Lieberman: Netanyahu zei ‘nee’ tegen een eenheidsregering

Gantz (L) en Lieberman (R). Screenshot Twitter

Yisrael Beiteinu-leider Avigdor Lieberman heeft donderdagochtend vergaderd met Benny Gantz en liet doorschemeren dat men het niet eens was met de top van Blauw-Wit. Lieberman zegt dat alle leiders van Blauw-Wit moeten aankondigen dat ze het eenheidsplan van president Rivlin zullen gaan accepteren.

“Wat voor mij ontbreekt is een duidelijke aankondiging van alle leiders van Blauw-Wit dat ze het plan van de president accepteren”, zei Lieberman, die naast Gantz stond in de lobby van het Kfar Maccabiah Hotel in Ramat Gan.

“Van Netanyahu hoorden we duidelijk ‘nee’ – hij zal het volledige plan niet accepteren zoals ik heb voorgesteld. Hier hoorde ik geen ‘nee’, maar ik hoorde ook geen ‘ja’ op een positieve manier. Het ontbreekt”, aldus Lieberman.

Lieberman dringt al vanaf het begin aan op een eenheidsregering met Netanyahu en Gantz, met uitzondering van de kleine rechtse, ultraorthodoxe en ‘messianistische’ partijen, maar heeft gezegd dat hij een coalitie van Likud en Blue & White zou steunen als zij zijn voorwaarden accepteerde en anderen niet.

Gantz zei aan het einde van de vergadering dat hij gelooft dat premier Benjamin Netanyahu “op weg is naar verkiezingen” en niet echt wil onderhandelen over het vormen van een eenheidsregering.

“We zijn net klaar met een goede ontmoeting waar we de situatie hebben geanalyseerd,” zei Gantz over zijn gesprek met Lieberman, die eerder werd uitgesteld vanwege een escalatie van geweld in de Gazastrook. “We willen geen verkiezingen zien en zullen tot het laatste moment alles in het werk stellen om een oplossing te vinden.”

“Naar mijn beste oordeel houdt Netanyahu het rechtse blok en dringt het aan op verkiezingen,” zei Gantz verwijzend naar de groep van 55 wetgevers van partijen die banden hadden met de premier.

Gantz gaf aan dat hij niet zal instemmen met de eis van Lieberman dat hij het eenheidsplan van president Reuven Rivlin aanvaardt, waardoor Netanyahu als premier kan fungeren, maar tijdelijk opzij kan treden als hij wordt aangeklaagd. “

Lieberman en Gantz zeiden dat ze elkaar begin volgende week opnieuw zullen ontmoeten.

Advertentie (4)