Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Gideon Sa’ar. Screenshot Twitter

Moldavische Modder gooien: een verklaring van Yisrael Beytenu baas Avigdor Lieberman schudt de zaken een beetje op, nadat de “Kingmaker” zonder koning tegen Radio Reka had gezegd dat hij zich aan de zijde van premier Benjamin Netanyahu zou hebben gevoegd, als zijn recht-religieuze blok ook bereid was een compromis te sluiten op sommige dingen.

 • “Netanyahu is absoluut niet bereid om de ultraorthodoxen onder druk te zetten om een ​​compromis te sluiten over bepaalde kwesties die te maken hebben met religie en staat. Hij wil ook niet van hen scheiden. Dat is het belangrijkste obstakel voor het vormen van een coalitie, ‘zei Liberman.
 • Yedioth Ahronoth geeft Lieberman credits voor de wijze waarop hij “het politieke toneel opnieuw in de war brengt” en “meer vragen dan antwoorden achterlaat over zijn ware bedoelingen”.
 • Likud fanblad Israel Hayom vraagt ​​zich ook af wat Lieberman echt wil, hij haalt de krantenkoppen, de krant noemt zijn opmerkingen een een testballon en citeren een Likud-bron die zegt dat hij niet te vertrouwen is.
 • De naamloze Likud-functionaris stelt de kans dat Liberman daadwerkelijk aan de rechterkant toetreedt op 5 procent volgens de krant, maar voegt eraan toe: ‘Als er iets is dat we weten over Lieberman, is het dat hij een wildcard is. We weten niet wat er de komende dagen gaat gebeuren
 • De publieke omroep KAN meldt dat Liberman Russische journalisten vertelde dat hij Knesset-spreker Yuli Edelstein volgende week zal ontmoeten en “op een wonder hoopt.” Een onwetenschappelijke online peiling van de krant constateert dat 28% van de respondenten denkt dat hij zal toetreden tot een rechtse regering, terwijl nog 59% zegt “het maakt niet uit wat hij doet, we zijn toch op weg naar een derde verkiezing.”

2. Maakt allemaal geen verschil: het is niet alsof de dingen eenvoudiger waren vóór de uitspraken van Liberman. Talla Shalev van Walla schrijft dat het politieke toneel ‘zijn hoofd tegen de muur slaat’, met zijn onvermogen om vooruitgang te boeken en het land te redden van opnieuw verkiezingen.

 • “De impasse is gecompliceerder dan ooit, hoewel de verwachting dat Netanyahu’s aanklacht een doorbraak zou veroorzaken voorlopig onwaar is”, schrijft ze.
 • Inderdaad, een peiling in Israel Hayom laat zien dat Likud zelfs na de aankondiging van de aanklachten nog 33 zetels zou krijgen voor de 35 van Blue and White.
 • Het stelt ook vast dat als Gideon Sa’ar het leiderschap van de Likud zou overnemen, het nog steeds 28 zetels zou kunnen krijgen en 33 voor Blue en White.
 • Yossi Verter van Haaretz zegt dat Netanyahu vertrouwenspersonen heeft vertelt dat hij niet alleen denkt dat hij het in een derde ronde niet slechter zal doen, maar het zelfs beter zal doen.
 • “In zijn vele gesprekken deze week probeerde hij een zelfverzekerd front op te bouwen. De volgende ronde van verkiezingen zullen een beter resultaat opleveren, zei hij, we zullen sectoren van het publiek wakker maken die de vorige keer apathisch waren, we zullen betere verbindingen creëren, ”schrijft Verter. “We zullen meer stemmen brengen. Deze belachelijke aanklacht zal mensen naar buiten brengen. ‘
 • Hij voegt eraan toe dat twee mensen die hem hoorden concluderen dat hij in la-la-land woont.

De volgende! Sa’ar is misschien niet de enige uitdager voor Netanyahu. Chennel 12 meldt dat vredestichter Edelstein zich verkiesbaar wil stellen voor het leiderschap van de Likud partij wanneer een verkiezing zal worden gehouden.

 • Het bericht, ontkend door het kantoor van Edelstein, zegt dat hij de afgelopen dagen de basis heeft gelegd voor een potentiële run voor Likud leider, zijn positie in de partij wil versterken en talloze gesprekken wil voeren met invloedrijke partijleden.
 • Van Sa’ar is bekend dat het samenwerkt met MK’s in het gangpad schrijft 61J, met name voormalig Labour-leider Shelly Yachimovich, maar hij staat zeer achterdochtig tegenover de Palestijnen en staat sceptisch tegenover het vredesproces. In tegenstelling tot Netanyahu stemde Sa’ar tegen de unilaterale terugtrekking van Israël uit de Gazastrook in 2005.
 • Het merkt ook op dat Sa’ars populariteit kan worden opgeblazen en zegt dat sommige andere mogelijke Netanyahu-tegenstanders niet zwijgen omdat ze een bang zijn, maar ze zouden Sa’ar aan de voorkant van het Peloton kunnen laten rijden en de dupe worden en de dupe worden van de slag, terwijl ze hun tijd afwachten
 • Een “burnout kan heel snel zijn, zo blijkt, dus waarom niet een paar maanden over Sa’ars dode politieke lichaam lopen, wanneer de tijd van Netanyahu komt, helemaal tot aan de residentie van de premier?”
 • Anshel Pfeffer merkt in Haaretz op dat Netanyahu in staat is geweest om macht op te bouwen door een coalitie van bitterheid aan elkaar te naaien, en waarschuwt dat deze zure structuur zal blijven bestaan, zelfs nadat hij weg is.
 • “Wanneer Netanyahu vertrekt, zal er weinig ruimte zijn voor triomfalisme. De teleurstellende demonstratie van dinsdag bewijst dat hij niet de troepen heeft om Israël in vuur en vlam te zetten met boze protesten, maar dat de woede echt is – en zal blijven na Netanyahu. Vooral omdat hij, en althans enkele van zijn getrouwen, er nog steeds zullen zijn om het verhaal levend te houden. ‘

Het grote plan van Bennett: Zoals Judah Ari Gross en anderen de laatste tijd hebben opgemerkt, lijkt minister van Defensie Naftali Bennett zelf wat publiciteit op te zoeken door dramatische aankondigingen te doen over beleid dat al bestaat.

 • Dat lijkt zich voort te zetten, waarbij Yedioth ademloos verslag uitbrengt over het plan van Bennett om de Iraniërs weg te houden van de grens met Syrië met Israël.
 • “Tot nu toe omvatten Israëlische operaties inspanningen om voet aan de grond te krijgen en wapentransporten te stoppen. Nu, in besloten gesprekken met het leger, heeft Bennett het over een aanhoudend offensief tegen Iraanse troepen totdat ze Syrië verlaten. Dit zal worden gedaan door gebruik te maken van de kansen die door interne problemen in Iran en soortgelijke processen in Irak worden gecreëerd. Hezbollah bevindt zich in een vergelijkbare situatie en de veronderstelling is dat deze niet zal ingrijpen. “
 • Verslaggever Yossi Yehoshua vermeldt geen bron, maar geeft bijna dezelfde exacte informatie, op dezelfde manier geordend (zij het minder jingoistisch), wordt gemeld door andere kranten, wat aangeeft dat ze allemaal dezelfde achtergrondinformatie van het ministerie van Defensie hebben gekregen (waarschijnlijk van Bennett zelf) waar hen werd verteld wat ze moesten melden ‘in naam van de schrijver’, dat wil zeggen zonder een hint van een bron.
 • Channel 12 meldt dat Bennett denkt dat als hij niet de veronderstelde grijpt, dat “als een grote vergissing zou worden gezien”.
 • Waar Netanyahu over een dreiging spreekt, ziet zijn minister van Defensie een kans”, schrijft Amos Harel in Haaretz. “De Iraniërs, zo meent hij, hebben een fout gemaakt door te besluiten hun campagne dicht naar de grens met Israël te verplaatsen.
 • Zich militair vestigen in het zuiden van Syrië vereist een lange en kwetsbare logistieke keten die zich uitstrekt van Teheran tot Damascus. Door de inzet van milities aan het front van de Golan Heights kunnen Israëls inlichtingendiensten en luchtmacht dicht bij huis opereren. Iran zal het heel moeilijk hebben om die kloof te dichten, ongeacht de hoeveelheid materiaal en troepen die het langs de grens probeert in te zetten. “

Geen Black Friday meer? Als alles volgens plan verloopt, is deze vrijdag de derde achtereenvolgende week waarin geen protesten langs de grens met Gaza plaatsvinden.

 • Verschillende Israëlische kranten melden dat in plaats daarvan de gesprekken tussen Israël en Hamas over een langdurig staakt-het-vuren en de terugkeer van gevangenen en stoffelijke overschotten opnieuw beginnen.
 • De rapporten zijn allemaal gebaseerd op de Libanese krant al-Akhbar, die zegt dat vertegenwoordigers van de terreurgroep discussies voeren met tussenpersonen die Israël vertegenwoordigen over de kwestie van een langdurige verlichting van spanningen in ruil voor voordelen, waaronder een nieuwe door Turkije gefinancierde water-ontziltings installatie, en een ziekenhuis in de Gazastrook, gefinancierd door de Verenigde Staten.
 • Channel 13 meldt dat Hamas “overweegt de vrijdagprotesten voor de komende maanden te schorsen, en de voorkeur wil geven aan onderhandelingen.”

Winkelen tot je erbij neervalt: Black Friday is niet langer alleen voor Amerikanen, ook Israëlische bedrijven doen mee voor het ‘plezier’ van de consument, ondanks het feit dat de meesten hier geen Kerstmis vieren en er geen Israëlische traditie bestaat om cadeaus voor Hannukah te geven .

 • Voor Amerikanen in Israël begon Black Friday weken geleden, toen Amazon begon met het aanbieden van gratis verzending. Jessica Steinberg van Times of Israel schrijft dat expats hun karren vullen met ‘goedkoop’ toiletpapier, vuilniszakken, kaarsen en andere willekeurige huishoudelijke artikelen die hier volgens Amerikaanse normen niet beschikbaar waren of waanzinnig duur.
 • “Het plaatsen van Amazon-orders vanuit Israël is niet hetzelfde als het vanuit de VS doen. Het kan enkele dagen duren, soms zelfs een week of twee om die bruine doos bij je deur (of in een nabijgelegen winkel op de hoek) te ontvangen, maar de algehele houding van lokale klanten is een klinkende ‘eindelijk’. ”
 • Liraz Margalit, een expert op het gebied van consumentenkeuzes, vertelt Army Radio dat verkopers alleen maar met kopers spelen.
 • “70% van de aankopen die vandaag worden gedaan, gaan direct de prullenbak in. Deze sites weten hoe we de meest gevoelige knoppen eruit moeten duwen en ons kunnen laten kopen wat we niet nodig hebben. “
 • Shaul Amsterdamursky schrijft voor Kan en zegt dat hij blij is dat Israël nog geen Amerika is geworden, zowel voor de sociale gezondheid van Israël als voor de economie.
 • “Consumenten kopen is goed voor groei op de korte termijn. Om groei op lange termijn te hebben, hebt u investeringen nodig. Deze eenvoudige waarheid is een spiegelbeeld van wat er gebeurt met de Amerikaanse consumentengekte, ”schrijft hij. “In plaats van te investeren in de toekomst, zijn de Amerikanen in een oneindige koopwaanzin.”

Advertentie (4)