Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël?

Iraanse raketten. Screenshot YouTube

Joepie,we gaan allemaal dood: de angst voor Iran neemt weer toe nadat de Islamitische Republiek de uraniumverrijking opnieuw heeft opgestart in de nucleaire site van Fordo.

 • Als ze het willen, kan Iran binnen een jaar een kernbom hebben” zeggen Israëlische functionarissen volgens de publieke omroep KAN.
 • Er lijkt weinig verschil van mening te zijn tussen Jeruzalem en Washington over de sombere vooruitzichten, waarbij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag zei dat de Iraniërs snel kernbom konden hebben, een opmerking die het grootste deel van de berichtgeving in de Israëlische pers leidt .
 • “In galop op weg naar de atoombom”, luidt de kop in Israel Hayom.
 • De krant beweert ook dat “de leugens worden ontmaskerd en de wereld begint wakker te worden”, wat aansluit bij een video van premier Benjamin Netanyahu op donderdag waarin hij de aandacht vestigde op aspecten van zijn onthulling ruim een jaar gelden over het geheime kernprogramma van Iran, waaronder de opslag van nucleair materiaal in een magazijn in Teheran, waar nu volgens IAEA-inspecteurs de aantijgingen door Israël zijn bevestigd.
 • “Met andere woorden”, zeiden de Israëlische officials, “de inspectie wees op het bestaan ​​van een geheime Iraanse nucleaire conversiefaciliteit, die, indien bevestigd, neerkwam op een nieuwe schending van de veiligheidsovereenkomst van het Non-proliferatieverdrag”, schrijft de New York Times .

Het beste kleine magazijn in Iran: de video van Netanyahu en de Israëlische claims komen net op het moment dat Bloomberg meldt dat Iran niet volledig samenwerkt met inspecteurs die naar radioactieve deeltjes proberen te kijken die op die locatie zijn gevonden, en Reuters meldt dat Iran een nucleaire inspecteur heeft vastgehouden.

 • Onder vermelding van niet nader genoemde diplomaten meldt Bloomberg dat “de VS naar verwachting druk zal uitoefenen op zijn Europese bondgenoten die zich blijven inzetten voor het behoudt van de Iran deal om de IAEA-inspecteurs te machtigen hun onderzoek te verbreden” naar het magazijn dat was ontdekt door Israël en snel is vernietigd door Teheran.
 • Barak Ravid van Channel 13 schrijft dat de spanningen met de IAEA over het magazijn veel erger zijn dan wat er in Fordo gebeurt. “Ze verbreken niet de nucleaire deal, maar de non-proliferatie overeenkomst, en dat wordt als veel ernstiger gezien”, schrijft hij.
 • In Haaretz probeert Alex Bollfrass een antwoordt te vinden over de vraag of de nieuwe IAEA-leider Rafael Grossi Iran – of iemand anders – kan stoppen.
 • “De eerste tekenen zijn dat Grossi aantreedt met een assertieve non-proliferatieagenda. Hij positioneerde zichzelf als hervormingskandidaat in de campagne voor de functie. In tegenstelling tot zijn rivalen, sprak Grossi het Iraanse nucleaire programma rechtstreeks aan en pleitte hij voor een ‘stevige maar eerlijke’ benadering ‘, schrijft hij.
 • Maar hij voegt eraan toe dat dit moeilijker zal zijn dan het lijkt, en citeert een voormalige IAEA-functionaris, Laura Rockwood, die zegt dat de IAEA de middelen heeft van “amper drie procent van het jaarlijkse budget van de politie van New York City.”

Hulp van je helpers: alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, blijkt uit een nieuwe studie van het in Londen gevestigde denktank International International Institute for Strategic Studies dat Iran een militair voordeel heeft ten opzichte van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het Midden-Oosten, voornamelijk dankzij zijn grote netwerk van proxy’s of wel, “bondgenoten”.

 • Het rapport wordt breed uitgemeten in de Israëlische pers en zelfs nog breder op internationaal niveau. Yedioth Ahronoth noemt het een “bewijs van de kracht van Iran.”
 • In de National schrijft Con Coughlin echter dat “hoewel het ongetwijfeld waar is dat de pogingen van Iran om zijn invloed over de Arabische wereld te verspreiden aanzienlijk zijn toegenomen, vooral sinds Teheran de nucleaire deal van 2015 heeft ondertekend, er aanwijzingen zijn dat verzet groeit in de hele Arabische wereld naar de pogingen van Iran om zich met hun zaken te bemoeien, ” daarbij wijzend naar Irak en Libanon.
 • De Israëlische nucleaire wetenschapper Uzi zegt zelfs tegen de legerradio dat Israël machteloos is om Iran te stoppen, althans zonder de steun van de VS.

Betaal het maar uit je eigen zak: de VS en Israël kunnen het eens zijn over Iran, maar volgens een rapport van Channel 13 en Axios zijn er enkele grote meningsverschillen over de financiering van de veiligheid voor de Palestijnen.

 • Om de preventieve veiligheidstroepen van de Palestijnse Authoriteit overeind te helpen, moeten ze snel $ 12 miljoen hebben, zei Netanyahu tegen Trump. Maar dit werd afgewezen. Toen functionarissen de Amerikaanse president Donald Trump vertelden hoe belangrijk de kwestie voor Netanyahu was, antwoordde hij: “Als het voor Netanyahu zo belangrijk is, moet hij zelf de Palestijnen de $ 12 miljoen betalen.”
 • Terwijl sommige Democratische presidentskandidaten nu overwegen om hulp aan Israël als “hefboom”te gebruiken, schrijft voormalig ambassadeur Dan Shapiro in de Forward dat zelfs de “gehate” Barack Obama dat nooit heeft overwogen.
 • “De MOU vertegenwoordigt een Amerikaans eigenbelang, evenals een morele verbintenis tot een hechte bondgenoot, en daarom beschreef Obama de veiligheid van Israël regelmatig als “heilig”. Degenen die pleiten voor het onthouden of conditioneren van hulp voor de veiligheid van Israel moeten dat in gedachten houden. De Verenigde Staten moeten hun verplichtingen nakomen ‘, schrijft hij.

Een radertje in de machine: ondertussen terug in Israël, heeft minister van Justitie Amir Ohana de oorlog verklaard aan de belangrijke getuige van de staat tegen Netanyahu in een van de corruptiezaken tegen hem.

 • Ohana kreeg deze week veel kritiek nadat hij een door de rechtbank opgelegd verbod had verbroken en op het Knesset-podium had aangekondigd dat de politie de vermeende relatie van Nir Hefetz met een jonge vrouw had gebruikt om hem ertoe te brengen de getuige van de staat in zaak 4000 te laten worden. Dit werd algemeen gezien als poging tot intimidatie door de bondgenoot van Netanyahu. Hefetz dreigt nu Ohana te vervolgen.
 • Yossi Verter van Haaretz ontploft bijkans over de wijze waarop de door Netanyahu aangestelde minister van Justitie Netanyahu probeert te helpen en beweert dat Ohana zijn parlementaire immuniteit gebruikte om het gerechtelijke bevel te overtreden op aandringen van de zoon van Netanyahu, zoon Yair.
 • In een lange analyse zegt Verter dat terwijl Ohana geloofde dat hij Netanyahu hielp, de ‘deurmat die nu in het kantoor van de minister van Justitie woont’, de premier zelfs saboteerde, en dat dat Ohana een van een aantal Netanyahu vertrouwelingen in de regering is die zijn baas tegen elke prijs zal beschermen.
 • “Ohana is slechts één radertje in een complexe machine die bestaat uit politici, ambtenaren, overheidsfunctionarissen en journalisten (of mensen die zich voordoen als journalisten). Het is als een criminele organisatie met een hiërarchie en rolverdeling. Hun ‘levensmissie’ is om de premier te bevrijden van de aanklachten. En, onderweg, de poortwachters uitkiezen, aan hen knagen en kritiek op hen hebben, met als doel de legitimiteit van het naderende besluit van procureur-generaal Avichai Mendelblit te ondermijnen. ‘
 • Shalom Yerushalmi van Zman Israel voert een soortgelijk argument aan en noemt Ohana een ‘loyale en gedisciplineerde soldaat voor Netanyahu’.
 • Yerushalmi schrijft in de zustersite van The Times of Israel dat ondanks de controversiële beweging die Netanyahu publiekelijk bekritiseerde, hij weet dat Ohana als minister van justitie een krachtige bondgenoot is om te hebben nu hij vecht voor zijn politieke leven.
 • “Sinds hij minister van justitie werd is Ohana een van de belangrijkste troeven van het team van Netanyahu geworden. Hij is agressief, heeft geen grenzen, schendt de wet, en niemand in de Likud zal hem stoppen.”

Verdomd bewijs: op donderdag berichtte Channel 13-nieuws over details van WhatsApp-berichten tussen Hefetz en enkele andere verdachten in zaak 4000, waaruit bleek dat de populaire nieuwssite Walla de rapportage afstemde op de behoeften van Netanyahu en zijn vrouw Sara.

Het rapport van Raviv Drucker beweert aan te tonen dat Hefetz en Walla-eigenaar Shaul Elovitch rechtstreeks interveniëren tijdens redactionele beslissingen bij de krant en het inhuren van journalisten om de premier en zijn familie zo vergevingsgezind te zijn.