Groot Tel Aviv krijgt zeven gratis buslijnen op Shabbat

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De gemeente Tel Aviv heeft dinsdag plannen aangekondigd om het openbaar vervoer op Shabbat te lanceren, dat voor het eerst Israëls centrale metropolen op de Joodse rustdag met elkaar zal verbinden.

In samenwerking met de steden Givatayim, Kiryat Ono en Ramat Hasharon, zullen er zeven buslijnen komen die mensen gratis vervoeren.

Het project kost naar schatting NIS 12,5 miljoen (€ 3,2 miljoen) tijdens het eerste jaar waarna de kosten zullen stijgen naarmate andere steden ook toetreden.

Ook andere steden hebben onlangs hun voornemen aangekondigd om op zaterdag openbaar vervoer te gaan aanbieden, waaronder Ramat Gan en Ganei Tikva. Eerder dit jaar werd een gratis buslijn op zaterdag gelanceerd in de noordelijke stad Tiberias.

Het religieuze establishment van Israël is fel gekant tegen openbaar vervoer op Shabbat. Ondertussen klagen seculiere Israëli’s al langer over het gebrek aan mobiliteit op hun vrije dag, tenzij ze een auto bezitten.

“Het doel is om een ​​oplossing te bieden voor de groeiende vraag van het publiek om een ​​oplossing voor het vervoersprobleem te vinden en alternatief vervoer te bieden en de afhankelijkheid van inwoners van Tel Aviv van privéauto’s te verminderen,” zei burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv.

“Dit zal helpen de kosten van levensonderhoud te verlagen, de verkeerscongestie en parkeertekorten te verminderen en mobiliteit mogelijk te maken voor (economisch) zwakkere groepen die geen privévoertuigen hebben,” zei hij.

De Ynet-nieuwssite meldde vorige week dat de ultra orthodoxe partijen van plan zijn wetgeving te eisen tegen openbaar vervoer op de Shabbat en dit als voorwaarde voor toetreding tot een regering te maken.