Iraanse judoka die naar Duitsland vluchtte mag definitief in Duitsland blijven (video)

Saeid Mollaei. Screenshot YouTube

Duitsland heeft de status van vluchteling toegekend aan een Iraanse judo-ster Saeid Mollaei die bang is om naar huis terug te keren na het ontmaskeren en openlijk bekritiseren van de druk van zijn regering op hem om opzettelijk te verliezen tijdens de Wereldkampioenschappen in Tokio afgelopen zomer zodat zou worden voorkomen dat hij tegen een Israëlische tegenstander zou moeten uitkomen.

De Internationale Judofederatie zei in een zaterdag uitgegeven verklaring dat Mollaei de vluchtelingenstatus “in recordtijd had verkregen , dankzij de”medewerking van de Duitse autoriteiten.”

In een reactie op het nieuws zei Mollaei: “Ik ben erg blij en wil iedereen uit de grond van mijn hart bedanken die me op deze moeilijke momenten heeft geholpen. Nu kan ik me volledig concentreren op judo en de voorbereiding op de volgende IJF-evenementen en op de Olympische Spelen. ”

Mollaei zei dat hij werd gedwongen zijn strijd om het wereldkampioenschap in de halve finale te verliezen om niet te hoeven strijden tegen Israëls Sagi Muki, de uiteindelijke winnaar, in de finale van Tokio.

Het IJF zei dat Mollaei onder druk was gezet om te verliezen door de Iraanse vice-sportminister Davar Zani. Mollaei en werd naar verluidt ook onder druk gezet door de Iraanse president van het Olympisch Comité Reza Salehi Amiri, die hem enkele minuten voor zijn halve finale vertelde dat de Iraanse veiligheidsdiensten bij zijn ouders in Teheran waren.

“Vanwege de wet in mijn land mocht ik niet vechten tegen mijn Israëlische tegenstander,” vertelde Mollaei in een interview na de kampioenschappen aan het IJF. “Ze zeiden: ‘Dit is de wet, en degenen die zich er niet aan houden zullen zeker problemen krijgen.”

Iran erkent Israël niet en Iraanse paspoorten herinneren houders vetgedrukt eraan dat ze “niet gerechtigd zijn om naar bezet Palestina te reizen.”

Vorige week kondigde het IJF een besluit aan waarin Iran ​​voorlopig wordt uitgesloten van internationale judo wedstrijden.

Advertentie (4)