Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag in Israel?

Vliegveld Moskou., Screenshot YouTube

Russische poppen: sommige kranten hebben dappere oorlogscorrespondenten die mortieren en landmijnen ontwijken om lezersverhalen van de frontlinie te brengen. Sommigen hebben verslaggevers die vreemde en magische reizen maken, naar Antarctica, diep in geheime genootschappen of naar een vervallen kasteel in het hart van een jungle in Delhi, en komen terug om de lezers de verhalen van hun avonturen te vertellen.

  • En dan is er de dappere correspondent van Yedioth Ahronoth, Itamar Eichner, die woensdag nauwelijks enkele uren op een luchthaven van Moskou overleefde.
  • “Het voelt als een soort hinderlaag”, leest de enorme kop in het hoofdartikel van de krant, bespat in gigantische letters en belooft een exclusieve verhaal.
  • Wat volgt is een diepgaand verslag van de Kafkaesque-situatie waarin de Israëlische groep wordt ondervraagd door de politie, hoewel “het leek alsof de politie, de meesten jong, niet begrepen waarom ze ons ondervroegen.”
  • Het verhaal, zo blijkt, is verbonden met een vergadering gepland voor vandaag, donderdag waarin Moskou naar verwachting zal klagen over Israël dat Russen op het vliegveld bij Tel Aviv tegenhoudt en terugstuurd, en als er tijd voor is zal ook over de gevangengenomen backpacker Naama Issachar worden gesproken.
  • “Waren wij pionnen in een diplomatiek spel tussen Israël en Rusland? Mogelijk. Maar één ding is duidelijk, de betrekkingen tussen Israël en Rusland hebben een nieuw dieptepunt bereikt en ik en 46 andere Israëliërs hebben de prijs betaald ‘, schrijft hij, waarbij hij het worden opgehouden op een luchthaven als een ernstiger crisis ziet dan de daadwerkelijke grote meningsverschillen tussen de twee landen over Syrië.

Dr. Zhiva-ga weg: Israel Hayom’s Eldad Beck, die ook tot de “gevangenen” behoorde maar er geen grote zaak van maakt, is minder eenduidig.

  • “De boodschap aan Israëli’s: je bent niet gewild in Rusland,” schrijft hij.
  • Haaretz stelt ook dat de aanhoudingen een “boodschap” waren voorafgaand aan de jaarlijkse ontmoeting tussen de diplomatieke staf van beide landen.
  • Volgens de krant is het probleem al een tijdje aan het sudderen, maar Israël zegt dat het duizenden Russen toelaat en mensen alleen afwijst als het een reden heeft om dat te doen.
  • “Volgens de autoriteiten, zeggen bronnen die bekend zijn met de gegevens dat onder de Russische staatsburgers die de toegang tot Israël wordt geweigerd asielzoekers en werkmigranten waren, eraan toevoegend dat Russische burgers, wier toeristenvisum is verlopen, momenteel illegaal in Israël verblijven,” meldt de krant.
  • Kan citeert een Russische diplomaat die klaagt dat Moskou niet alleen geïrriteerd is door het grote aantal afgewezen mensen, maar ook hoe ze worden behandeld, hoewel de bron elk verband ontkent tussen de detenties in Rusland en degenen die in Israël zijn afgewezen.
  • De outlet zegt dat Russen “claims van toeristen hebben ontvangen dat tegen ze werd geschreeuwd en soms ondervraagd, soms zonder vertaler”.

Niet een echte muilezel uit Moskou: Yedioth’s Eichner merkt op dat aan het einde van zijn ondervraging hem werd gevraagd een verklaring te ondertekenen, maar weigerde omdat deze in het Russisch was. Ze lieten hem uiteindelijk gaan zonder te tekenen, maar het zou kunnen dat backpacker Naama Issachar niet zo slim was want die tekende wel een verklaring die niet was vertaald.

  • “Ik wist niet dat ik een schuldverklaring had ondertekend”, staat in de kop van de website van Channel 12 news.
  • Walla’s verslag van de zaak verandert haar citaat enigszins om de Russen te beschuldigen van het vervalsen van de bekentenis.
  • “Ze keerde terug naar de rechtbank en beweerde dat ze niet begrijpt wat ze deed, de taal niet kent en dat haar vorige advocaat haar misleidde en haar bekentenis vervalste.”
  • De site zegt ook dat Issachar ook beweert dat Russen de drugs in haar tas hebben gezien en haar hebben gedwongen om door de paspoortcontrole te gaan, zodat ze van smokkel kon worden beschuldigd.
  • De zaak van Issachar staat bovenaan de meeste Hebreeuwse nieuwspagina’s, aangezien haar hoorzitting donderdagmiddag gaande is en er in de pers veel aandacht voor is.

Whoa, Naama: Israëlische autoriteiten doen haar misschien niet veel goeds. Dagen nadat premier Benjamin Netanyahu haar beloofde terug te halen, komen ambtenaren dicht bij hem daar een ​​beetje op terug.

  • ‘Hij bedoelde te zeggen dat hij haar naar huis wilde brengen. Het zal tijd kosten, ‘citeert Yedioth iemand die dicht bij hem in de buurt staat.
  • Kanaal 13 nieuws meldt dat de bronnen proberen “verwachtingen te verlagen”.
  • Gevraagd naar de opmerkingen van Netanyahu, zegt Issachar’s moeder Yaffa: “Netanyahu zei het vol vertrouwen en beslist, en dat was dat voor mij. Ik ben optimistisch. Verder ga ik niet praten over wat zijn woordvoerder zei, ‘vertelt ze het kanaal.

Betere advocaat: gevechten worden nog steeds gevoerd in de pers over de openbare aanklager Orly Ginsberg Ben-Ari.

  • Pro-Netanyahu krant Israel Hayom zegt “De vervolging is niet uw privé-binnenplaats”, zoals de kop van de krant, het citaat van minister van Justitie Amir Ohana herhaalt.
  • Columnist Pinhas Marinsky schrijft dat het Hooggerechtshof dat haar benoeming voorlopig heeft tegengehouden op “wankele grond staat” en op zijn stappen moet letten en “extra voorzichtig moet zijn” om ervoor te zorgen dat het objectief is.
  • De krant klaagt ook over het feit dat de vertrekkende officier van justitie Shai Nitzna Ohana of Ginsberg Ben-Ari niet één keer in zijn afscheidstoespraak van 30 minuten heeft genoemd.
  • De hoofdredactie van Haaretz zegt over Ohana dat hij degene is die een stap terug moet doen en voorzichtig moet zijn om te proberen het vertrouwen van het publiek in het systeem te herstellen.
  • “Als Ohana echt uitsluitend door professionele overwegingen gemotiveerd is en het niveau van publieke verdenking wil verminderen, zou hij er goed aan doen de controversiële benoeming in te trekken, het juridische drama te vermijden en een van de door Mendelblit voorgestelde kandidaten te kiezen. Dit zou een vertrouwenwekkende stap zijn die de stabiliteit van het rechtsstelsel en de relatie tussen de minister van Justitie en de procureur-generaal herstelt. “

 Iemand om tegen op te lopen: er is ook nog steeds verkiezingsdrama gaande, vooral rond Likud vóór zijn leiderschapsverkiezingen.

  • Zowel Netanyahu als uitdager Gideon Sa’ar hebben beweerd dat Blauw en Wit hun rivaal steunen. Voor Israel Hayom’s Mati Tuchfeld is dit geen vraag. “Het dilemma van Blauw en Wit, hoe je Sa’ar kunt helpen zonder hem pijn te doen,” leest een kop in een artikel van hem.
  • “De keuze voor Saar als lijsttrekker van Likud zou nieuwe perspectieven openen voor Benny Gantz die werden geblokkeerd met Netanyahu aan de top van de Likud,” merkt hij op.
  • Yedioth Ahronoth, dat zijn aanstaande interview met Sa’ar en zijn journalistenvrouw Geula Even-Saar heeft opgepompt, meldt dat Shas-hoofd Aryeh Deri zijn gewicht achter Netanyahu werpt.
  • De krant meldt dat de partij met een campagne is gekomen onder de slogan ‘Aryeh heeft een sterke Bibi nodig’, wat vrij dicht ligt bij wat het voorheen was, alleen wanneer nu de Likud partij Sa’ar kiest, hebben ze een groot probleem.
  • Om het nog duidelijker te maken onthult de partij donderdag een gigantisch reclamebord aan de zijkant van een gebouw bij de ingang van Jeruzalem met Deri en Netanyahu naast elkaar.
  • Democratisch kamp MK Stav Shaffir vertelt Army Radio dat ze met haar eigen partij zal meedoen aan de verkiezingen van 2 maart, na een vervelende splitsing met Meretz. De voormalige Labour MK en protestleider zegt dat haar nog te noemen partij “in elke regering zal zitten die haar waarden respecteert, inclusief die van Likud”, zegt ze, hoewel ze weigert om samen te werken met Netanyahu.
  • “Hij heeft het systeem beschadigd”, zegt ze.
Advertentie (4)