Voorstel Barkat geeft 250.000 Palestijnen een baan

Nir Barkat. Screenshot Twitter

Likud Knesset lid en voormalig burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, heeft afgelopen zomer aan Jason Kushner en Trump’s voormalige envoy voor het Midden Oosten, Jason Greenblatt een plan gepresenteerd waarbij tot 250.000 Palestijnen aan werk worden geholpen en de salarissen aanzienlijk beter zullen zijn dan wat Palestijnen nu verdienen.

Het plan bestaat uit het industriële zones in de Westbank welke gezamenlijk door Israeli’s en Palestijnen zullen worden gemanaged en 24 Bijbelse toeristische sites op de Westbank met een focus op evangelische christelijke bezoekers.

Onder de titel “Ontwikkeling van een win-win-economie in Judea en Samaria”, werd de presentatie door Barkat aan de senior adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump Jared Kushner in de zomer uiteengezet, op direct verzoek van premier Benjamin Netanyahu.

Barkat zei dat hij geloofde dat het voorstel zou kunnen dienen als een blauwdruk voor coëxistentie van eeuwen, en dat het hem niet zou verbazen dat het zou worden opgenomen in het langverwachte Israëlisch-Palestijnse vredesplan van de Trump-regering.

En het mooie van dit voorstel: het kost de wereld niets. Geen extra hulpgeld, geen extra steun.

Een pagina van het voorstel van Nir Barkat voor ‘win-win economische welvaart’ op de Westelijke Jordaanoever. (Met dank aan Nir Barkat)

“Jobs + Quality of Life = Peace + Security”, luidt de presentatie. Barkat detailleerde het plan en gaf The Times of Israel tijdens een interview vorige week een kopie van de presentatie. Klik hier voor het lange hele interview.

Eerst sprekend over het element van de industriële zone, zei hij dat het doel was om het aantal Palestijnen dat “samen met Israëli’s” in West Bank Area C werkt te verhogen van de huidige 26.000 naar 250.000.

Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de academische prof. Michael Porter van Harvard – met wie Barkat eerder werkte om de technologie- en toerismesectoren van Jeruzalem te ontwikkelen – toonde een enorm economisch potentieel aan voor Israël en de Palestijnen bij het combineren van Israëlische “technologie, ondernemerschap, management en kapitaal” met Palestijnse arbeid.

“Het Israëlische BBP is $ 43.000,” merkte hij op. “Zeventigduizend Palestijnen die elke dag het grenshek doorkomen om in Israël te werken verdienen bijna $ 16.000. Zesentwintig duizend Palestijnen die in Area C van Judea en Samaria werken, verdienen $ 11.000. In gebieden A en B krijgen ze $ 7.000. En in Gaza, $ 4.000.”

Zijn voorstel, zei hij, laat zien’ dat hoe meer ze samenwerken met de Joodse staat, hoe beter ze af zijn. En ons doel is om 250.000 mensen te laten werken in Area C en hun loon drastisch te verbeteren.”

Daartoe hebben we ‘een kaart gemaakt van een dozijn nieuwe industriële zones’, allemaal in de buurt van het veiligheidshek, waarvan sommige al zijn goedgekeurd, aldus Barkat. “Het is allemaal gebaseerd op Israëlisch staatseigendom. Het is heel logisch. Je krijgt een stroom van goederen en arbeid; gemakkelijke toegang voor Palestijnen en Israëli’s; we willen een effectief wegennet maken. We kunnen ook medische en speciale diensten in deze veilige zones plaatsen waar zowel Israëli’s als Palestijnen van kunnen profiteren.”

Wat werkt het beste in Judea en Samaria? Technologiegerelateerde industrieën die ook arbeidsintensief zijn. Je komt bij de bestaande Barkan , Ariel en Mishor Adumim industriële zones en je vindt industrieën met een sterke technologie en ook Arabische arbeid. Het is veel, veel beter dan alles te doen in de A- en B-gebieden van de Westelijke Jordaanoever die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit, omdat er geen Israëliërs in die andere gebieden zijn. We brengen technologie, ondernemerschap, management en kapitaal, en wat zij brengen is relatief toegankelijke goedkope arbeid. Deze industrieën zijn veel beter dan alles wat in het land wordt gedaan, vanwege de goedkope arbeid en het goedkope land.

Momenteel werken er 26.000 Palestijnen in Gebied C. Ik wil 10 keer dat aantal hebben. En als je meer dan 250.000 Palestijnen hebt die samenwerken met Israëli’s, is dat een game changer.

Wat het toeristische element van het voorstel betreft, zei Barkat: “het doel is om een reeks van bijna twee dozijn Bijbelse toerisme sites voor te bereiden op basis van echte Bijbelverhalen. We willen het op de markt brengen voor alle chistenen ter wereld om naar het Heilige Land te komen; kom en zie Jeruzalem en alle heilige plaatsen. Dit is het land van de Bijbel en als je deze Bijbelverhalen niet ziet, is het alsof je niet in het Heilige Land bent geweest.”

Hij zei dat de inspiratie hiervoor het archeologische park in de Shiloh-nederzetting was, dat 60.000 evangelische christenen per jaar trekt. “Er zijn 800 miljoen christenen in de wereld,” merkte hij op.