Netanyahu wordt definitief aangeklaagd voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk

Netanyahu in betere tijden met de man die getuige van de staat is. Foto GPO

In een besluit dat de Israëlische politiek drastisch opschudt temidden van de al bestaande chaos, heeft procureur-generaal Avichai Mandelblit donderdag aangekondigd dat premier Benjamin Netanyahu in drie afzonderlijke gevallen tegen hem zal worden beschuldigd van crimineel wangedrag, waaronder omkoping in de verreikende Bezeq-corruptiezaak.

Het besluit markeert de eerste keer in de geschiedenis van Israël dat een dienende premier strafrechtelijk wordt vervolgd en werpt een zware schaduw over Netanyahu en zijn voortdurende pogingen om aan de macht te blijven.

Netanyahu zal worden beschuldigd van fraude en schending van vertrouwen in zaken 1000 en 2000, en omkoping, fraude en schending van vertrouwen in zaak 4000, zei de openbare aanklager Mandelblit in een persverklaring van .

“De beslissing van de procureur-generaal over de premier werd genomen na een grondig onderzoek van de vele beschuldigingen die de advocaten van de premier tijdens de vier dagen van de hoorzitting begin oktober 2019 naar voren hadden gebracht. Alle beschuldigingen werden grondig onderzocht als onderdeel van een regelmatig werkproces gedurende honderden uren waarin het Openbaar Ministerie diepgaande beoordelingen van honderden pagina’s heeft doorgenomen, met betrekking tot de beschuldigingen die tijdens de hoorzitting naar voren zijn gebracht, ‘zei de verklaring.

In oktober hielden officieren van justitie en het juridische team van de premier enkele dagen hoorzittingen waarin de advocaten van Netanyahu de beschuldigingen tegen hem probeerden te weerleggen.

“Nadat alle claims waren beoordeeld, werd geconstateerd dat er tijdens de hoorzitting geen claims zijn ontstaan ​​om de aan de premier toegerekende delicten te wijzigen. Sommige claims hebben echter geleid tot wijzigingen in de tenlastelegging, maar geen verandering in de overtreding zelf, ” werd aan de de verklaring toegevoegd.

In een concept-aanklacht uitgegeven in februari, schetste Mandelblit een aanklacht wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk tegen de premier in zaak 4000 en fraude en vertrouwensbreuk in zaak 1000 en zaak 2000.

Mandelblit schreef toen dat volgens vermoedens de premier ‘het imago van de openbare dienst en het publieke vertrouwen daarin beschadigde’ en ervan wordt verdacht misbruik te maken van zijn positie en status, en van willens en wetens ‘steekpenningen aan te nemen in ruil voor acties die verband houden met naar jouw positie. ‘

De premier heeft herhaaldelijk in alle drie gevallen wangedrag ontkend en beweerd dat het onderzoek tegen hem een ​​”heksenjacht” is waarbij links, de media en de politie meedogenloos een “zwakke” procureur-generaal onder druk zetten.

In zaak 1000, waarbij beschuldigingen werden betrokken dat Netanyahu geschenken en voordelen ontving van miljardair-weldoeners, waaronder de in Israël geboren Hollywood-producent Arnon Milchan, in ruil voor gunsten, zei Mandelblit dat hij van plan was Netanyahu te beschuldigen van fraude en schending van vertrouwen – dat laatste was een ietwat onduidelijk omschreven misdrijf met betrekking tot een ambtenaar die het vertrouwen schendt dat het publiek in hem heeft gesteld.

Mandelblit schreef in zijn besluit dat volgens vermoedens “U het imago van de openbare dienst en het vertrouwen van het publiek daarin hebt geschaad, doordat u, terwijl u in openbare functies diende, en vooral als premier, jarenlang een ongepaste relatie met en Packer onderhield .

“Dit omvatte het ontvangen van voordelen verbonden aan uw openbare functies van in totaal meer dan NIS 700.000 (€183.000) en het optreden ten gunste van zakenman Milchan in een ernstig belangenconflict.

“In uw acties zou u uw positie en status hebben misbruikt en de eigendom van het openbaar bestuur, de integriteit van ambtenaren en het vertrouwen van het publiek in ambtenaren ernstig en ernstig hebben geschaad.”

In zaak 2000, waarbij beschuldigingen betrokken waren, stemde Netanyahu in met Yedioth Ahronoth krantenuitgever Arnon Mozes om dagelijks een rivaal te verzwakken in ruil voor een gunstiger berichtgeving over Yedioth. Daarvan zei Mandelblit dat hij de premier zou beschuldigen van fraude en vertrouwensbreuk, terwijl Mozes wordt beschuldigd van omkoping. De zaak zou een omstreden zaak zijn geweest in het kantoor van Mandelblit, met veel vervolgingsfunctionarissen die naar verluidt beweren dat Netanyahu moet worden aangeklaagd wegens omkoping, terwijl Mandelblit overwoog de premier helemaal niet te beschuldigen.

Mandelblit zei dat volgens vermoedens Netanyahu en Arnon Mozes ‘erkenden dat de een de mogelijkheid had om de belangen van de ander te promoten’ in de aanloop naar de verkiezingen van 2015 en dergelijke mogelijkheden bespraken.

“Volgens vermoedens hebt u tijdens uw werkzaamheden daden gepleegd die neerkomen op schending van vertrouwen en de integriteit [van de functie] en het vertrouwen van het publiek ernstig hebben geschaad.”

In Case 4000, algemeen beschouwd als de ernstigste tegen de premier, wordt Netanyahu ervan beschuldigd geavanceerde regelgevende beslissingen te hebben genomen waarvan Shaul Elovitch, de controlerende aandeelhouder in de Bezeq telecomgigant, profiteerde in ruil voor positieve berichtgeving van de Walla-nieuwssite in eigendom van Elovitch. In dat geval kondigde Mandelblit aan dat hij van plan is Netanyahu te beschuldigen van fraude en schending van vertrouwen, en zowel Netanyahu als Elovitch met omkoping.

Mandelblit zei dat volgens vermoedens de relatie tussen Netanyahu en Elovitch “gebaseerd was op geven en nemen”, en de acties van de premier ten gunste van Elovitch leverde de zakenman, volgens Mandelblit,  een bedrag van ongeveer 1,8 miljard NIS ($ 500 miljoen) op tussen 2012-2017. In ruil publiceerde de nieuwssite Walla van Elovitch uw politieke berichten die u aan het publiek wilde overbrengen.

“U profiteerde … terwijl u wist dat u steekpenningen aannam als ambtenaar in ruil voor acties die verband hielden met uw functie.”

De acties van de premier, schreef Mandeblit, “werden uitgevoerd te midden van een belangenconflict, de afweging van externe overwegingen met betrekking tot de belangen van hemzelf en zijn familie, en betrof het corrumperen van de ambtenaren die aan hem rapporteerden.”

De Israëlische wet vereist alleen dat een premier vertrekt als hij wordt veroordeeld, maar experts hebben gesuggereerd dat Netanyahu een ‘probleem’ zou kunnen hebben als hij in functie wil blijven nadat een formele aanklacht is ingediend na de voltooiing van een hoorzitting. Volgens de wet en het precedent van het Hooggerechtshof moeten een minister, anders dan de premier, in een dergelijke situatie aftreden. Er is geen duidelijke wettelijke regel met betrekking tot de premier.

Het kan echter maanden duren voordat formele aanklachten worden ingediend, aangezien Netanyahu naar verwachting de Knesset om parlementaire immuniteit zal vragen. De Knesset House Commissie en het plenum zouden moeten beslissen over de immuniteit van Netanyahu, maar de commissie heeft momenteel geen leden, omdat er nog geen coalitieakkoord is ondertekend in de 22e Knesset die de commissiezetels verdeelt over de facties van het parlement.

Pas als er een nieuwe coalitie is gevormd – hetzij in de komende drie weken of, als dat niet lukt, na de volgende verkiezingsronde voor maart – kan een commissie van de Knesset de kwestie aannemen.

Zelfs als het immuniteitsverzoek van Netanyahu wordt afgewezen, kan het tot mei of juni duren voordat het formele besluit wordt genomen. Een formele aanklacht kan nog steeds meer dan zeven maanden duren.

Ehud Olmert, de eerste voormalige premier van het land die in de gevangenis zat, trad in 2008 af tijdens zijn onderzoek naar hem (mede op aandringen van Netanyahu), maar voordat het voornemen om aangifte te doen werd aangekondigd. Hij diende 16 maanden in de gevangenis wegens corruptie en werd in juli 2017 vrijgelaten.

Advertentie (4)