“Netanyahu is bereid verlof te nemen als hij wordt aangeklaagd”, zegt Knesset voorzitter Edelstein

Foto GPO

Waarnemend spreker van de Knesset Yuli Edelstein zei donderdag dat premier Benjamin Netanyahu bereid zou zijn om verlof op te nemen als hij in de rechtszaken tegen hem zou worden aangeklaagd, aldus meldt de Times of Israel.

״Dit is geen gemakkelijke stap in leiderschap, ‘zei Edelstein in een interview met de publieke radio zender KAN. “De premier is bereid deze prijs te betalen om te zorgen dat er een regering komt.

Edelstein’s opmerkingen kwamen uren voordat de 22e Knesset zou worden beëdigd, in een ceremonie bijna identiek aan de eedaflegging van de 21e Knesset slechts vijf maanden geleden, en met het vooruitzicht op een derde verkiezingsronde in minder dan een jaar als er geen regeringscoalitie kan worden samengesteld.

In een poging de impasse te doorbrekenn, heeft president Reuven Rivlin een eenheidsregering voorgesteld tussen Netanyahu’s Likud en Benny Gantz’s centristische Blue & White partij waarin de macht gelijkelijk zou worden verdeeld middels rotatie tussen Netanyahu en Gantz die elk twee jaar als premier dienen. Rivlin heeft ook voorgesteld dat Netanyahu een verlof van onbepaalde duur kan nemen als hij wordt aangeklaagd voor een of meer van de drie criminele zaken waarin hij wordt aangeklaagd, waaronder een van omkoping, in afwachting van het verloop van de hoorzittingen die gisteren zijn begonnen.

Volgens de regeling die Rivlin heeft opgesteld, zou Gantz, als ‘interim-premier’ in een dergelijk scenario, alle eerste ministeriële autoriteit genieten. Een wettelijke wijziging in de positie van ‘interim-premier’ zou Netanyahu theoretisch in staat stellen verlof te nemen als hij formeel wordt aangeklaagd en Gantz in staat stellen te voorkomen dat hij in een regering dient te zitten bij een premier die wordt aangeklaagd.

Maar de twee partijen zijn het tot nu toe niet eens geworden over wie onder een dergelijke regeling als eerste premier zou zijn.

Edelstein noemde donderdag het plan van Rivlin ‘gewaagd’ en gaf Blue & White de schuld van een eventuele mislukking.

Advertentie (4)