Minister van Justitie overweegt onderzoek gedrag openbare aanklagers in zaak Netanyahu

Minister van Justitie Ohana. Screenshot

Minister van Justitie Ohana, een trouwe aanhanger van premier Netanyahu, overweegt een onderzoekscommissie in te stellen die het gedrag van de openbare aanklagers in de zaken tegen Netanyahu moeten gaan onderzoeken, meldt de Times of Israel.

In een interview met Israel Hayom, het fanblad van Netanyahu, waarvan fragmenten donderdag werden gepubliceerd, zei Ohana dat hij geen spijt had van de persconferentie van dinsdag waarin hij grote kritiek uitte op de openbare aanklagers en zijn kritiek kon formaliseren tegen wat hij ziet als een “vervolging binnen de vervolging“, die de media gebruikt om te proberen premier Benjamin Netanyahu af te laten treden.

“Mijn oproep was voor een onderzoek naar lekken in het Openbaar Ministerie,” zei Ohana. “Het is heel goed mogelijk dat als er geen serieuze reactie is op de persconferentie van dinsdag, ik mijn gezag zal gaan uitoefenen en een regeringscommissie zal instellen.

Hij beschuldigde officieren van justitie ervan de politieke verandering te willen beïnvloeden “met behulp van het verhoorschema”.

Aanhangers van Netanyahu hebben de openbare aanklagers en de politie ervan beschuldigd informatie over de zaken tegen de premier aan verslaggevers te hebben gelekt om het rechtssysteem onder druk te zetten om actie te ondernemen.

Ohana ontkende ten stelligste dat “een pop aan een touwtje is “waar Netanyahu maar aan hoeft trekken om hem te laten doen wat Netanyahu wil.

Het is echter bekend dat vanaf het begin dat Ohana door Netanyahu werd benoemd als minister van Justitie hij tegen de lopende onderzoeken naar Netanyahu was en uitspraken heeft gedaan die in lijn waren met eerdere uitspraken van Netanyahu tegen het rechtssysteem in Israel.

Zo willen beiden bijvoorbeeld de invloed van het Hooggerechtshof limiteren opdat wetten die Juridisch niet getoetst zijn door het Hooggerechtshof toch van kracht kunnen worden. Een voorbeeld is de wet die Netanyahu en zijn aanhangers in de la hebben liggen waarbij een premier immuun wordt voor vervolging.

Advertentie (4)