Gantz: “Geen steun aan racistische leiders en geen wapens naar genocidale regimes”

Benny Gantz. Foto GPO

Israël mag racistische regimes niet steunen of wapens verkopen aan landen die betrokken zouden zijn bij genocidale acties, verklaarde de leider van Blauw-Wit Benny Gantz dinsdag, aldus Times of Israel.

Tijdens de derde jaarlijkse Israel Social Cohesion Summit van de Anti-Defamation League in de industriële zone Airport City bij Ben Gurion Airport, zei Gantz, die momenteel probeert een coalitieregering te vormen, ” we moeten er ook voor zorgen dat we racistische regimes niet legitimeren.”

Het was niet duidelijk naar wie Gantz specifiek verwees, maar premier Benjamin Netanyahu is beschuldigd van het bekommeren om leiders met twijfelachtige mensenrechtenregisters, zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de Hongaarse premier Viktor Orban en de Filippijnse president Rodrigo Duterte.

Gantz zei ook dat Israëlische wapens niet mogen worden verkocht ‘aan landen die genociden plegen. We zijn een moreel volk, een morele natie, en we moeten op die manier handelen zowel naar elkaar toe als in onze buitenlandse relaties. “

Israël wordt al decennia lang beschuldigd van het verkopen van wapens en militaire diensten aan mensenrechtenschenders over de hele wereld, waaronder de apartheid in Zuid-Afrika, Rwanda tijdens de genocide van 1994 en de afgelopen jaren aan Zuid-Sudan en Myanmar. Het ministerie van Defensie erkent wapenverkoop niet als een beleidskwestie.