Hadassa ziekenhuis eerste in het Midden-Oosten die diagnostische tumor-tests uitvoert

Medewerkers van de afdeling Pathologie en Moleculaire diagnose van Hadassah-tumoren. Foto Hadassa ziekenhuis

Het Hadassah Medical Center in Jeruzalem, wereldwijd leider op het gebied van moleculaire diagnose van tumoren, heeft aangekondigd dat de afdeling Moleculaire Pathologie en Diagnostische Tumoren nu de eerste locatie in het Midden-Oosten is (en de derde buiten de Verenigde Staten) om een ​​unieke diagnostische tumor test uit te kunnen voeren binnen haar eigen laboratoria die kan helpen bij beslissingen over immunotherapie, aldus NoCamels.

De test, FoundationOne-CDx (F1CDx) genoemd, detecteert en identificeert genetische veranderingen in kankertumoren, zoals substituties, inserties, mutaties en veranderingen in 324 genen in een monster van het weefsel van de patiënt. De test is van toepassing op alle solide tumoren, waaronder die van colorectale, borst- en eierstokkanker, evenals niet-klein-cellig longcarcinoom en melanoom.

Het is nu voor het eerst ook beschikbaar in Israël. Foundation Medicine, dat genomische profilering procedures ontwikkelt, produceert en verkoopt op basis van de nieuwste generatie technologie, heeft onlangs een team van vertegenwoordigers naar Israël gestuurd om te helpen bij het opzetten van een laboratorium in het Hadassah ziekenhuis om te zorgen voor succesvolle, nauwkeurige testen.

De test is nu om een ​​aantal redenen veel toegankelijker voor Israëlische patiënten, zegt professor Eli Pikarsky, hoofd van de afdeling Molecular Pathology and Diagnostic Tumors. Nu de test ter plaatse wordt uitgevoerd, is het kosten-effectiever voor de patiënt en de resultaten van de test komen nu “twee keer zo snel”, aldus professor Pikarsky.

De gemiddelde wachttijd voor resultaten op een van deze tests zou ongeveer drie weken zijn geweest, zegt Pikarsky. Het ter plaatse uitvoeren van de F1CDx-test zou het wachten verkorten tot twee weken, maar zelfs een week eerder al resultaten behalen “zou in deze gevallen erg belangrijk kunnen zijn.”

“Je wilt niet beginnen met het protocol voor een nieuwe behandeling voordat je een resultaat hebt,” zegt hij, “deze patiënten wachten eigenlijk op wat voor soort behandeling we hen kunnen bieden. Maar we kunnen het niet weten totdat we de resultaten hebben. Dus we willen ze zo snel mogelijk krijgen. “

Een ander probleem dat vaak opkwam, was dat weefsel dat naar de VS werd gestuurd, als ‘onvoldoende’ zou worden beschouwd en dat daarom geen genetisch materiaal kon worden verzameld. In dit geval zou een tweede of zelfs een derde monster moeten worden verzonden, wat een reeds lang proces extra verlengt.

Nu een team van de afdeling Moleculaire Pathologie en Diagnostische Tumoren is gecertificeerd, maakt het systeem de extractie van genetisch materiaal uit de tumor in het laboratorium mogelijk. Als nu het materiaal “onvoldoende” is, kan het direct worden behandeld zonder verdere vertragingen.

Advertentie (4)