Iraanse judoka Saeid Mollaei zal volgende maand in Israël strijden

Sagi Muki (L) en Saeid Mollaei (r). Foto Int.Judo Federatie

De Iraanse judoka Saeid Mollaei, die onlangs een Mongools staatsburgerschap heeft gekregen, zal naar verluidt in januari in Israël aankomen om deel te nemen aan de Grand Prix van Tel Aviv, meldde het radiozender van het Israëlische leger.

Mollaei, die vorige maand deelnam onder de vlag van het het vluchtelingenteam van de Internationale Judofederatie (IJF) op de Grand Slam in Osaka, kreeg maandag een Mongools staatsburgerschap en heeft naar verluidt besloten om deel te nemen aan de Grand Prix in Tel Aviv om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Volgens het bericht heeft Mollaei de Mongoolse president Khaltmaagiin Battulga en IJF-voorzitter Marius Vizer geraadpleegd en besloten om volgende maand naar Israël te vliegen om aan de wedstrijden deel te nemen.

Volgens hetzelfde bericht gaat de president van de Israëlische Judo Association, Moshe Ponte, dit weekend naar Mongolië om de drie te ontmoeten in de hoop het bezoek van Mollaei officieel te maken.

Zelfs voordat Mollaei naar Israel komt, zal hij mogelijk volgende week de Israëlische judoka Sagi Muki ontmoeten tijdens de Qingdao Masters in China. In het geval dat beiden met een gelijk aantal punten eindigen, zullen de twee tegen elkaar uitkomen, en zal het de eerste keer zijn dat ze elkaar op de judomat zullen ontmoeten.

Behalve Mollaei, zullen ook twee judoka’s uit de Verenigde Arabische Emiraten, Ivan Remarenco en Victor Scvortov, deelnemen aan de Grand Prix van Tel Aviv. Hoewel de twee in Moldavië zijn geboren, zullen ze uitkomen onder de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Israëlische atleten streden in het verleden in de VAE, maar mochten de Israëlische vlag niet op hun Judogi (het judo-uniform) dragen.

Een andere Iraanse judoka, Mohammad Rashnonezhad, die momenteel als vluchteling wordt beschouwd en asiel zoekt in Nederland, zal ook in Tel Aviv aan het toernooi meedoen als onderdeel van het IJF-vluchtelingenteam.