Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Naama Issachar tijdens haar beroep. Screenshot YouTube

De miskraam: Vragen dwarrelen rond de relatie van Israël met Rusland na een beslissing van een rechtbank in Moskou om het beroep van de Israëlisch-Amerikaanse backpacker Naama Issachar en haar veroordeling voor drugssmokkel af te wijzen.

  • Het nieuws van de afwijzing stuit op woede, teleurstelling en hoopt op een diplomatieke oplossing.
  • Veel van de berichtgeving is gekleurd met een gezond wantrouwen tegenover het Russische rechtssysteem.
  • Farce,” leest een kop op de voorpagina van Israel Hayom.
  • “Gerechtigheid bestaat niet in Rusland”, schrijft Yedioth Ahronoth, eraan toevoegend dat het “hoger beroep werd afgewezen.”
  • Channel 12-nieuws maakt een punt dat de juryleden terugkwamen met een beslissing na slechts 25 minuten overleg, na een hoorzitting van 7 uur, waarvan hun verslaggever aangeeft dat het stinkt.
  • “Drie rechters kwamen de kamer binnen, twee vrouwen en een man die de hele hoorzitting geen woord zei of zelfs maar enige uitdrukking vertoonde. De twee vrouwen hebben geen aandacht besteed aan de claims die naar voren zijn gebracht, tenzij verplicht, ‘schrijft ze.

De idioot? Er worden serieuze vragen gesteld over de vraag of premier Benjamin Netanyahu de zaak echt pijn heeft gedaan door publiekelijk te verklaren dat hij Issachar eruit zou halen. Zijn woordvoerder probeerde later de opmerking terug te lopen door te zeggen dat hij meer tijd nodig zou hebben, maar de schade was schijnbaar gedaan.

  • Channel 13-verslaggever Barak Ravid merkt op dat Netanyahu door publiekelijk te beloven om Issachar terug te brengen, “veel schade heeft aangericht: aan de ene kant heeft hij verwachtingen gewekt bij de familie van Issachar en anderzijds heeft hij de prijs verhoogd die Poetin weet dat hij kan vragen.”
  • “Voorafgaand aan de hoorzitting, creëerde de zin van Netanyahu krankzinnige verwachtingen bij de familie en vrienden van Naama Issachar,” schrijft Amedai Eteli van Yedioth. ‘Ze wisten zeker dat hij hun had verteld dat Naama naar huis ging. … Hij speelt dom met de emoties van mensen. “
  • Noa Landau van Haaretz merkt op dat Netanyahu vaak heeft geprobeerd zijn relatie met Poetin uit te spelen, hoewel Poetin herhaaldelijk duidelijk heeft gemaakt dat hij Netanyahu niet als een gelijke ziet.
  • Deze zaak, schrijft ze, is pas de laatste, na verschillende andere incidenten, zoals Netanyahu die niet lang geleden uren in een hotel in Sochi zat te wachten totdat Poetin zou verschijnen.

Ongelukkige families: het gevoel van verraad door de familie en vrienden van Issachar nadat Netanyahu haar niet heeft weggehaald, is voelbaar na het vonnis.

  • In een video die op grote schaal wordt gedeeld door nieuwszenders, wordt Naama’s moeder Yaffa Issachar buiten de rechtszaal gezien die via de telefoon met Netanyahu spreekt en hem antwoord op wat lijkt te zijn Netanyahu’s die vraagt ​​geduld te hebben. “Wat bedoel je met tijd? Geef me hoop, ‘hoort je haar zeggen.
  • Haaretz merkt op dat de familie eist dat Israël Poetin verbiedt volgende maand Israel te bezoeken tenzij Issachar wordt vrijgelaten.
  • “Naama hoeft niet alle belangen en meningsverschillen tussen Israël en Rusland op haar schouders te dragen,” zegt het gezin. “We vragen de premier, uw verplichtingen na te komen. Sta geen situatie toe dat Poetin in Israël landt voor een staatsceremonie zonder dat Naama thuiskomt. ‘
  • Yaffa Issachar vertelt Kan dat ze haar dochter kwam steunen, maar het was haar dochter die haar uiteindelijk moest steunen: “Ze was heel mooi, gedurende de hele hoorzitting, hield ze haar kalmte en sereniteit. Ze wist precies wat er ging gebeuren toen ze me dat tijdens een van de pauzes vertelde en boos op mij werd toen ik haar zei dat ze vandaag zou vertrekken Helaas had ze gelijk.”

Wat er moet worden gedaan: Channel 12-nieuws meldt dat Israëlische functionarissen ook niet verrast waren door de beslissing en de verschillende opties doorneemt om Issachar nu vrij te krijgen, met de wielen al aan het draaien.

  • Het nieuwskanaal meldt dat Israëlische diplomaten denken dat de hoop op een juridische oplossing zo goed als gedaan is en zich voorbereidt om op Poetin maximale druk uit te oefenen voor zijn reis naar Israël, omdat het dit als een “kans” ziet.
  • KAN meldt dat Israëli’s hopen dat er vlak voor of tijdens het bezoek van Poetin op 23 januari een aankondiging over de zaak zal zijn, hoewel ze verre van zeker zijn dat het zal gebeuren.
  • Ynet meldt dat een andere optie die wordt onderzocht, is om Issachar de rest van haar straf in een Israëlische gevangenis te laten dienen, hoewel het zegt dat dit “een laatste geval is, nadat alle andere opties zijn uitgeput”.

Populair front: journalisten bekijken de arrestatie van ongeveer 50 PFLP-leden die zijn aangekondigd als onderdeel van een breed optreden na een dodelijke terreuraanval op de Westbank in augustus waarbij de 17 jarige Rina Shnerb werd vermoord.

  • Onder de gearresteerden was Khalida Jarrar, een Palestijns parlemenslid. Eerder in de week spraken Israëlische nieuwssites over haar arrestatie en beschuldigingen haar dat ze terreuraanslagen had gepland.
  • Maya Horodniceanu van Walla news tweet echter dat de Shin Bet haar had omschreven als verantwoordelijk voor alle activiteiten van de PFLP, maar “de daadwerkelijke aanklacht omvat alleen een aanklacht wegens lidmaatschap bij een illegale organisatie, zonder directe verbinding met terreur.”
  • Amos Harel van Haaretz merkt op dat Jarrar de afgelopen jaren verschillende keren is gearresteerd en in administratieve hechtenis is gehouden, maar de beslissing van de Shin Bet om haar te beschrijven als groepsleider, geeft aan dat ze hopen haar voorgoed op te sluiten op basis van daadwerkelijke beschuldigingen waarvan ze hopen dat het zal uitkomen.
  • “De verklaring van de Shin Bet zegt niet wat Jarrar precies heeft geweten over de terroristische activiteiten van leden en hoe zij mogelijk betrokken is geweest bij beslissingen over aanvallen. Het lijkt erop dat we moeten wachten op het bewijs, als het voor de rechtbank wordt gepresenteerd, voordat we duidelijke conclusies trekken. Meer dan eens hebben we een niet onbelangrijke kloof gezien tussen de aankondiging aan de pers en de details die later in de aanklacht verschijnen, ”schrijft hij.

Advertentie (4)