Netanyahu erkent geen regering te kunnen vormen, geeft mandaat terug

Blue & White leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Zoals al werd verwacht heeft Netanyahu vanavond bekend gemaakt dat hij niet in staat is gebleken een nieuwe regering te vormen en heeft zijn mandaat aan president Rivlin teruggeven. De Deadline voor het vormen van een regring was 28 dagen en zou komende woensdag aflopen.

Van president Rivlin wordt nu verwacht dat hij de partijleider van Blue & White, Benny Gantz, morgen de opdracht zal geven te pogen een nieuwe regering samen te stellen.

Als Gantz er ook niet in slaagt een meerderheidsregering samen te stellen in de komende 28 dagen, dan kan Rivlin een Knessetlid opdracht geven dit te doen als hij dit mogelijk acht, en hem of haar 21 dagen geven om het te proberen. Zo niet, dan zou Israël binnen een jaar na de onbesliste stemmen van april en september naar een derde verkiezingsronde gaan.

In een video-verklaring zei Netanyahu dat hij de afgelopen 26 dagen ‘onophoudelijk’ had gewerkt aan de vorming van een ‘brede nationale eenheidsregering’, waaronder de religieuze bondgenoten van zijn Likud-partij en de rivaliserende Blue & White partij, maar werd gedwarsboomd door Gantz. “Dat is wat de mensen willen,” zei Netanyahu. “Dat is wat Israël nodig heeft in het licht van de groeiende veiligheidsproblemen waarmee het wordt geconfronteerd.”

“De afgelopen weken heb ik er alles aan gedaan om Benny Gantz naar de onderhandelingstafel te brengen,” zei Netanyahu. “Helaas weigerde hij gewoon gewoon keer op keer.”

De nummer 2 van Blue & White, Yair Lapid, reageerde daarop met :”Bibi faalde opnieuw en geeft opnieuw de schuld aan anderen”.

Avigdor Lieberman’s Yisrael Beytenu houdt de machtsverhoudingen tussen de door Netanyahu- en Gantz geleide blokken, met acht zetels, en heeft opgeroepen tot een seculiere eenheidsregering bestaande uit Likud, Blue & White en zijn eigen partij. Maar Netanyahu heeft geweigerd zijn ultraorthodoxe partners Shas en United Torah Judaism in de steek te laten. En Gantz heeft tot nu toe geweigerd met Likud samen te werken zolang Netanyahu geconfronteerd wordt met een mogelijke aanklacht in één van de drie gevallen van corruptie waar hij van wordt beschuldigd en waar naar verwachting in de komende weken duidelijk wordt of, en zoja, in welke zaken hij wordt aangeklaagd.

Advertentie (4)