Netanyahu: “aanklachten zijn een poging tot staatsgreep”

Netanyahu . Screenshot Twitter

In een bijeengeroepen persconferentie noemde premier Benjamin Netanyahu donderdag de beschuldigingen van corruptie en fraude tegen hem “een poging tot staatsgreep tegen een waarnemende premier”. Het proces is volgens Netanyahu bedoeld om hem af te zetten.

“Dit noemen ze een persoonlijk onderzoek. Een persoonlijk onderzoek op steroïden,” zei Netanyahu tijdens een verklaring op de Israëlische televisie.

“Ik heb mijn leven gewijd aan de staat”, zegt hij in een persverklaring vanuit zijn residentie in Jeruzalem. “Ik heb ervoor gevochten, ben ervoor gewond geraakt en ben daar heel trots op. Maar dit is een trieste dag. Je moet blind zijn om niet te zien dat er niets iets ergs aan de hand is met ons rechtssysteem.”

De premier gaat verder met het zeggen dat het hele onderzoek van meets af aan ‘geïnfecteerd is met bijbedoelingen’, bekritiseert de timing en zegt dat het op ‘het meest gevoelige moment in de politieke situatie plaatsvindt sinds de oprichting van de staat.’

‘We moeten de onderzoekers en de openbare aanklager onderzoeken die met deze besmette aanklachten komen,’ zegt hij.

‘De procureur-generaal publiceerde de laatste aanklacht met spoed tijdens de meest gevoelige tijd. Ook werd de eerste aanklacht gepubliceerd tijdens de verkiezingen. Opmerking: Netanyahu wist al in december 2018 dat de procureur-generaal zou maken wat de aanklachten zouden worden, toen riep Netanyahu verkiezingen uit)

‘De timing van de beslissingen zet het juridische proces tegen mij in twijfel. We hebben een wetshandhavingsinstantie nodig die het publiek vertrouwt. Wat er gebeurde tijdens de besmette zaken tegen mij is het ‘creëren van zogenaamde misdaden’ – dit voelt voor mij als een schande voor het land.’

‘De feiten benadrukken hoeveel dit proces is aangetast. Het is bedoeld om een ​​rechtse premier omver te werpen. Ik, die in tegenstelling tot links en de valse media, een vrije markt wil instellen, niet alleen in de economie, maar ook een vrije markt van ideeën, die een sterk land wil zien, niet een zwak, bekrompen en gebogen land.’

‘Ik zal het land blijven leiden. Het is officieel. Ik ga niet stoppen zonder gedwongen te worden door een beslissing van het Hooggerechtshof. Het zal waarschijnlijk de komende weken gebeuren.’ (Opmerking: De Knesset heeft van de president de opdracht gekregen een regering samen te stellen en iemand te kiezen als volgende premier, het is niet zeker dat dit Netanyahu zal worden).

Benjamin Netanyahu dringt erop aan dat er een onderzoek moet komen tegen de onderzoekers.

Advertentie (4)