Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Al Baghdadi. Screenshot YouTube

Hij is bij de maagden: het lijkt er op dat de leider van de islamitische staat Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een speciale inval in Syrië door US commando’s afgelopen nacht is gedood.

 • Het nieuws is inderdaad groot, zoals de Amerikaanse president Donald Trump opgewonden opmerkte voordat verschillende rapporten over de inval begonnen uit te lekken. En in Israël wordt het nieuws zo belangrijk gezien dat het al het andere nieuws naar het tweede plan brengt.
 • In Israël werd het nieuws in de ochtend door velen gerapporteerd als feit,( inmiddels is bekend dat Al-Baghdadi inderdaad gedood is) zonder acht te slaan op dergelijke voorzichtige uitspraken, wat betekent dat Israëlische journalisten of iets weten dat de Amerikaanse verslaggevers niet weten of dit is weer een geval van snel spelen en los met de feiten.
 • Sommige Israëlische sites wisten vanochtend al te melden dat al-Baghdadi werd gedood toen hij een zelfmoordvest tot ontploffing bracht in plaats van te worden gevangen genomen, een dramatisch detail dat inderdaad later op dag waar bleek te zijn.

Wat gebeurt er met ISIS zonder opperhoofd? met Baghdadi dood, bekijken verschillende Israëlische kranten hoe zijn ondergang de ISIS terreurgroep en de door de VS geleide campagne ertegen kan beïnvloeden.

 • “Islamitische staat zal niet sterven met Baghdadi,” leest een kop op de Ynet-nieuwswebsite, hoewel columnist Ron Ben Yishai riemen schrijft over de talloze manieren waarop de groep wordt geleid.
 • “Baghdadi noemde zichzelf Kalief Ibrahim, dat wil zeggen de erfgenaam van de profeet Mohammed. Hij maakte zichzelf de belichaming van de opstanding van het kalifaat en het is veilig om te zeggen dat zijn moord ook een zware slag zal toebrengen aan de Salafi-Sunni-ideeën die hij jonge moslims in zijn dienst opdrong. Baghdadi had inderdaad een reeks afgevaardigden en helpers, maar de belangrijkste werden door de jaren heen vermoord en de achterblijvers zullen met elkaar vechten voor controle over de organisatie ”, schrijft hij.
 • Voormalig Mossad baas Chaim Tomer voorspelt ook dat dit niet de laatste is wat we van ISIS zien: “De moord op Baghdadi, net als die van Bin Laden, is het einde van een tijdperk, maar de extremistische islamitische energie achter hem schopt nog steeds in het rond, ‘Zegt hij tegen Army Radio.
 • Onderzoeker Yoram Schweitzer citeert tegen Haaretz dat de moord op Bagdad meer symbolisch is.
 • “ISIS had zich van tevoren voorbereid op het vinden van een opvolger voor Baghdadi, gezien de wetenschap dat de Amerikanen hun klopjacht op hem voortzetten” , schrijft Amos Harel van de krant , onder vermelding van Schweitzer. “Hij minimaliseerde het belang van Bagdad als een symbool voor de lange termijn voor zijn organisatie, ondanks de berichten dat hij zichzelf met een explosieve riem had opgeblazen toen hij zich realiseerde dat hij de Amerikaanse strijdkrachten die zijn schuilplaats in de enclave Idlib in het westen van Syrië overviel, niet kon ontvluchten. ”
 • Hoewel Channel 12-nieuws zich richt zich op het feit dat “Trump de Koerden misschien heeft uitverkocht” lijkt het erop dat ze juist een belangrijke rol hebben gespeeld in de operatie om Baghdadi te vermoorden.”

En toen was er opname: het Baghdadi-nieuws haalt het andere top nieuws in maar zondagochtend spat het van alle kranten in Israel: het uitzenden gisteravond op tv van opnames waarin Netanyahu te horen is terwijl hij spreekt met Yedioth-uitgever Arnon Mozes over samenspannen om een ​​rivaliserend krant “uit de markt” te krijgen.

 • Hoewel de essentie en zelfs veel van de transcripties al veel eerder waren gelekt, is dit de eerste keer dat de opnames van de gesprekken daadwerkelijk door het publiek mondend worden gehoord.
 • Yedioth gaat het verhaal niet uit de weg en gaat zover het transcript volledig publiceren, over drie hele pagina’s.
 • Hoewel het volledige transcript hun uitgever Mozes er niet erg goed uit laat zien, want uit de opnames blijkt hij bereid te zijn dat zijn winstmarges voor het belang van de lezers gaan, maar de krant zorgt ervoor dat deze stukjes worden gebagatelliseerd, in plaats daarvan wordt benadrukt dat Netanyahu dreigt de krant te verwijderen als Mozes zijn spel niet meespeelt.
 • De voorpagina wordt grotendeels ingenomen door een passage waarin Netanyahu dreigt achter Mozes aan te gaan met al het gereedschap dat hij tot zijn beschikking heeft als hij niet in achter Netanyahu staat en Mozes die onschuldig protesteert dat Netanyahu dat niet kan doen.
 • Op Twitter laat Haaretz-mediaverslaggever Nati Tucker de Yedioth-voorpagina uit het nieuws om in plaats daarvan een citaat te benadrukken waarin Mozes Netanyahu voorleest over weten hoe “je journalisten managed”.
 • Een echte voorpagina kolom van Nahum Barnea van de krant is wat meer wat gelijkmatiger, hoewel het stuk, getiteld ‘Een gebrek aan vertrouwen’, inhoudt dat Mozes aan het roer van de krant blijft zitten in afwachting van de beslissing van de procureur-generaal over een aanklacht, “want blijkbaar kan alles in de journalistiek zolang het niet illegaal is”.
 • Ik weet zeker dat de gesprekken niet kloppen met de waarden die een premier zou moeten hebben en met de waarden die de eigenaar van een krant zou moeten hebben. Ik weet niet zeker of het de grens van criminaliteit overschrijdt, ‘schrijft hij.
 • Anderen bij Yedioth steunen ook Mozes, of op zijn minst de publicatie, waaronder Ynet’s Atilla Somfalvi, die tweet dat hij “trots op Ynet, trots op Yedioth, zijn schrijvers en redacteuren” is. Reagerend, Maariv’s Ben Caspit schimpt, “Ik zal het regelen om gewoon trots op je te zijn. ‘

Steunen we Bibi nog? Ook niet vies om over de affaire te publiceren is Israel Hayom, het gratis tabloidblad dat als fanblad voor Netanyahu wordt gezien, en waarvan het artikel over deze affaire juist laten zien dat “Netanyahu voorstelde Mozes te ondersteunen als tegenprestatie, zo lijkt het erop dat het Mozes was die het initiatief nam inplaats van Netanyahu”.

 • Om aan te tonen hoe zeer Israel Hayaom Netanyahu steunt, komt het blad met een aantal kolommen die hard tegen Mozes aangaan en andere journalisten die volgens de premier “hem willen pakken”.
 • In een kolom beweert Amnon Lord van de krant dat het echte veelzeggende transcript dat van de politie-ondervraging van Mozes is.
 • “Aan de andere kant is Mozes de uitgever van een krant die als een olifant door de openbare ruimte gaat en elk democratisch proces vertrapt. Wanneer Netanyahu met hem over verschillende politici spreekt, leert hij welke invloed hij heeft op hun lot. En tegenover Mozes staan ​​de vlammende werktuigen van [politieman] Koresh Barnur “, schrijft hij.

“Go down Mozes”: Raviv Drucker van Channel 13, die zaterdagavond de transcripties uitzond, schrijft in zijn eigen column dat de opnamen laten zien dat Netanyahu de zaak, bekend als Case 2000, kan ontsnappen zonder schending van vertrouwen.

 • “Netanyahu heeft een meer kronkelige benadering, een beetje zachter dan Mozes. Dat komt waarschijnlijk omdat hij wist dat het gesprek werd opgenomen en zelfs advies kreeg van zijn advocaten om het niet te laten klinken alsof hij een deal sloot. Aan de andere kant is het moeilijk te geloven hoe een man zo sterk, onafhankelijk, invloedrijk en ervaren als Mozes zou spreken op een manier die hem blootstelt, zelfs als hij aannam dat hij niet werd opgenomen, ”schrijft Drucker op de Channel 13-website .
 • Channel 12’s Daphna Liel schrijft op Twitter dat “de opnamen de indruk wekken dat Netanyahu Mozes meer gevangen hield dan hij hem omkocht.”
 • Maar Shuki Tausig van de nieuwssite de 7th Eye-mediawaakhond schrijft dat de opnamen in feite de zaak versterken voor “het gooien van het boek naar beiden”, en betwist de stelling van voormalige minister Haim Ramon die probeert te claimen op Channel 13 dat in eerdere instantie van Yedioth probeerde iets vergelijkbaars met hem te doen en wordt niet geconfronteerd met juridische repercussies en de krant wordt gevrijwaard
 • “De simpele waarheid is dat de zaak nooit op de proef is gesteld omdat Ramon het publiek nooit over zijn zonden heeft verteld,” schrijft Tausig. “De innovatie van Case 2000 is niet de relatie tussen een uitgever en een senior politicus. Het is dat het is opgenomen. “

Gantz gaat aan de slag: krantenartikelen draaien ook rond de hervatting van coalitiegesprekken, met Blue & White leider Benny Gantz die eind van de zondagmiddag een ontmoeting heeft met Netanyahu.

 • De bijeenkomst markeert de eerste keer in een decennium dat iemand anders dan Netanyahu zal proberen een coalitie te vormen.
 • Haaretz meldt dat “Gantz naar verluidt niet werkt aan de oprichting van een minderheidsregering met de ultraorthodoxe of de gezamenlijke Arabische lijst en blijft proberen een brede eenheidsregering te vormen met Likud van Netanyahu.”
 • Israel Hayom citeert een Likud-bron die zegt: “Netanyahu zal aandringen op de rotatie-formulering van de president, maar kan elk voorstel respectvol overwegen.”
 • Gantz zal ook Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman ontmoeten, die een gastcolumn schrijft in Maariv.
 • Gantz wordt nauwelijks vermeld in de kolom, maar de naam van Netanyahu komt steeds weer naar voren als Lieberman hem aanvalt met alles wat hij heeft: “Netanyahu gaf Hebron aan Yasser Arafat, stemde voor de terugtrekking en het verwijderen van Joden uit Gaza, zorgde dat er geen doodstraf voor terroristen wet kwam, besloot om beschermingsgeld te betalen aan de Hamas-terreurgroep. “Jullie snapt[en het wel”.

Hoe te genezen, in Pittsburgh-stijl: zondag is het een jaar gelden van de moordpartij in de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh, hoewel er in de Hebreeuwse pers bijna niets over te lezen is.

 • In het Engels zijn er echter een aantal rapporten en denkstukken over de herdenkingen en het effect van de dodelijke antisemitische aanval.
 • In Haaretz schrijft Dina Kraft over hoe de hechte gemeenschap middels een strak gechoreografeerde dans naar genezing zocht.
 • Dit is een vreselijk incident in onze geschiedenis dat we nooit mogen vergeten”, zegt Jeff Finkelstein, CEO van de Joodse Federatie van Greater Pittsburgh, “maar het is het antwoord daarop dat het enige is dat ons zou moeten definiëren. ”
 • Finkelstein brengt een soortgelijke boodschap over als in ToI en AJC’s People of the Pod Podcast en zegt dat hij “woede voelt … wanneer mensen verwijzen naar‘ Pittsburgh ’ als een overwinning voor antisemieten.
 • De genezing is nog steeds een werk in uitvoering, schrijft Rabbi Jonathan Perlman van de New Light Congregation, een van de drie aangevallen, in JTA.
 • “Als iemand de vraag zou stellen: ‘Waar zijn we vandaag?’ Ik zou zeggen dat we in een staat van onderdrukte shock verkeren. Mensen vragen me constant hoe het met me gaat en ik schud gewoon mijn hoofd, ‘schrijft hij. “Ik weet dat ze het goed bedoelen, maar de wond is nog vers en ik wil er gewoon niet over praten” , schrijft hij.
 • De Pittsburgh Post-Gazette onderzoekt wat mogelijk is met het gesloten Tree of Life-gebouw en merkt op dat sommige overlevenden het nuttig vonden om terug te keren naar de scène van de moordpartij
 • “Ik was in staat om het juk van deze schutter van mijn schouder te schudden”, zegt Barry Werber tegen de krant na een bezoek aan het heiligdom waar hij vrienden zag vermoorden. “Hij had geen controle meer over mij.”
Advertentie (4)