Palestijnse premier wil dat Israëlische artsen in Palestijnse ziekenhuizen komen werken

<strong>Premier Mohammad Shtayyeh</strong> . Screenshot YouTube

Premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft voorgesteld om Israëlische artsen in Palestijnse ziekenhuizen op de Westelijke Jordaanoever te laten werken. Dit zou een manier zijn om kosten te besparen voor het sturen van patiënten voor behandeling naar Israël.

Shtayyeh deed de suggestie tijdens een ontmoeting met een delegatie van Physicians for Human Rights-Israel in de Palestijnse hoofdstad Ramallah.

De premier zei dat dit zou betekenen dat “in plaats van dat Mohammed naar de berg komt, komt de berg naar Mohammed”, meldde de Israëlische publieke omroep KAN.

De PA heeft lang betaald voor de meeste medische rekeningen van Palestijnen die wonen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die naar Israëlische ziekenhuizen worden verwezen voor behandeling. In maart zijn ze gestopt met betalen voor deze behandelingen als gevolg van een financiële crisis, mede veroorzaakt door een geschil met Israël over de overdracht van belastinginkomsten aan de PA.

Een woordvoerder van het PA-ministerie van Volksgezondheid zei destijds dat de beslissing om de betalingen voor medische zorg te stoppen kwam omdat Israël te hoge bedragen rekende voor deze behandelingen.

Shtayyeh herhaalde die beschuldiging aan de bezoekende artsen tijdens hun ontmoeting op woensdag. Hij vertelde hen dat Israëlische ziekenhuizen Palestijnen hadden afgeperst met exorbitante prijzen en onnodig lange ziekenhuisverblijven om de kosten te verhogen. Dat zou, volgens de Palestijnse lezing nu, de reden zijn waarom de PA de betalingen destijds heeft stopgezet, aldus meldt het officiële Palestijnse persbureau Wafa.

Volgens Shtayyeh had hij voorgesteld om een onafhankelijke accountant de kosten te laten onderzoeken, maar de Israëlische ziekenhuizen zouden hebben geweigerd mee te werken.

Israëlische bronnen die bekend zijn met de behandelingsprogramma’s verwerpen de claims van Shtayyeh over hoge kosten en langdurig verblijf. KAN Radio merkte op dat hoewel de meeste behandelingen voor gewone Palestijnen zijn stopgezet, senior PA-ambtenaren en hun familieleden nog steeds in Israëlische ziekenhuizen behandeld worden. Deze worden betaald door Ramallah.

Physicians for Human Rights-Israel-directeur Ran Goldstein vertelde KAN Radio dat het voorstel van Shtayyeh voor Israëlische artsen om op de Westelijke Jordaanoever te werken haalbaar was.

“Ik denk dat het heel praktisch is”, zei hij. Het aanbod van Shtayyeh was uitgebreid tot zowel Arabische als Joodse artsen uit Israel. Het Wafa-rapport zei echter dat het alleen betrekking had op Arabisch-Israëlische artsen. “Dat wil niet zeggen dat een arts voltijds op de Westelijke Jordaanoever gaat werken, maar als er een soort programma is, met goede wil van beide kanten, van de Israëli’s en de Palestijnen, is het zeker mogelijk.”

Goldstein zei dat hij geloofde dat veel artsen geïnteresseerd zouden zijn in deelname, vanuit een gevoel van morele plicht.

In de 12 maanden voordat de PA de betalingen stopte, werden volgens het PA ministerie van Gezondheid ongeveer 50.000 Palestijnen behandeld in Israëlische ziekenhuizen, goed voor een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar aan rekeningen voor deze gezondheidszorg per jaar.

Advertentie (4)