Holocaust overlevenden ontmoeten hun redster in Yad Vashem

Foto Yad Vashem

Er bleef geen oog droog toen broer en zus Sarah Yanai en Yossi Mor de vrouw omhelsden die hen in Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven heeft gered.

Op zondag werd Melpomeni Dina (Gianopoulou) herenigd met Yanai en Mor – wiens familienaam eerder Mordechai was – in een emotionele ontmoeting waarin de broers en zussen de 92-jarige Dina introduceerden aan bijna 40 leden van hun familie.

De bijeenkomst vond plaats in Yad Vashem en werd gefaciliteerd door de Holocaust herdenkingsorganisatie en gesponsord door de Joodse Stichting voor de Rechtvaardigen.

Leden van de families Gianopoulou en Axiopoulos werden al jaren eerder in 1989 erkend. “Hoewel we in de loop der jaren veel overlevenden en hun redders hebben ontmoet, blijf ik nooit verbaasd over de moed van de duizenden niet-Joodse redders, de Rechtschapen Onder de Naties, die hun leven en vaak het leven van hun families riskeerden om Joden van de dood te redden tijdens de Holocaust, “zei JFR Executive Vice President Stanlee Stahl.

Foto Yad Vashem

Terwijl de tranen over haar gezicht stroomden vertelde Dina aan Mor dat zijn kleinzoon, die momenteel in de IDF dient, “op jou lijkt als een kind”. “Je bent niet langer die kleine jongen die ik me herinner,” voegde Dina tegelijkertijd huilend en lachend toe.

Nadat de twee Dina hadden omarmd, vertelde Yanai verslaggevers dat ze zo gelukkig was.”Er zijn geen woorden om dit gevoel te beschrijven,” zei ze. “Het is erg emotioneel voor ons om weer samen te zijn.”

Dina antwoordde dat het “zo lang” was geweest en nodigde de broers en zussen uit om met haar terug te komen naar Griekenland.”We hebben veel om over te praten,” voegde ze eraan toe.

Sarah Yanai en Yossi Mor met Melpomeni Dina Foto Yad Vashem

De familie Mordechai woonde in Veria, Griekenland, een kleine stad van 600 joden in de buurt van Thessaloniki en woont tegenwoordig in Ramat Hasharon en Beersheba.

Terwijl de Holocaust Veria binnenrolde, riskeerden Dina en haar twee oudere zussen Efthimia en Bithleem Gianopoulou bijna twee jaar lang hun leven om de familie Mordechai te helpen, en samen met leden van de familie Axiopoulos, schuilden ze bij hen en gaven ze hen voedsel.

De heroïsche acties van de families Gianopoulou en Axiopoulos hebben de meeste directe familieleden van de Mordechai tijdens de oorlog gered.

Efthimia, de oudere zus van Melpomeni, ontmoette voor het eerst de familie Mordechai tijdens haar studie om naaister te worden. Omdat Efthimia op jonge leeftijd arm en wees was, rekende Mari haar niet aan voor de lessen.

Efthimia groeide dicht bij de Mordechais op en bezocht hen regelmatig, zelfs nadat ze waren ondergedoken.

Nadat hun oorspronkelijke onderduiklocatie was verraden, regelde Efthimia dat ze naar haar hun huis in Veria zouden verhuizen, waar ze woonde met haar twee jongere zussen, de 15-jarige Bithleem en de 14-jarige Melpomeni. Daar hebben ze in één kamer zeven leden van de familie Mordechai ondergebracht.

Melpomeni Dina met Sarah Yanai

“Ze herinnerde me aan hoe we vroeger samen speelden,” vertelde Mor verslaggevers. “Dankzij haar hebben we onze grote en mooie familie.”

Hij en Yanai zeiden allebei dat ze zich “erg emotioneel en opgewonden” voelden over de speciale bijeenkomst.

“Ze waren een zeer arm gezin,” legde Mor uit. ‘Ze hebben ons gered omdat ze van mijn moeder hielden vanwege haar goede hart.’

Terwijl de oorlog voortduurde, deelden de drie zussen hun voedselrantsoenen met de familie Mordechai en beschermden ze ondanks het risico voor hun eigen leven.

Met voedselvoorraden schaars en erg duur, bewerkten Bithleem en Melpomeni een stuk land dat ze bezaten in een moeras in de buurt van Giannitsa, ongeveer 40 km. van Veria.

Ze zouden terugkeren van het werken op het land en de groenten voor alle 10 mensen op hun rug dragen.

Op een dag werd de kleine Shmuel ernstig ziek. Bithleem bracht hem en zijn zus Sarah naar het ziekenhuis, maar het kind stierf op zesjarige leeftijd.

Na de dood van Shmuel, en nadat de schuilplaats van de familie werd ontdekt door de autoriteiten, hielp de familie van Melpomeni de familie Mordechai om naar de bergen van Vermio te vluchten en bleven voor hen zorgen tot het einde van de oorlog.

“Kerkklokken zouden worden geluid door de lokale bevolking toen de nazi’s de bergen doorzochten om ons te waarschuwen,” herinnerde Mor zich. “Op een dag bleven de klokken luiden en luiden – dat was de dag waarop de oorlog eindigde.”

Op 12 april 1994 erkende Yad Vashem Melpomeni Dina als een van de Rechtvaardige onder de Volkeren. De Axiopoulos werden een paar jaar eerder in 1989 erkend.

Foto Yad Vashemn

Dina vertelde verslaggevers dat het zien van de afstammelingen van Mor en Yanai haar ongelooflijk ontroerde en zei dat zij en haar zusters acties “het juiste waren om te doen.”

Mor’s kleinzoon Imri Dor vertelde dat hij “super opgewonden” was om Dina te ontmoeten.

“Ik had zoveel over het opgroeien gehoord en het is echt bijzonder om eindelijk de naam een ​​gezicht te geven,” zei hij, “ze is een grote inspiratie, ik hoop dat ik dezelfde moed zal hebben.

“Ik ben zo trots om hier te zijn,” voegde Dor eraan toe.

Stanlee J. Stahl, de vice-president van de Joodse Stichting voor de Rechtvaardige, legde de Post uit dat “voor zover ik weet, dit de laatste reünie, van redders en overlevenden, is die ooit zal plaatsvinden.”

Ze zei dat sindsdien 1992 organiseert ze eenmaal per jaar dergelijke reünies, maar vandaag zijn de redders gestorven, zijn de overlevenden gestorven of zijn ze te zwak om te reizen.

“Ik voel me verdrietig,” voegde Stahl eraan toe.

Aan de andere kant deelde ze de opwinding dat deze bijeenkomst de eerste was in Israël, en legde uit dat deze bijeenkomsten meestal plaatsvinden op JFK Airport in New York.

“Een van de mooie dingen om het in Israël te doen, is dat je de toekomstige generaties te zien krijgt – zij (Mor en Yanai) moeten het grootste deel van hun familie hier hebben voor de reünie, waaronder twee kleinkinderen in IDF uniform,” Stahl zei. “Ze hebben deze familie gered zodat Israël een natie zou kunnen zijn.”

Tot op heden heeft Yad Vashem meer dan 27.000 mensen als “Righteous Among the Nations” erkend, waarvan 355 uit Griekenland.

“Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre, is in 1953 opgericht door het Israëlische parlement, de Knesset, en is gewijd aan Holocaustherinnering, onderwijs, documentatie en onderzoek.

Advertentie (4)