President waarschuwt tegen antisemitisme tijdens herdenking gesneuvelden Jom Kippoeroorlog

Foto : Kobi Gideon / GPO

Tijdens de herdenking voor de gesneuvelden van de de Jom Kippoeroorlog in de Hall of Remembrance op Mount Herzl, waarschuwde president Rivlin voort het wereldwijd opkomend antisemitisme.

Aan het begin van zijn toespraak uitte de president zijn diepe schok over de verschrikkelijke moorden tijdens de antisemitische aanval gisteren in Duitsland tijdens Jom Kipoer, de heiligste en belangrijkste dag voor alle Joden over de hele wereld.

“Ik doe een beroep op het leiderschap van Duitsland en later vandaag zal ik met mijn vriend de Duitse president over dit onderwerp spreken om een zware en compromisloze oorlog tegen antisemitisme en de gevolgen daarvan te voeren. We zullen campagne blijven voeren voor Holocaust-educatie en -herdenking terwijl antisemitisme steeds weer opkomt in Europa en over de hele wereld, in de wetenschap dat antisemitisme niet alleen een joods probleem is, maar dat het ons allemaal dreigt te vernietigen. ”

“46 jaar zijn verstreken sinds het gehuil van de sirenes de heiligheid van Jom Kipoer onderbrak en het angstaanjagende alarm zich over het hele land verspreidde,” zei de president en vervolgde, “iedereen die oud genoeg was op 6 oktober 1973 herinnert zich dat moment. Van de puurheid van Jom Kipoer, de stille straten en de verstilde gebeden in synagoge, gingen we naar de oppikpunten. En van daar naar de slagvelden, naar de bloedige, verschrikkelijke oorlog. “

“De Jom Kippoer-oorlog was een breekpunt en heeft zijn stempel gedrukt op de staat Israël, de IDF en de Israëlische samenleving. Er is een reden dat we niet in staat zijn om het eindeloze plukken aan de wonden van de Jom Kippoeroorlog te stoppen. We moeten leren van de geschiedenis. We mogen nooit meer zo verrast zijn. Zelfs als de aard van de oorlogen is veranderd, is de les van de Jom Kipoeroorlog dat we altijd kritisch moeten zijn in ons denken, altijd elke belofte in twijfel moeten trekken, de realiteit recht en moedig moeten bekijken en ervoor moeten zorgen dat we niet gebonden zijn door misvattingen waarvan de prijs in bloed wordt betaald. We moeten alert zijn, niet bezwijken voor zelfgenoegzaamheid. Let op waarschuwingsborden, op de hoogte zijn van de gevaren van het verzamelen en klaar zijn om snel te bewegen. Bovendien dragen we een zware verantwoordelijkheid om alles te doen met betrekking tot training, uitrusting en operationele gereedheid zodat IDF-soldaten en commandanten hun missie kunnen uitvoeren wanneer de dag komt. Op elk scenario voorbereid zijn. En tegelijkertijd om de beperkingen van macht te kennen. Het initiatief nemen en ervoor zorgen dat onze veiligheid en onze politieke bestemmingshorizon in eigen handen zijn, om de veiligheid en beveiliging van de staat Israël te waarborgen. “

Aan het einde van zijn opmerkingen sprak de president over de gevallenen van de Jom Kipoeroorlog. “U hebt de prijs betaald”, zei de president tegen de nabestaanden. “46 jaar na de oorlog, ik weet dat er geen remedie is voor dergelijk verlies. De tijd die voorbij is, maakt de pijn niet dof. Elk jaar als we elkaar hier ontmoeten, kijk ik naar jullie. Oude gezichten met rimpels vol herinneringen. Maar met hen zijn nieuwe, jonge gezichten. Neven, nichten, kleinkinderen, kleindochters, generaties geboren na de oorlog, die de grootvader of de oom die sneuvelde niet kennen. Ze zijn jong, maar ze herinneren het zich al. Alles wat we onze zonen en dochters kunnen geven die met hun leven hebben betaald, is herinnering. Hun herrinering leeft bij ons en zal dat altijd doen. De staat Israël zet zich in voor de terugkeer van IDF-soldaten die zijn gesneuveld in de Jom Kippoeroorlog en van wie de begraafplaats onbekend is, en zal al het mogelijke doen om hen in Israël te laten begraven. Moge de herinnering aan de gevallenen van de Jom Kipoeroorlog voor altijd in ons hart worden gegrift.”