd hebben om overleg te plegen over het onderwerp en om later te reageren. ”

Yayelet Shaked heeft duidelijk bereidheid getoond de onderhandelingen in te gaan, terwijl Rafi Peretz meedeelde overleg te plegen en er later op terug te komen.

Blue & White deelde mee dat zondag met Likud en Yisrael Beytenu wordt gesproken en komende dinsdag met Labour en de Democratische Unie.

Advertentie (4)