Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

President tijdens inhuldiging 22ste Knesset. Screenshot

Voor wat moet ik komen opdraven? Na maanden van het oprollen van hun mouwen op het campagnetraject, trekken wetgevers pakken, stropdassen, jurken en blouses en rokken aan voor de eedaflegging van de 22e Knesset donderdagmiddag, maar de ceremonie voelt op zijn best ceremonieel, met velen overtuigd dat we nog ver weg weg zijn van het vormen van een regering.

 • Interim- premier Benjamin Netanyahu zegt dat er geen doorbraak is bereikt na zijn ontmoeting met de zogenaamde kingmaker Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman. De eerste blijft bij zijn eis dat in een nieuwe regering zijn rechts blok inclusief religieuze partijen vertegenwoordigd moet zijn, terwijl de tweede zegt dat hij alleen geïnteresseerd is samen te werken in een regering met Likud en Blue & White.
 • Interim Knesset voorzitter Yuli Edelstein haalt de krantenkoppen door aan de publieke omroep KAN te vertellen dat Netanyahu bereid zou zijn verlof op te nemen als hij in de zaken tegen hem zou worden aangeklaagd. “Dit is geen gemakkelijke stap in leiderschap” , zegt hij . “De premier is bereid deze prijs te betalen om een ​​regering te vormen.”
 • Wat betreft wie zal deelnemen aan de ceremonie van donderdag in de Knesset, het zijn grotendeels dezelfde mensen die slechts vijf maanden geleden op de rode loper liepen, toen Liberman (in Netanyahu’s ogen) heel “links” was en het vormen van een regering een relatief beheersbaar taak leek.
 • Zeventien van de wetgevers die in de 21ste Knesset hebben gediend, van wie sommigen vijf maanden geleden op bevel van Netanyahu hebben gestemd om de Knesset te ontbinden, hebben hun spullen kunnen inpakken en keren niet meer terug. De 22e Knesset zal slechts acht nieuwe leden zien, met negen andere veteranen die een comeback maken. Terwijl de laatste echte Knesset (20e) een recordaantal vrouwen zag (37), telt de nieuwe Knesset slechts een magere 28 vrouwelijke leden.

Niet de hele bende is er: Afwezig van de glansloze ceremonie van vandaag zal de Arabische Joint List zijn, waarvan de leden hebben aangekondigd dat ze de beëdiging zouden boycotten om te protesteren tegen wat zij noemen het falen van de regering om het toenemende geweld in Arabische steden aan te pakken.

 • Sinds begin 2019 zijn meer dan 60 Arabische Israëli’s vermoord, wat hun politieke vertegenwoordigers ertoe heeft aangezet te beloven dat het probleem een ​​primaire kwestie zal worden.
 • Of de piek in geweld het gevolg is van verwaarlozing van wetshandhaving of gebrek aan leiderschap van de gemeenschappen zelf, de situatie leidt tot scènes die suggereren dat anarchie de Arabische Israëlische straten regeert.
 • De kwestie is er niet in geslaagd om massale media-aandacht te krijgen, maar Media Central, dat Engelstalige pers op rondleidingen door Israël neemt, heeft de handschoen opgepakt om interviews voor verslaggevers met relevante besluitvormers te organiseren.

Messianisten en nazi’s: Netanyahu had misschien gehoopt dat de religieuze partijen door dik en dun bij hem zouden blijven, maar Israel Hayom meldt dat de leiders van Yamina, Shas en het United Torah Judaïsme weigerden een document te ondertekenen dat ze Netanyahu zouden blijven steunen nadat hij zou erkennen dat hij geen regering kan vormen en zijn mandaat aan president Reuven Rivlin terug heeft gegeven.

 • Blue & White leider Benny Gantz zal naar verwachting de volgende zijn die een kans krijgt, en als hij faalt, zou de hele Knesset kunnen stemmen om te zien of een Knessetlid 61 aanbevelingen kan krijgen. Het gaat om dit verhaal, waarin de religieuze partijen hun kaarten het liefst dicht bij hun borst houden. vertelt Yamina-leider Ayelet Shaked aan verslaggevers met het Hebreeuwse equivalent van “we zullen die brug oversteken als we daar aankomen”.
 • Haaretz meldt dat in een vergadering van de rechtse facties zonder Yisrael Beytenu, Yamina lid Bezalel Smotrich aanbood om af te zien van een ministerspost om Lieberman niet weg te jagen zolang er nog een regering moet worden gevormd. Zoals bekend heeft Lieberman gezworen niet in een regering te zitten met ‘gekke messianisten’.
 • U zegt messianisten, inkomend Knesset lid voor het Democratisch Kamp Yair Golan zegt nazi’s. Golan, die in 2016 behoorlijk wat problemen veroorzaakte toen hij de politieke trends in Israël vergeleek met die van Duitsland in de jaren dertig, verdubbelt het nazi-gesprek. “Laten we niet vergeten dat de nazi’s op democratische wijze aan de macht kwamen”, zegt hij tegen Radio Darom. “We moeten dus oppassen dat extremisten met een messiaanse kijk niet profiteren van de Israëlische democratie om hier een andere regeringsrealiteit te creëren.”
 • De opmerkingen werden scherp bekritiseerd door rechtse experts en politici. Shaked geeft wat de meest respectvolle berisping op Golan lijkt te zijn: “Je wordt vandaag beëdigd in de Knesset. Je bent een geweldige man die kan bijdragen aan het land, dus misschien kun je je obsessieve behoefte om ons te vergelijken met nazi’s loslaten? Het is niet eens vervelend meer. Gewoon zielig. ‘
 • Channel 13-verslaggever Akiva Novick stelt de eenvoudigere vraag hoe het kan zijn dat Golan geen adviseurs heeft om hem eraan te herinneren dat nazi-vergelijkingen klasse missen. Ter verdediging van Golan gaat er zelden een dag voorbij in Israël waarin leden van de natie die opstonden uit de as van de Holocaust elkaar niet vergelijken met nazi’s .

Uithoren: de tweede dag van de hoorzittingen voorafgaand aan de aanklachten in de strafzaken tegen Netanyahu is ook aan de gang , waarbij het verdedigingsteam van de premier voorspelt, net zoals gisteren, dat ze een langdurige sessie nodig zouden hebben om al hun argumenten het te presenteren ernstigste van de drie zaken waarmee Netanyahu wordt geconfronteerd.

 • Yedioth Ahronoth meldt dat de advocaten van Netanyahu hopen dat de ernstigste aanklacht wegens omkoping uit zaak 4000 wordt geschrapt, ook bekend als de zaak Bezeq.
 • Channel 12 meldt dat de verdediging naar verwachting een verlenging van de beraadslagingen in zaak 4000 van twee tot drie dagen zal vragen – een verdere verlenging na een met procureur-generaal Avichai Mandelblit al overeengekomen verlenging.
 • De advocaat van Netanyahu, Yossi Ashkenazi, vertelt de verslaggevers voordat ze de hoorzitting van vandaag bespreken dat het verdedigingsteam tijdens de sessie van woensdag nieuw bewijs heeft geleverd in de vorm van ‘documenten die niet in het onderzoeksmateriaal stonden’.

Shh, er is een marteling aan de gang: terwijl de toestand van de Palestijnse verdachte die door de Shin Bet in coma is gemarteld, verbetert, brengen Haaretz-columnisten pennen op papier om de ondervragingsmethoden van de veiligheidsdienst te bekritiseren, die breder zijn onderzocht toen ze werden gebruikt tegen Joodse Israelis.

 • Veiligheidstroepen hebben de ondervragingstactieken die tegen Salim Arbid werden gebruikt verdedigt , die naar verluidt achter de bomaanslag op de Westelijke Jordaanoever zat ​​die Rina Shnerb,17, heeft gedood. Ze beweren dat foltering noodzakelijk is in gevallen van ‘tikkende tijdbommen’ waarbij er een overtuiging is dat de verdachte de veiligheidstroepen informatie zou kunnen geven die een aanstaande aanval zou kunnen voorkomen.
 • Maar voormalig Meretz leider Zehava Galon geloofd er niets van en beweert in een column dat geen enkele omstandigheid de toepassing van dergelijke tactieken kan excuseren. ‘Zeg niet dat het me moet beschermen. De Shin Bet heeft een intelligentienetwerk, een respectabel budget, geavanceerde bewakingstechnologieën en informatie die door de jaren heen is verzameld. Ze slaan mensen omdat we dat toestaan, omdat het gemakkelijker is dan onderzoeken. Als het een vergissing blijkt te zijn – nou ja. Het is maar een Palestijn. ‘

Kun je de kreten uit Melbourne horen? Leiders in de traditioneel niet kritische Joodse gemeenschap van Australië hebben het zo ongeveer gehad met het Israëlische rechtssysteem nadat een rechter gisteren de vrijlating van Malka Leifer beval en omzette in huisarrest, aangezien de vermeende uitlevering van de seriële pedofiel verder weg lijkt dan ooit te voren.

 • Australische media beginnen het verhaal opnieuw op te pakken, dat pas in Israël gepaste aandacht kreeg toen werd onthuld dat vice-minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman naar verluidt probeerde druk uit te oefenen op district psychiaters om Leifer mentaal ongeschikt voor uitlevering te verklaren.
 • ABC-radio interviewed Australië’s voormalige ambassadeur in Israël die nu federaal liberaal parlementslid is, Dave Sharma, die zegt dat de zaak “niet goed reflecteert op het Israëlische rechtssysteem, waardoor het uitleveringsproces langer dan vijf jaar kon doorgaan”, zegt Sharma. Hij dringt er bij premier Scott Morrison op aan om de kwestie met zijn Israëlische tegenhanger aan de orde te stellen, maar gaf toe dat terwijl Israël geen definitieve premier heeft, dat het lastig maakt. Minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne vertelt ABC in een verklaring dat ze de kwestie vorige week bij haar Israëlische tegenhanger Israel Katz aan de orde heeft gesteld.
 • Het besluit om Leifer vrij te laten voor huisarrest, zou al vanmiddag in werking kunnen treden, behalve wanneer het Hooggerechtshof een hoger beroep van het openbaar ministerie aanvaardt.