Obesitas bij volwassenen in Israël neemt toe, aantal rokers blijft gelijk

Ter illustratie. Screenshot: Twitter

Het percentage Israëliërs met overgewicht neemt toe. 62% van de mannen en 55% van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar heeft overgewicht. Dit kwam naar voren na een rapport dat zondag werd vrijgegeven door het Israel National Institute for Health Policy (NIHP).

De cijfers laten een behoorlijke stijging zien ten opzichte van de cijfers die in september door het Centraal Bureau voor de Statistiek werden vrijgegeven. Daar bleek uit dat 55% van de mannen en 41% van de vrouwen overgewicht hadden.

Volgens het onderzoek van NIHP hangt de sociaal-economische status nauw samen met overgewicht. Zo worstelt een kwart van de mannen met een laag inkomen met obesitas, tegenover ongeveer 16% van de mannen met een hoger inkomen. Hetzelfde geldt voor vrouwen, waarbij ongeveer een derde met een laag inkomen aan obesitas lijdt, tegenover 15% van de vrouwen met een hoog inkomen.

Ondanks stijgingen van het percentage obesitas bij volwassenen, is er ook goed nieuws. Het NIHP-rapport toonde aan dat obesitas bij kinderen behoorlijk lager is geworden, namelijk 6,9% van de kinderen is significant te zwaar. Dit is een daling van meer dan 6% ten opzichte van voorgaande jaren.

Het NIHP ontdekte ook dat ongeveer 20% van de Israëliërs in de leeftijd van 16-74 jaar rookt, een cijfer dat in overeenstemming lijkt te zijn met cijfers die eerder dit jaar door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid werden verstrekt.

Volgens het NIHP komen deze percentages ook overeen met de sociaaleconomische status, waarbij mannen met een lagere status ongeveer twee keer zoveel roken als hun collega’s met een hogere status. Arabische en Haredi-vrouwen zouden lagere rookpercentages hebben.

Het rapport zegt dat het percentage rokers in Israël relatief hoog bleef, ondanks recente inspanningen van de overheid om deze gewoonte onder de Israëliërs verminderen. In tegenstelling tot de beweringen van het ministerie van volksgezondheid dat rokers steeds vaker willen stoppen. Volgens het ministerie hebben 2% van de rokers, ofwel 24.865 mensen, dit jaar behandelingen aangevraagd om te stoppen met roken, bijna het dubbele van het cijfer in 2010.

De strijd tegen roken heeft de afgelopen jaren een aantal ingrijpende veranderingen in beleid en wetgeving ondergaan. Eerder dit jaar heeft de Knesset nieuwe beperkingen op reclame ingevoerd. Zo mogen er geen reclames worden getoond voor tabaksproducten op Israëlische internetsites, televisie of in openbare gebouwen. Advertenties zijn beperkt tot alleen de gedrukte media. Vorig jaar kwam er een verbod op roken in openbare uitgaansgelegenheden, zoals pretparken en sportstadions.

In lijn met de wereldwijde trends daalde het percentage rokers in Israël van ongeveer 45 procent in de vroege jaren 1980 tot ongeveer 20 procent of er net onder in de jaren sinds 2011. In 2016 steeg dat aantal tot 22,5% voordat het terugliep tot ongeveer 20% in daarop volgende jaren.

Het NIHP rapporteerde ook dat, hoewel de Israëlische vaccinatiegraad hoog blijft, er een daling is van de griepvaccinatie onder 65-plussers, met slechts 60,5% van degenen in deze leeftijdsgroep die zich in 2018 liet vaccineren, tegen 63,1% in 2016.

Ondertussen meldde de publieke omroep KAN zondag een lichte toename van het aantal mensen met de diagnose HIV in Israël. Volgens de omroep waren er in 2018 427 gevallen vergeleken met 399 gevallen in 2017 in de leeftijdsgroep van 15 jaar of ouder.