Is de wereld klaar voor een Israëlische superwijn in plaats van vitaminesupplementen?

Foto: Vinsent

Het lijkt erop dat de dag waarop we een glas Shiraz of Merlot kunnen heffen in plaats van vitaminesupplementen te nemen niet zo ver weg is. Kijk maar naar het noorden van Israël, naar het laboratorium van Dr. Meir Shlisel, een expert in wijnchemie van het Tel-Hai College, die zijn dagen besteedt aan het analyseren van druivenmoleculen.

Shlisel werkt aan de productie van wijn met een hoger gehalte aan resveratrol, een plantaardige stof die voorkomt in rode wijn en die onlangs de krantenkoppen haalde vanwege zijn sterke gezondheidsvoordelen. Resveratrol is de meest populaire van stilbenen – fytochemicaliën die worden gevonden in bessen, druiven, pinda’s en wijn, schrijft NoCamels.

Natuurlijke natuurvoedingswinkel planken zijn bekleed met resveratrolpoeder supplementen, dankzij onderzoeksstudies die deze verbinding verbinden – waarvan gezegd wordt dat ze de meest effectieve antioxiderende eigenschappen hebben – met het beschermen van de hersenfunctie, het vertragen van de ontwikkeling van kankergezwellen, het voorkomen van infecties en het verlagen van de bloeddruk, en andere gezondheidsvoordelen.

Tegenwoordig bevat één glas wijn niet genoeg resveratrol van de aanbevolen dagelijkse dosis”, vertelt Shlisel. “Een van de doelen van mijn onderzoek is om de hoeveelheid stilbenen en specifiek resveratrol in druiven te verhogen met een behandeling na de oogst.”

Het lab van Shlisel ontwikkelt nu ‘Superwine’, wat misschien wel de eerste officieel gezonde wijn ter wereld zal zijn.

En de timing voor deze innovatie kon niet beter zijn. Israël’s wijnindustrie ontvangt bewonderaars over de hele wereld – en niet alleen diegenen die geïnteresseerd zijn in koosjere wijnen.

“We worden eindelijk serieus genomen als een wijnbouwregio. Al 30 tot 40 jaar vindt de Israëlische boetiek wijn renaissance plaats en zijn mensen over de hele wereld vertrouwd geraakt met Israëlische wijn”, vertelt Jacob Ner David, een wijnmaker en ondernemer, aan NoCamels. “Israëlische wijnen worden nu gevonden op wijnmenu’s, en dat heeft niets te maken met het feit dat ze koosjer zijn.”

“Er zijn nieuwe en spannende wijn plaatsen over de hele wereld die aandacht verdienen, en Israël is zeker een van deze plaatsen”, zegt Erika Frey, een in Boston gevestigde gecertificeerd sommelier en wijnkenner, aldus de Lowell Sun.

Eerder dit jaar lanceerde het Israel Export Institute – in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, het Ministerie van Economie en Industrie en de Wines & Grapes Board – zijn allereerste Wines of Israel campagne om de Amerikaanse wijnhandel en het grote publiek te informeren over de kwaliteit van Israëlische wijn.

Ner David, die ook CEO is van Vinsent, hoopt dat zijn startup – een digitale wijnwinkel en e-commerce-platform – zal helpen om ook Israëlische wijnen naar meer klanten te krijgen.

“Innovatie in hoe wijn wordt gedistribueerd, hoe mensen wijn ervaren”, zegt hij over zijn missie.

“In Israël wordt wijn min of meer op dezelfde manier gedistribueerd sinds de tijd van het Romeinse rijk, met veel tussenpersonen, makelaars, de noodzaak om het goed te verzenden. Als je kijkt naar de wereldwijde wijnindustrie, een industrie van 350 miljard dollar, is deze vrijwel onaangetast door de e-commerce-revolutie van de afgelopen 20+ jaar”, aldus Ner David.

De Vinsent-app , die eerder dit jaar werd gelanceerd, verkoopt nog steeds wijnen uit Italië, Frankrijk, Spanje, de VS en Israël. Maar het is niet alleen een online wijnverkoper met korting. Vinsent verbindt mensen met de wijnhuizen zelf. “Mensen willen weten waar dingen vandaan komen, waar ze zijn gemaakt. Ze willen een connectie”, zegt de wijnmaker.

En mensen leren steeds meer over de wijnmakers van Israël. Eerder deze maand noemde VinePair Israël als een van de top tien van wijnbestemmingen voor 2019. Het artikel belichtte de wijnmakers, technologie en de hernieuwde focus van dit land op inheemse druiven.

De focus op de druiven – en de technologie – is waar wetenschappers Shlisel en zijn onderzoekstudent Ron Schweitzer opvallen. Het tweetal is op weg om wijn – wetenschappelijk gezien – gezonder te maken.

“Wijn wordt als zeer gezond beschouwd”, vertelt Shlisel aan NoCamels in een telefonisch interview. “Veel onderzoeken tonen aan dat de inhoud van alcohol en antioxidanten de redenen zijn waarom dit zo is.”

Net zoals granaatappel, zeewier en knoflook allemaal de “superfood status” hebben vanwege hun voedingsstofrijke antioxidanten en vitamine-eigenschappen, zal het onderzoek van Shlisel wetenschappers nu in staat stellen om gezonde wijn als superfood te ontwikkelen.

En het is logisch dat in een land dat bekend staat om zijn interdisciplinaire expertise, superwijn, wijn als superfood uit Israël, zou vonken.

De Superwine van Shlisel en Schweitzer namen deel aan XLR8, een onderneming die technologie versnelt tussen het ministerie van Economie en Industrie en de gemeente Kiryat Shmona. Het programma helpt ondernemers die zich in een vroeg stadium wagen aan de ontwikkeling van het project en geven begeleiding en exposure aan investeerders.

Schweitzer, student aan de afdeling Food Science van het Tel-Hai College , voerde de eerste experimenten uit om druiven in het laboratorium van Shlisel bloot te stellen aan ozongas. Het onderzoek toonde een toename van het niveau van resveratrol bij druiven die worden blootgesteld aan ozongas, in vergelijking met druiven die niet worden behandeld na de oogst.

“Het ozongas zet oxidatiedruk op het weefsel van de druiven die reageren met een verhoogde productie van stilbenen”, zegt Shlisel.

Hun laboratoriumresultaten leidden tot een onderzoekssubsidie ​​van de Chief Scientist van het ministerie van Landbouw, evenals een partnerschap met de Galilee Mountain Winery, een investering door de Industrial Cooperation Authority van het ministerie van Economie en Industrie, en een samenwerking met de Beit El engineering bedrijf dat ozonkamers produceert.

Dankzij de introductie in de wereld van innovatie hopen de twee Israëlische wetenschappers nu te bewijzen dat hun onderzoek een gezonde rode wijn kan produceren. Ze gebruiken druivensoorten die worden gebruikt om merlot, shiraz en cabernet sauvignon te produceren.

“Het eerste jaar van onderzoek was gericht op het analyseren van de druiven. Dit jaar hebben we besloten om van de druiven wijn te maken om te zien of deze ozonbehandeling de wijn beïnvloedt”, zegt Shlisel.

Ze ontdekten dat de behandeling na de oogst de productie van stilbenen tot vijfvoud verhoogde en ook de gezondheidseigenschappen van een andere groep moleculen verhoogde.

En dat is niet alles.

Shlisel’s onderzoek toont aan dat ozonbehandeling “niet alleen voor druiven is.”

Hij vertelt NoCamels dat “andere vruchten met dit proces kunnen worden behandeld, zodat we ook de antioxidant-niveaus in hen kunnen verhogen.”

Het nabije doel is echter wijn. “Ik hoop dat mensen binnenkort van een glas Superwine kunnen genieten en alle gezondheidsvoordelen krijgen”, zegt hij.

“Het is leuker om wijn te drinken dan vitaminepillen te slikken.”

Advertentie (4)