Israelische volkslied gespeeld in Abu Dhabi na Israelisch goud ju-jitsu tournooi

Alon Leviev (M) tijdens het spelen van het Hatikva. Screenshot Facebook

Waar tot een paar jaar geleden Israelische atleten en symbolen nog werden geboycot, werd nu opnieuw het nationale volkslied van Israël, Hatikva, zaterdag in een arena in Abu Dhabi gespeeld, nadat de 17-jarige Alon Leviev goud haalde in de junior-categorie op het Ju-jitsu Wereldkampioenschap.

Het is opnieuw een teken hoe snel de banden tussen Israel en de Arabische wereld aan het veranderen zijn.

Leviev, die in de 55-kilogram-en-onder-gewicht categorie uitkwam, versloeg een atleet uit Abu Dhabi in de finale, nadat hij eerder concurrenten uit Pakistan, Kazachstan en Tadzjikistan had verslagen.

Na de medailleverdeling zei de presentator van het toernooi in het Engels “Gefeliciteerd” en kondigde het volkslied van Israël aan, waarna het ‘Hatikva’ werd gespeeld.

Geplaatst door Linoy Horev op Zaterdag 16 november 2019

Vorig jaar veranderden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hun beleid om sporters uit de Joodse staat te verbieden Israëlische symbolen, zoals de vlag en het volkslied, te gebruiken bij toernooien na een protest.

Dit leidde ertoe dat het nationale volkslied van Israël voor het eerst in een golfstaat werd gespeeld toen de Israëlische judoka Sagi Muki afgelopen oktober de Abu Dhabi Grand Slam won.

Tot voor kort hadden Israëlische atleten die deelnamen aan internationale toernooien, die worden georganiseerd door Arabische landen, over het algemeen geen toestemming gekregen om onder hun nationale vlag te spelen, de Davidsster of Israëlische vlag op hun uniformen weer te geven of hun volkslied te laten spelen.

Advertentie (4)