Nieuwe voetgangers en fietsersbrug over de Ayalon in Tel Aviv geopend

Een artist’s impression van de Yehudit-brug in Tel Aviv. Foto NCArchitects

Eindelijk is het dan zover: De nieuwe brug exclusief voor voetgangers en fietsers over de Ayalon in Tel Aviv is in gebruik genomen. Voetgangers en fietsers kunnen nu de drukke Ayalon, waar dagelijks 750.000 voertuigen passeren, veilig oversteken.

Het bouwen van deze 110 meter lange en 11 meter brede brug die 14,5 miljoen euro kostte heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

Zo was de minister van Transport tegen werken op sjabbat, terwijl de burgemeester van Tel Aviv dat juist nodig vond. Dit gezien het enorme aantal voertuigen wat dagelijks over Ayalon rijdt en het feit de snelweg tijdens de werkzaamheden gesloten werd.

De brug verbind de Montefiore buurt, vlakbij het Azrieli winkel- en kantorencentrum, met de Bitzaron buurt en de Yigal Allon straat met de Yehudit Boulevard. De brug kan op die manier een groot aantal voetgangers verwerken wanneer de lightrail Rode Lijn begint te werken, de eerste tram in Tel Aviv.

Nadeel is wel dat de tienduizenden treinpassagiers van het nabijgelegen Hashalom treinstation niet rechtstreeks van de brug gebruik kunnen maken. Vanaf bovenaf gezien lijkt het dat brug en station verbonden zijn. Maar dat is niet zo.

Het voetgangersgedeelte van de brug is bedekt met hout. De grote stenen eromheen dienen als banken om even uit te rusten. Of om van het drukke verkeer en de smog te genieten voor wie daar behoefte aan heeft.

Er is alleen geen schaduw of beschutting tegen de zon en regen. De gemeente Tel Aviv zegt dat schaduwplekken besteld zijn en later aan de brug zullen worden toegevoegd.

Advertentie (4)