Israel heeft nu twee verschillende teams met experts naar Albanië gestuurd na de hevige aardbeving

Leden van de IDF-hulpmissie naar Albanië die op 3 december 2019 vanuit Israël vertrekken, met directeur-generaal Yuval Rotem van het ministerie van Buitenlandse Zaken (in pak en das). Foto via Twitter

Op 26 november werd Albanië getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter, gevolgd door kleine bevingen, waaronder een naschok van 5,3 op 27 november. Door de aardbevingen werden 51 mensen gedood, vielen er meer dan 3.000 gewonden, raakten 6.000 mensen hun huizen kwijt en werden ongeveer 7.900 gebouwen in het hele land beschadigd.

Op 27 november vlogen leden van een zoek- en reddingsploeg van de Mevo’ot HaHermon Regional Council in Noord-Israël naar Albanië, om hulp te bieden aan de slachtoffers.

De tweede Israëlische delegatie die op 3 december werd gestuurd, omvatte 10 IDF Home Front Command engineering en structurele specialisten en reservisten. Ze namen Israëlische technologische apparatuur om schade te beoordelen en de structurele veiligheid van beschadigde gebouwen te evalueren.

“We hebben zojuist een IDF-delegatie voor humanitaire hulp naar Albanië gestuurd na de verwoestende aardbeving die meer dan 50 levens heeft gekost en duizenden gewonden heeft achtergelaten,” tweette de Israel Defense Forces (IDF) dinsdagochtend vroeg, nadat naschokken in het Balkan-land voortduurden.

Op basis van de beoordelingen zullen de IDF-experts aanbevelingen doen aan lokale ambtenaren over welke gebieden veilig zijn en welke niet.

Onder leiding van National Rescue Unit Commandant Kolonel (Res.) Golan Vach, bracht de delegatie ook waterdichte tenten mee om de getroffen inwoners van Albanië te beschermen die uit hun huizen zijn geëvacueerd.

De tenten zijn gekocht door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Albanese regering, die na de aardbeving een beroep op de internationale gemeenschap heeft gedaan voor financiële hulp en deskundige hulp.

Het is niet voor het eerst dat Israel hulp biedt aan door natuurrampen getroffen landen. In 2018 werden er hulpverleners naar Brazilië gestuurd na een grote dambreuk.

In 2017 gingen Israelische hulpverleners naar Mexico nadat dat land ook door aardbevingen was getroffen.

“De delegatie naar Albanië lijkt meer op die van Mexico-Stad omdat deze gericht is op schadebeoordeling, evaluatie van gebouwen en veiligheidsaanbevelingen. Het is geen groot contingent met een veldhospitaal.”

In 2016 rangschikte de Wereldgezondheidsorganisatie het IDF-veldhospitaal als het beste ter wereld en erkende Israël als de leider in veldgeneeskunde en rampenbestrijding.