Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu tijdens overwinningsspeech. Screenshot YouTube

Winnaar winnaar, kipdiner: zoals verwacht won Premier Benjamin Netanyahu gemakkelijk de overwinning voor het Likoed leiderschap en versloeg hij uitdager Gideon Sa’ar met 72,5 procent van de stemmen tegen 27,5% voor Sa’ar.

 • Sa’ar had gehoopt de drempel van 30% te kunnen overschrijden om op zijn minst aan te tonen dat de greep van Netanyahu op de partij niet ironisch was en zelfs dat doel niet haalde.
 • “De ruime marge van zijn overwinning, hoewel niemand daar echt aan twijfelde, onderstreept ook dat de overgrote meerderheid van de Knesset-factie van Likud, zijn prominente lokale leiders en activisten, en de partijmachine, standvastig achter hem blijven staan. Veertien jaar nadat hij het partijleiderschap terugkreeg, en tien jaar nadat hij terugkeerde naar het kantoor van de premier, blijft ‘Only Bibi’ de mantra van de Likud-loyalisten ‘, schrijft David Horovitz, redacteur van Times of Israel.
 • Walla’s Tal Shalev schrijft dat de resultaten van Sa’ar de resultaten van Moshe Feiglin en Danny Danon slechts een beetje overtroffen, waardoor hij zich in dezelfde klasse bevond.
 • “De uiteindelijke resultaten maken Sa’ar niet tot de natuurlijke opvolger van Netanyahu, maar tot het laatste van een reeks Likud-leden die het afgelopen decennium hebben geprobeerd Netanyahu uit te dagen en die het anti-Bibi-kamp binnen Likud leidden, dat bestaat historisch gezien uit ongeveer een kwart van de leden. ”
 • “Het is zijn Likud,” zegt Ynet van Netanyahu.
 • “Netanyahu wint: ‘Massieve overwinning’, verheugt het fanclub blad van de Likoed, Israel Hayom, zich met een enorme kop op de voorpagina.

Dit is niet het laatste dat je van Gideon zult zien: sommigen zien de resultaten echter als om Sa’ar in het spel houden en heel echte scheuren in Likud blootleggen.

 • Amit Segal van Channel 12 voorspelt dat als hij de volgende regering vormt, Netanyahu geen andere keuze heeft dan Sa’ar te benoemen tot een hoge regeringspositie, gezien zijn populariteit.
 • In gesprek met Army Radio, zegt burgemeester van Ramat Gan en Sa’ar-supporter Carmel Shamah-Hacohen, dat steun voor Sa’ar onder lokale partijbazen zal moeten worden duidelijk gemaakt: “Netanyahu kan ze niet negeren bij het samenstellen van een regering. Als je ze niet binnenhaalt, wordt het voor Likud moeilijk. ‘
 • Ben Caspit vertelt Radio 103 dat ondanks de grote overwinning “Laten we niet vergeten dat we vandaag niet alleen Gideon Sa’ar hebben, maar het Sa’ar-kamp, ​​en ik voorspel dat dit kamp niet zal uiteenvallen en nergens naartoe gaat.”

Raak uit de paniek : Channel 13 nieuws merkt op dat Sa’ar slechts 7 van de 106 stembureaus in het hele land wist te veroveren. Terwijl Netanyahu slechts met een paar honderd stemmen won in Tel Aviv, versloeg hij in Jeruzalem, Sa’ar met 2.401 tot 611.

 • Yedioth Ahronoth meldt dat de angst dat regenachtig weer de kiezers weg zou houden ongegrond bleek te zijn, met bijna 50 procent die kwam om te stemmen, normaal voor een primary. Niettemin bracht Netanyahu een groot deel van zijn dag door in een callcenter om partijleden te bellen en aan te sporen om te stemmen. Op een gegeven moment regelde hij een oppas voor een supporter die haar kind niet in de regen naar het stembureau wilde brengen.
 • “Het is routine geworden tijdens deze periode van verkiezingen, dat de mensen rondom Netanyahu de hele dag door paniek faken. Briefings geven en spraken over lage opkomstaantallen die de 40 procent niet zullen overtreffen. Dat is ondanks het feit dat het opkomstpercentage in vergelijking met eerdere voorverkiezingen redelijk was, ”meldt Yedioth.

Storm van de democratie: de regen was een onderwerp van gesprek gedurende de dag, en ToI’s Raoul Wootliff meldt dat veel van degenen die wel kwamen in verwarring raakten door onduidelijke openingstijden en regels die hen dwongen om verder weg te reizen om te stemmen.

 • “Ik kan nu niet stemmen. Ik kan op geen enkele manier het stembureau bereiken. Zeker niet bij dit weer ”, zegt een Likud-lid die ontdekte dat ze geregistreerd is in Rishon Lezion, ongeveer 10 kilometer verderop. “Ik ben er bijna nooit geweest, laat staan ​​dat ik daar heb gewoond”, zegt ze.
 • Toch meldt hij dat, ondanks een vuile campagne, de atmosfeer in het stembureau van Tel Aviv dat hij bezocht kalm bleef in tegenstelling tot de stormen buiten.
 • Dat is niet het geval in Beit Shemesh, waar Sa’ars Engelstalige woordvoerder Jason Pearlman zegt dat een Netanyahu-supporter hem vertelde terug te keren naar zijn geboorteland. Uitgedaagd op video, biedt de supporter alleen een verbijsterende “Ik ben Maccabi Tel Aviv.”
 • Andere aanhangers van Sa’ar meldden ook dat ze vervelende sms’jes kregen waarin ze werden gewaarschuwd dat mensen die niet op Netanyahu stemmen verraders zijn, en dergelijke, hoewel het kamp van Netanyahu hen de schuld gaf en beschuldigde dat ze die sms’jes zelf verzonden.

Oh, de immuniteit! Een hoorzitting op 31 december over de vraag of de president een wetgever met aanklachten aan zijn broek als premier kan opdragen een regering te vormen, doemt nu op en wordt door de lens van de grote overwinning bekeken.

 • Reuven Hazan, een professor in de politieke wetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, vertelt de Associated Press dat de rechtbank nu waarschijnlijk elke uitspraak zal uitstellen, mogelijk zelfs tot na de verkiezingen.
 • “Ze begrijpen dat als hij vanavond groot wint en ze zich omdraaien en zeggen dat hij geen premier kan zijn, hoewel ze slechts hun werk hebben gedaan, namelijk de juiste juridische beslissing nemen, dat ze dan in politieke onrust zullen verkeren en de verkiezingen kapot maken,” zei Hazan voordat de Likoed resultaten werden aangekondigd.
 • En op uiterlijk 2 januari zal Netanyahu moeten zeggen of hij immuniteit wil of niet.
 • Likud’s Miki Zohar wordt in Israel Hayom geciteerd en zegt dat de resultaten “een antwoord bieden op de vraag of hij immuniteit moet zoeken.”
 • Sprekend tegen Radio 103, zegt Netanyahu-steun-en-toeverlaat David Bitan dat als Sa’ar of een van zijn trawanten er bezwaar tegen hebben dat Netanyahu immuniteit vraagt ​​”ze beter de Likoed kunnen verlaten.”

De juiste dingen: Verter van Haaretz merkt op dat Netanyahu niet echt meer kiezers heeft om op te vertrouwen bij de verkiezingen in maart, omdat degenen die Likoed verlieten met walging over zijn aanklachten niet op het punt staan ​​terug te komen.

 • Maar Shalom Yerushalmi van Zman Yisrael schrijft dat Netanyahu nog steeds naar de rest van Rechts kan kijken voor ondersteuning: “De missie van Netanyahu is om nog eens 300.000 rechtse kiezers het huis uit te krijgen om de “staatsgreep van de aanklager” zoals hij dat noemt, te bestrijden. Dit is zijn laatste kans. Gisteren slaagde hij voor zijn eerste test met een goed cijfer: 72,5 ”
 • Hij kreeg een steeds beter cijfer, in de nederzettingen, merkt Shor Avitan Cohen van Makor Rishon op. In Beit El won Netanyahu 103-27 en in de rest van de nederzettingen in de Binyamin Regional Council nam hij ongeveer 81% van de stemmen, schrijft ze, eraan toevoegend dat hij erin slaagde de pro-Sa’ar-stemmen te isoleren die hem zagen als de beste hoop voor rechts.
 • De hoofdredactie van Haaretz dringt er bij links op aan om zich te verenigen als de beste manier om ervoor te zorgen dat Netanyahu niet slaagt: “Het gevaar is duidelijk en aanwezig. Als Labour of Meretz (in zijn huidige verpakking als de Democratische Unie) de volgende Knesset niet halen, zal rechts een verpletterende overwinning behalen, waarbij Netanyahu een coalitie vormt die hem immuniteit verleent voor een proces terwijl het gerechtelijk systeem wordt vernietigd en annexatie van de Westelijke Jordaanoever zal gaan gebeuren’, waarschuwt de krant