Record aantal Palestijnse jongeren studeren aan Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem

Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem. Foto Twitter

Het centrale plein van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heet het Forum, en iedereen die daar deze week rondliep zag een nieuw fenomeen, tussen jonge soldaten die studie volgen, politieagenten die een bijeenkomst bijwoonden, jonge orthodoxe Joden en seculaire Israelies, een katholieke priester, stond een grote groep jonge Palestijnse vrouwen.

Het aantal Palestijnse studenten in voorbereidende cursussen is dit jaar verdubbeld, 410 ten opzichte van de 210 van vorig jaar, meldt Haaretz. Hoewel het aantal Palestijnse studenten dat werd toegelaten tot bacheloropleidingen een kleine daling liet zien, als gevolg van veranderingen in de toelatingseisen, vertoont de algemene trend een groei van honderd procent in het laatste decennium.

Dit zijn nog steeds relatief kleine aantallen in vergelijking met het totale aantal studenten en in vergelijking met het aantal Palestijnen uit Jeruzalem dat Palestijnse academische instellingen bezoekt. Maar dit is een relatief nieuw fenomeen, een extra en dramatische fase in een groeiende affiniteit tussen Israëlische en Palestijnse samenlevingen. Veel mensen geloven dat deze trend uiteindelijk het gezicht van de universiteit zal veranderen en ook Jeruzalem zal transformeren.

Traditioneel gaan inwoners van Oost-Jeruzalem naar universiteiten op de Westelijke Jordaanoever en doen dat nog steeds maar ook naar universiteiten in andere Arabische landen. Zelfs vandaag studeren de meeste Palestijnse studenten uit Jeruzalem aan Palestijnse en Arabische universiteiten. Maar in het laatste decennium is er een groeiend aantal Palestijnen uit Jeruzalem geweest dat Israëlische academische instellingen bezocht.

Aan het hoofd van de lijst staan ​​het Azrieli College of Engineering, het David Yellin College of Education en het Hadassah College. De afgelopen jaren is de Hebreeuwse Universiteit, het vlaggenschip van de academische instellingen in Israël, ook begonnen met het accepteren van Palestijnse studenten in steeds grotere en groeiende aantallen.

Tot tien jaar geleden gingen er niet meer dan een paar dozijn Palestijnen naar de Hebreeuwse universiteit – in tegenstelling tot Israëlische Arabieren uit Noord-Israël – . Vorig jaar waren er 586 studenten uit Oost-Jeruzalem in het voorbereidende jaar. Achttien promoveerden en 69 studeerden voor andere diploma’s. De meest populaire diploma’s waren onderwijs, maatschappelijk werk, communicatie, internationale betrekkingen en verpleegkunde. Er waren ook enkele studenten biologie, elektrotechniek, informatica en een paar op de medische school.

Veel mensen die bekend zijn met het onderwerp merken op dat de bouw van de scheidingsmuur een belangrijke reden is dat Palestijnen die in Jeruzalem wonen, hun toekomst zijn gaan zoeken in Israëlische instellingen.Je zou eraan kunnen toevoegen dat veranderingen in de regelgeving het moeilijker hebben gemaakt voor mensen met een diploma van Palestijnse instellingen om in Israël te werken.

Een andere reden voor de keuze voor Israëlisch hoger onderwijs is de genereuze financiering door de Raad voor hoger onderwijs, waardoor universiteiten stipendia kunnen aanbieden aan bijna elke Palestijnse student die aan de eisen voldoet en het voorbereidende jaar wil volgen.

“Het is een combinatie van factoren: het feit dat iedereen die een stipendium nodig heeft er een kan krijgen, en dat er tien jaar zijn verstreken sinds de barrière werd gebouwd, waardoor het moeilijker werd om te studeren aan Palestijnse universiteiten. De stad is tegenwoordig veel meer verenigd, het lightrailsysteem heeft ook een rol gespeeld ‘, zegt Michal Barak, hoofd van de afdeling culturele diversiteit aan de universiteit.

Universitaire studies zijn een van de vele veranderingen die de Palestijnse samenleving van Jeruzalem dichter bij de Israëlische Joodse samenleving brengen.

Deze omvatten een toename van de vraag naar Israëlisch staatsburgerschap en het afleggen van Israëlische toelatingsexamens, evenals een toename van het aantal Palestijnen dat in West-Jeruzalem werkt, en meer.

Fuad Abu Hamed, die in de buurt van Sur Baher woont, was 10 jaar geleden een van de eerste Palestijnse studenten aan de Hebreeuwse Universiteit. Hij is nu een zakenman en docent op de school voor bedrijfskunde.

“Toen waren we er maar een paar – als je op de universiteit iemand van Sur Baher hoorde, was dat ongebruikelijk. Tegenwoordig zie je ze overal. Ik kan zien wie ze zijn aan de manier waarop ze zich kleden en zich gedragen, en elk voorbijgaand jaar draagt ​​bij aan het doorbreken van het stigma. Het zal nog een paar jaar duren voordat er afgestudeerden en artsen zijn, en het zal een enorme impact hebben, ” zegt hij.

Abu Hamed wijst op andere factoren achter de verandering. “Het lijdt geen twijfel dat financiering en aandacht van Israëlische instellingen belangrijke factoren waren. Als je geen geld had, zou je het niet kunnen doen. Nu kan elk kind, zelfs als hij of zij arm is, binnenkomen zolang zijn cijfers goed zijn. Maar sommige dingen houden verband met de Palestijnse Autoriteit en de economische situatie. Mensen realiseren zich dat ze goed werk nodig hebben.

“Duizenden studenten die zijn afgestudeerd aan Palestijnse universiteiten, waarschuwen op Facebook om de fout niet te maken en zeggen dat ze geen werk hebben. De sociale media moeten hier acht op slaan. Mensen zijn bezig met hun dagelijks leven en zien dat het vredesproces vastloopt en dat wat je moet doen om tot rust te komen, studeren en vooruitgaan. Het dagelijkse leven is sterker dan slogans. ”

Palestijnen in Jeruzalem geven toe dat sociale taboes de laatste jaren zijn verzwakt met betrekking tot het smeden van banden met de Israëlische samenleving. Net zoals het taboe tegen het indienen van een verzoek om Israëlisch staatsburgerschap is afgenomen, neemt ook de kritiek op iemand af die ervoor kiest om aan een Israëlische instelling te studeren.

Rula Abu-Ziad van Beit Hanina begon haar studie aan de Hebreeuwse Universiteit in 2010. “Ik wilde niet naar de Westelijke Jordaanoever gaan, hoewel al mijn vriendinnen daarheen gingen. Ik wilde ook niet naar het buitenland. Veel mensen zeiden dat ik mijn tijd en geld zou verspillen en dat ik zou falen, ‘zegt ze. Het begin was inderdaad heel moeilijk. “In de eerste periode vroeg de docent me om hem tijdens kantooruren te komen bezoeken. Hij vertelde me dat hij niet dacht dat ik de cursus kon halen en dat ik het geld van mijn vader niet moest verspillen. Hij stelde voor dat ik een andere optie probeer. Ik was 17 en een half en kwam huilend de kamer uit.

“Ik zat op het Forumplein, huilend en kon niet opstaan. Na een week ging ik terug naar hem en vertelde hem dat ik had besloten door te gaan en dat dit mijn recht was. Uiteindelijk kreeg ik een cijfer van 91 in zijn cursus, hoger dan het klassengemiddelde. In die jaren huilde ik elke keer als ik studeerde voor een examen. ‘

Er waren andere moeilijkheden, zoals een gewapende student die naast haar zat en de leraar vertelde waarom Palestijnen dit land moeten verlaten. “Ik voelde me vreemd en vervreemd en dat ik daar niet thuis was. De eerste twee jaar durfde ik niet aan de les deel te nemen, ‘zegt Abu-Ziad.

Het eerste obstakel dat iedereen opmerkt, is taal. Het niveau van Hebreeuwse studies op de meeste middelbare scholen in Oost-Jeruzalem is erg laag, en studenten die naar een Israëlische universiteit komen, ondervinden in dat opzicht grote moeilijkheden. Rector prof. Barak Medina van de universiteit ziet een gebrek aan bekendheid met de Israëlische samenleving bij Palestijnse studenten. Hij beweert dat “ze niet weten wat een Haredi is, wat links en rechts betekent, iets waarvan je aanneemt dat studenten dat meestal wel weten.”

Barak zei dat de universiteit activiteiten organiseert om Palestijnse studenten te helpen integreren op de campus. “Natuurlijk blijven studenten in hun bubbel en hebben ze de neiging zich te clusteren met mensen zoals zij. Dit geldt ook voor religieuze en seculiere studenten. We proberen interacties te bevorderen, ‘zei hij. “Vorig jaar hadden we twee dagen Palestijnse cultuur, zodat ze zichzelf als onderdeel van deze ruimte konden zien.”

De werkelijk belangrijke vraag is wat de betekenis is van deze verandering voor de Palestijnen in Jeruzalem en hun banden met de Israëlische samenleving. Over een paar jaar komt er een nieuwe Palestijnse elitegroep in Jeruzalem, de eerste sinds 1967, waarvan de leden Hebreeuws spreken en een meer intieme kennis van de Israëlische samenleving hebben. Er kunnen verstrekkende implicaties zijn, zoals de realistische mogelijkheid om een ​​vredesakkoord te bereiken dat zou kunnen omvatten dat Oost-Jeruzalem wordt beheerd door de Palestijnse Autoriteit.

Niet alle Palestijnse studenten zien het zo.

“We winnen allemaal, maar uiteindelijk verliezen Palestina en het vredesproces hun weg”, zegt Abu Hamed. “Elke dag die voorbijgaat, maakt een klassieke diplomatieke oplossing onwaarschijnlijker. Het is een Israelificatieproces dat we graag aannemen, maar als je mensen en hun problemen in overweging neemt, realiseer je je dat dit het probleem van Oost-Jeruzalem niet zal laten verdwijnen. Misschien zullen mensen in de volgende fase dichter bij Israëliërs komen en zullen deze afgestudeerden in joodse wijken zoals Armon Hanatziv en French Hill willen gaan wonen. Dit zal Jeruzalem veranderen, ‘zegt hij.

De afgestudeerden kunnen ook de structuur van de samenleving van Jeruzalem veranderen. De Arabische elite van de stad bestaat voornamelijk uit Israëlische Arabieren die daarheen zijn verhuisd en een sleutelrol hebben gespeeld bij het verbinden van de Palestijnse samenleving met de Israëlische autoriteiten. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste advocaten, accountants en schoolhoofden van de stad Israëlische Arabieren.

“Met alle respect voor onszelf, is het tijd voor Jeruzalemieten om de plaatsen in te nemen die we nu bezetten”, zegt Mona Khoury, een adviseur van de universiteitsvoorzitter over het toegankelijk maken van hoger onderwijs voor de Arabische samenleving. “Op het gebied van wetgeving, boekhouding en maatschappelijk werk zouden zij de leiders moeten zijn, net als in hun hele gezondheids- en onderwijssysteem. Over twee jaar zullen er negen nieuwe afgestudeerde maatschappelijk werkers uit Oost-Jeruzalem komen. Dit is nog nooit eerder gebeurd. “

Advertentie (4)