Wat schrijven de Hebreeuwse Sukkot kranten in Israel vandaag?

Naama Issachar . Foto Instagram

De wraak van Rusland: de gevangenisomstandigheden van een Israëlische vrouw die in Rusland is gearresteerd voor het bezit van 10 gram marihuana en die vrijdag werd veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf, werden verslechterd kort nadat Israël de uitlevering van een Russische hacker aan de VS goedkeurde, het versterkt de heersende beoordeling in Jeruzalem dat haar proces een wraakneming hiervoor uit Moskou was.

 • De twee belangrijkste Israëlische kranten – Israel Hayom en Yedioth Ahronoth – openen hun respectieve Sukkot-edities met uitgebreide verslaggeving over het lot van Naama Issachar. Met de brief van de moeder van Issachar, Yaffa, aan haar dochter die belooft alles te doen wat nodig is om haar thuis te brengen.
 • “We begrepen niet waarom twee weken nadat ze besloten om je te beschuldigen van het bezit van marihuana datje in je rugzak was vergeten en je een boete te geven, plotseling je aanklachten veranderden in drugssmokkel en mensenhandel. We begrepen niet wanneer ze besloten je naar een afgelegen, geïsoleerd detentiecentrum over te brengen. We begrepen het niet toen de Russische rechter herhaaldelijk een huisarrest met een elektronische monitor weigerde ondanks brieven van de Joodse gemeenschapsambtenaren [namens jou], “schreef Yaffa.
 • “We wisten het niet en waren erg boos toen ze besloten dat je zou niet meer mocht bellen en geen brieven meer kon ontvangen. We wisten niet waarom ze weigerden je koosjer eten te brengen. We wisten niet wat er achter de weigering zat om je een gebedenboek voor Rosh Hashanah en Jom Kipoer te sturen. We wisten niet waarom noodlottige hoorzittingen werden uitgesteld en opnieuw werden gepland op Rosh Hashanah en op Jom Kippoer, de heiligste dag voor het volk van Israël, wanneer je gedwongen wordt bleek en uitgeput van de vasten te komen. ‘
 • Yaffa herinnert aan de toestand van haar dochter in meer detail in Yedioth, met behulp van verschillende telefoontjes, brieven en teksten die ze de afgelopen zes maanden van Issachar heeft ontvangen. “Ik probeer yoga en meditatie te doen en de meisjes in de tuin te leren oefenen en niet alleen te eten. Ik probeer hun humeur te verheffen. Iemand had geen kleren, dus ik gaf haar mijn kleren, ‘schreef Issachar een maand lang aan haar moeder in de gevangenis. “Ik ga hier door een persoonlijke reis. Blijkbaar was het iets waar ik doorheen moest. Ik help zoveel mensen hier en ik leer over mezelf. Alles zal goed komen. Het is een reis die ik doormaak. Dat is hoe ik het zie. “
 • Maar naarmate de maanden verstrijken, begint het optimisme van Issachar te breken. Toen het kouder werd, vroeg Issachar haar moeder om extra kleding. “Maar breng me geen kleding van huis”, herinnert Yaffa zich dat Naama haar vertelde. “Ik wil niet dat die kleren van thuis geassocieerd worden met deze plek.”
 • Yaffa schrijft dat haar dochter begreep dat ze een onderhandeling-object was geworden in een veel groter politiek geschil toen ze de rechtszaal binnenging voor haar veroordeling en ze het aantal journalisten en hoge Russische functionarissen daar zag. “Mam, beloof me, beloof me alsjeblieft dat je me er snel uit krijgt,” zei Naama toen ze haar straf hoorde.
 • We zijn allemaal een Koerd: Israëli’s sluiten zich aan bij duizenden anderen in heel Europa die protesteren tegen de Turkse aanval op Koerden in Noord-Syrië.
 • “Als Jood kan ik niet zwijgend toekijken wat er gebeurt “, zegt organisator Roni Lesser op de nieuwswebsite van Ynet. “Mijn dochter is net terug van een reis naar Polen en we hebben het over” nooit meer “.
 • Honderden Israelis woonden vanochtend een protest bij voor de Turkse ambassade in Tel Aviv. “Ik ben een derde generatie overlevende van de Holocaust en we vragen voortdurend waarom de wereld zweeg. Nu zijn we een deel van de wereld, en het minste wat we kunnen doen is om niet te zwijgen en solidariteit te tonen, ”vertelt demonstrant Tehilla Friedman aan Ynet.
 • In Haaretz zegt Amir Tibon dat de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken – wat heeft geleid tot de Turkse aanval op Koerdische steden – de stevige steun aan zijn regering van evangelische christenen in gevaar heeft gebracht. Senior leden hebben zich uitgesproken tegen de ‘overgave’ van de Koerden.
 • “Trump wordt door de meeste evangelicals gezien als de meest pro-Israëlische president ooit, en als iemand die het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten in goede richting heeft bewogen,” vertelt evangelische auteur en activist Joel Rosenberg aan Haaretz. “Maar het is vermeldenswaard dat dit de eerste keer is dat dergelijke kritiek vanuit de evangelische gemeenschap op hem is gericht. Ik denk niet dat het verstandig zou zijn om het gewoon te negeren. “

Antisemitisme op de antisemitismeconferentie: Batya Ungar-Sargon van The Forward bericht over haar ervaring toen ze werd uitgenodigd om te spreken op een conferentie over antisemitisme die werd georganiseerd door het Bard College in New York, waar ze nogal wat antisemitisme tegenkwam .

 • De journaliste – die de afgelopen maanden uit bepaalde kringen van Joods extreem-links kritiek over zich heen kreeg vanwege haar uitgesproken houding tegenover antisemitisme aan de linkerkant – schrijft dat zij zich voorbereidde op een panel met betrekking tot antisemitisme en een met betrekking tot het zionisme en was verrast om te ontdekken dat demonstranten van de groep Studenten voor gerechtigheid in Palestina alleen geïnteresseerd waren in het verstoren van haar toespraak over antisemitisme.
 • “Het gesprek over antisemitisme gaat al inherent over Israël,” legde een van de studenten vaag uit, een diep antisemitische trope herhalend die over het spectrum van David Duke tot Louis Farrakhan tot aanhangers van Jeremy Corbyn is geuit. “Rechtse antisemieten beschouwen elke beschuldiging van antisemitisme als een joodse samenzwering om de rechten van blanken weg te nemen, terwijl linkse antisemieten dezelfde beschuldiging zien als een poging om de Palestijnen het zwijgen op te leggen”, schrijft Ungar-Sargon

Genezing in Halle: Yaakov Schwartz van de Times of Israel bracht de Shabbat door in Halle, Duitsland, waar de kleine joodse gemeenschap herstellende is van de dodelijke schietpartij buiten haar synagoge op Jom Kippoer.

 • Toen een paar dozijn vaste synagoge bezoekers vrijdagavond door de door kogels geteisterde synagoge toegang liepen, begonnen duizenden mensen uit de buurt zich rond het gebouw op te stellen in een uitdrukking van solidariteit.
 • “Dit is ons antwoord. Dit is voor de Joodse gemeenschap, en voor de hele wereld, die naar Halle kijken om te zien wat het betekent om op terreur te reageren. En ik wens iedereen, de hele wereld, een Shabbat van vrede, een Shabbat van genezing en een Shabbat van zegen, ‘vertelt een bezoekende rabbijn de menigte na het reciteren van het Kiddush-gebed.
 • “Misschien komt het omdat de gedode mensen gewone Duitsers waren en niet joods”, vertelt een 25-jarige leraar die steun kwam tonen aan de Times of Israel. “Maar dit heeft echt mensen samengebracht. Ik heb het gevoel dat er nu geen echt verschil is tussen Joodse en niet-Joodse mensen hier, omdat iedereen het gevoel heeft dat deze terreur hen persoonlijk raakt. “
 • “We staan tussen twee vlammen”, zei de gabbai (koster) van de synagoge, de 59-jarige Josef Levin, die in 2004 vanuit Oekraïne naar Halle kwam. “Aan de ene kant hebben we de neofascisten en aan de andere kant anderzijds hebben we immigranten uit Syrië en andere plaatsen in het Midden-Oosten, die ons evenzeer haten. En we zitten in het midden, brandend. “

Mijn werk is zo geheim, zelfs ik weet niet wat ik doe: Mossad-directeur Yossi Cohen geeft een zeldzaam interview aan het ultra-orthodoxe Mishpacha-magazine waarin hij onthult dat hij zichzelf ziet als een kandidaat om premier Benjamin Netanyahu op te volgen .

 • “Mensen vertellen me dat ik de schoenen van Netanyahu kan vullen. Ik zie mezelf ook zeker in de toekomst in Israëlisch leiderschap. Maar ik heb nog geen beslissing genomen, ‘zegt Cohen tegen Mishpacha in opmerkingen die veel politieker zijn dan die doorgaans worden gegeven door iemand in zijn gevoelige veiligheidssituatie.
 • De politieke correspondent van Channel 12, Amit Segal, heeft grote problemen met Cohen’s opmerkingen en dringt er bij hem op aan de slogan van de Mossad’s zuster veiligheids-inlichtingendienst, de Shin Bet, ter harte te nemen, die is: “Verdediger die niet zal worden gezien.”
 • “Verdediger die geen campagne voert voor [Likud] voorverkiezingen terwijl hij nog op zijn post is”, zegt Segal, Cohen berispend. “Hij is natuurlijk niet de eerste persoon in het Israëlische veiligheidsinstituut die nadenkt over de sprong in de politiek. Maar er is een enorm verschil tussen denken in je hart en zeggen wat hij zei. “
 • “Stel je voor hoe mensen zouden hebben gereageerd als Benny Gantz een interview had gegeven aan de vooravond van zijn aftreden als IDF-stafchef en had aangekondigd dat hij van plan was om het hoofd van een partij te worden. Het is gewoon niet gepast, “concludeert Segal.