Wat schrijven de Hebreeuwse weekend kranten in Israël vandaag?

IDF opperbevelhebber Kochavi. screenshot Twitter

Het leger bereidt zich voor op een mogelijke oorlog met Iran; een uitzonderlijke tropische storm komt de kant van Israel uit; een nieuwe regering is er nog niet.

Deze keer is hij serieus: de winden van de oorlog blazen opnieuw in Israël; een gebeurtenis zo gewoon als een “medicane” storm in het oostelijke Middellandse Zeegebied is zeldzaam. Op donderdag waarschuwde IDF-stafchef Aviv Kohavi dat Israël wordt geconfronteerd met een dreiging van conflict in zowel het noorden als het zuiden, waardoor het leger wordt gedwongen zich snel voor te bereiden op oorlog.

 • Hoewel het de taak van militaire leiders is om op hun hoede te blijven en constant te waarschuwen voor conflicten (je wilt niet de generaal zijn die zegt dat alles in orde is voordat de oorlog uitbreekt, vraag het maar aan Eli Zeira), werd Kochavi door Channel 13 nieuws beschreven als “erg bezorgd” na de aankondiging, en sommigen nemen hem een ​​beetje serieuzer dan normaal.
 • Op vrijdagochtend spat zijn waarschuwing dan ook van alle voorpagina’s van alle belangrijke dagbladen van Israël.
 • “Het alarmniveau varieert afhankelijk van de persoon die spreekt, maar de onderliggende boodschap is hetzelfde. Het maakt niet uit of het premier Benjamin Netanyahu, IDF stafchef Lt. Gen. Aviv Kohavi, of Mossad-chef Yossi Cohen is (die onlangs een evenement gebruikte voor gepensioneerde Mossad-ambtenaren om alarm te slaan voor de Iraanse dreiging) – het zijn allemaal waarschuwingen voor het dreigende gevaar dat vanuit het noordoosten tegen naar ons toekomt ‘, schrijft Yoav Limor in Hayom, Israël.

Waarom geven Kohavi en Co. dan zo een mededeling?? Het antwoord is Iran en zijn uitvoerders, meestal in het noorden, maar mogelijk ook in Gaza.

 • Verschillende militaire correspondenten schrijven dat Iran de regels van het spel heeft veranderd en nu elke Israëlische actie probeert tegen te gaan met een eigen actie, en snel. (Er is geen bron voor de informatie, wat betekent dat het vrijwel zeker aan hen werd gegeven door het leger met de bepaling dat ze het als feit schrijven, met de verslaggevers die orders volgen, zoals altijd, alsof ze nog steeds in uniform waren.)
 • “Een mogelijke conclusie is dat de volgende ronde van botsingen tussen de twee partijen op handen is. Dit kan een gevolg zijn van een preventieve Israëlische actie tegen een Iraanse vergeldingsaanval of een opzettelijke aanval van de IDF tegen de groeiende Iraanse macht in de regio of de smokkel van wapens naar Hezbollah, ” schrijft Amos Harel van Haaretz.
 • “De periode waarin Israël in Syrië zou kunnen optreden zonder een Iraans antwoord is afgelopen: Teheran is niet langer bereid het te nemen en is van plan te reageren met represailles in Israël. Het is mogelijk dat Qassem Soleimani al zijn volgende antwoord klaar heeft, ”schrijft Amir Ben David van Channel 13.

Gespannen kalmte: Correspondenten zijn het echter niet eens over de vraag of de oorlogswolken samen trekken tegen een reeds bewolkte hemel of een heldere hemel.

 • “De kalmte voor de storm”, staat in Yedioth Ahronoth, met correspondent Yossi Yehoshua die de waarschuwing beschrijft die op een ongewoon rustige tijd voor Israël aankwam.
 • Israel Hayom schrijft echter dat de regio op weg is naar een totale strijd: “De intensiteit van de bedreigingen tegen Israël en de omvang van de veiligheidsspanningen aan de grenzen in de afgelopen periode beginnen duidelijker te worden.”

Praat met me:  wat Israël intern betreft, konden de oorlogstrommels niet op een slechter moment komen, met een daadkrachtige regering die in staat is om belangrijke beslissingen te nemen, schijnbaar nog steeds een verre droom.

 • Blue & White leider Benny Gantz kreeg het mandaat woensdag overhandigd om zijn kans te krijgen op het vormen van een regering, en verschillende nieuwszenders melden dat de partij vergaderingen met andere partijen opzet. Zondag is de eerste ontmoeting met Likud.
 • Volgens Yedioth Ahronoth zijn Likud en Blue & White ook in gesprek om een ​​face-to-face ontmoeting tussen Gantz en Likud leider Benjamin Netanyahu op te zetten.
 • Tal Shalev in Walla nieuws schrijft dat het mandaat mogelijk is verplaatst, maar het probleem blijft hetzelfde: “Vanuit politiek oogpunt was dit een technische kwestie die de machtsverhouding niet heeft veranderd of enige verschuiving op de kaart heeft veroorzaakt: de eisen zijn bekend, de Likud graaft zich gewoon dieper en dieper met zijn rechtse blok, Blue & White weigert nog steeds de rotatie zoals de president voorstelde en Yisrael Beytenu hoofd Avigdor Lieberman blijft stuiteren tussen de twee. Het element tijd staat voor hen en als er een compromis wordt gevonden, zal dat pas op het laatste moment zijn. ‘
 • Maar er zijn tekenen dat sommige al openstaan ​​voor compromissen. Volgens een donderdag verschenen Channel 13-rapport bekijkt Blue & White verschillende scenario’s over de mogelijkheid dat Netanyahu verlof neemt om zijn juridische uitdagingen aan te gaan, wat erop wijst dat de partij president Reuven Rivlin’s voorgestelde compromis voor een eenheidsregering met een rotatie van premier overweegt, waarin Gantz Netanyahu zou vervangen als hij moet aftreden.

De toespraak van de zogenaamde koning: Gantz krijgt tenminste lof voor zijn toespraak op woensdag waarin hij het mandaat aanvaardde.

 • “Terwijl de politieke plannen van Gantz vaag blijven, bood hij in zijn toespraak staande naast de president een duidelijke morele houding aan: de tijd is gekomen om een ​​einde te maken aan het tijdperk van Netanyahu en alle verdeeldheid die hij zaaide, en een proces van nationale verzoening te leiden onder alle delen van de Israëlische samenleving ‘, leest het hoofdartikel van Haaretz.
 • Nahum Barnea van Yedioth noemt de toespraak “staatsman”waardig, verzoenend en gastvrij”, maar concludeert nog steeds dat “het zeer twijfelachtig is dat het de muur kan breken die Netanyahu heeft gebouwd”.
 • Yossi Verter van Haaretz citeert een partijleider van een van Netanyahu’s blokmaatjes die ook Gantz en zijn toespraak prijst, hoewel de naamloze politicus de mogelijkheid om zich bij hem aan te sluiten stopt, althans voorlopig.
 • “Hij gaf een perfecte toespraak”, zegt het partijhoofd. “Zijn taak in de komende maand zal zijn om de Benny te zijn uit die toespraak: sympathiek, een voorstander van het goede, een man van consensus, zodat de Likudniks aan hem kunnen wennen, de Haredim kunnen stoppen met hem te vrezen, en wij allemaal kunnen zien dat de duivel niet zo verschrikkelijk is. Blijkbaar zal het hem geen regering brengen, maar het zal hem naar een uitstekend vertrekpunt brengen voorafgaand aan de derde verkiezing, in maart. ”
 • Aan de andere kant citeert Israel Hayom een ​​naamloos Likud-lid dat Netanyahu lof geeft, en de kansen van Gantz om een ​​regering samen te stellen de grond in boort.
 • “De premier ziet er goed, scherp, aangemoedigd en vooral zeker van zichzelf uit”, zegt de bron. “Er bestaat geen scenario dat iemand uit het rechtse politieke blok zou weglopen. In deze huidige situatie zal Gantz zeker geen regering kunnen vormen. We hopen dat hij op weg is naar een eenheidsregering en het land niet meeneemt naar een derde ronde van verkiezingen. ‘

Zeldzame tropisch storm voor iedereen: Israël sluit de luiken voor een zeldzame ‘medicaan’, een lagedruk weersysteem in mediterrane stijl dat harde wind en zware regen veroorzaakt, een beetje zoals een mini-orkaan. Vaak in Griekenland en Italië verspreiden de stormen zich zelden over het verre oosten, en het is onduidelijk waar het naartoe zal gaan.

 • “Met een storm die zo ongewoon is, hebben de computermodellen die meteorologen gebruiken voor voorspellingsbegeleiding moeite om vast te leggen hoe het zich zal gedragen”, merkt de Washington Post op.
 • Terwijl de storm vooral Egypte mishandelt, bereiden Israëliërs zich voor op Medicane Scott die ook wat verwoesting in Israel lijkt te gaan aanrichten.
 • Channel 12-nieuws meldt dat de natuur- en parkenautoriteit verschillende wandelpaden in zuid Israel heeft afgesloten die door droge rivierbeddingen lopen die kunnen overstromen, en het elektriciteits bedrijf heeft zijn paraatheid verhoogd.
Advertentie (4)