EU-denktank roept op tot boycot Israel; wordt zelf gefinancierd door bedrijven actief in bezette gebieden

De invloedrijke Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (ECFR), die oproept tot een boycot van Israëlische producten uit de Golan en de Westelijke Jordaanoever, accepteert belangrijke financiering van bedrijven die wereldwijd actief zijn in bezette gebieden, zo meldt de Jerusalem Post.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Kohelet Policy Forum, een Israëlische denktank.

De ECFR, die nauwe banden heeft met de Europese Commissie – met commissarissen in haar raad, en waarvan haar studies vaak door Brussel worden aangenomen en omgezet in EU-beleid – promoot oproepen voor een veel agressiever beleid, waarbij elke overeenkomst tussen een lidstaat van de Europese Unie en Israël een clausule zou moeten bevatten waarin de gebieden die het als ‘bezet’ beschouwt, worden uitgesloten.

De rapporten van de denktank zijn lange tijd een belangrijke voorstander geweest van “differentiatie”-beleid door de EU, een eufemisme voor het boycotten van Israëlisch grondgebied buiten de Groene Lijn, en is een van de belangrijke spelers achter de etikettering van producten uit joodse dorpen en steden in de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria), versterkt door een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De onderzoekers stelden een ‘differentiatie-tracker’ samen, waaruit blijkt “in hoeverre Europese landen een duidelijk gedefinieerde territoriale definitie bevatten die Israëlische nederzettingen op bezet grondgebied expliciet uitsluit.”

In de afgelopen jaren hebben de ECFR-publicaties opgeroepen tot sancties tegen Israëlische banken met financiële activiteiten in Israëlische nederzettingen, maar de EU heeft dat rapport verworpen.

In de rapporten van de denktank wordt ook opgeroepen tot “het opleggen van gerichte sancties aan personen of entiteiten die steun verlenen aan of profiteren van de onwettige praktijken van Israël in het OPT [bezette Palestijnse gebieden], met inbegrip van de illegale annexatie van Palestijns grondgebied” en “reële financiële gevolgen voor de gemiddelde Israëli’s die ambivalent blijven over het nederzettingen-project van Israël.”

Onderzoek in het project ‘Wie profiteert nog meer’, van het Kohelet Policy Forum, dat de brede reikwijdte van Europese bedrijfsactiviteiten in bezette gebieden over de hele wereld documenteert, toont aan dat meerdere van de grootste zakelijke donoren van het ECFR zelf actief ondernemen in bezette gebieden van bijvoorbeeld de Westelijke Sahara (bezet door Marokko) en Noord-Cyprus (bezet door Turkije).

Hoewel die bedrijven precies doen waar de ECFR de EU voor heeft opgeroepen om op te treden tegen Israel, heeft de denktank geen enkele aanwijzing gegeven om die fondsen af te wijzen – ze vermelden die sponsors zelfs in hun producties.

In zowel de Westelijke Sahara als Noord-Cyprus bestaat meer dan 50% van de bevolking uit kolonisten, is privébezit op grote schaal geconfisqueerd en mogen grote aantallen vluchtelingen niet terugkeren.

Allianz SE, ‘s werelds grootste verzekerings- en financiële dienstverlener, met haar hoofdkantoor in Duitsland, heeft verschillende officiële kantoren en gelieerde verzekeringsagentschappen in de Westelijke Sahara, waaronder in Boujdour, Dakhla en Laayoune.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, SA (BBVA), een toonaangevende financiële instelling in Spanje met een wereldwijde aanwezigheid, heeft een Turkse dochter Garanti BBVA met acht filialen in Noord-Cyprus.

Het Duitse elektronica- en ingenieursbureau Robert Bosch GmbH, beter bekend als Bosch, heeft winkels in winkelcentra op Noord-Cyprus en officiële bedrijfsvertegenwoordigers in dat gebied, en een licentiehouder voor Bosch Car Services in de Westelijke Sahara. Andere belangrijke ECFR-bedrijfssponsors die in bezette gebieden werken, zijn Daimler AG en Santander.

Eugene Kontorovich, directeur van het Kohelet Policy Forum en professor in constitutioneel en internationaal recht aan de George Mason University, wees erop dat de ECFR geen waarschuwingslabels op hun brochures plaatst waaruit zou moeten blijken dat sommige van hun donoren zaken doen in bezet gebied.

“Dat de ECFR wordt gefinancierd door bedrijven die volop zaken doen in andere bezette gebieden in de wereld, brengt de ECFR fundamenteel in diskrediet en verklaart hun obsessieve drang naar ‘differentiatie’ tegen Israël en Israël alleen”, zei hij.

“Het is niet verkeerd van de ECFR om dit geld te accepteren”, voegde Kontorovich eraan toe. “Internationaal recht verbiedt bedrijven niet om zaken te doen in bezette gebieden.”

“Ze hebben echter ongelijk om beleidsanalyses te publiceren die bestraffende maatregelen tegen Israël aanbevelen, waarvan ze duidelijk niet geloven dat ze wettelijk verplicht zijn als het op zichzelf aankomt. We zien nu inderdaad dat ze een belangenconflict hebben.”

De ECFR heeft geantwoord op de berichtgeving door te zeggen dat de organisatie “geen zakelijke of collectieve standpunten inneemt over differentiatiebeleid of over enig ander probleem. Aanbevelingen vertegenwoordigen alleen de standpunten van hun auteurs.”

Wel zei de denktank dat het “deze problemen met onze bestaande donoren zal onderzoeken om te controleren of ze alle toepasselijke wetten en richtlijnen volgen.”

Advertentie (4)