Palestijnse NGO’s weigeren EU hulp omdat ze hun banden met terreurorganisaties willen behouden

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Meer dan 130 Palestijnse organisaties hebben geweigerd een EU-subsidieaanvraag te ondertekenen waarin als criterium is vastgelegd dat begunstigden moeten weigeren EU-hulp aan terroristische groeperingen of entiteiten over te dragen.

De organisaties in kwestie weigeren dit vastberaden te doen en beweren dat Palestijnse terroristische groeperingen slechts ‘politieke partijen’ zijn.

Shawan Jabarin, de uitvoerend directeur van de Palestijnse boycotorganisatie Al-Haq, vertelde de krant The New Arab: “We wilden voorwaarden opnemen die bepalen dat we de criteria voor terreurgroepen niet hoeven te erkennen”. Een protestbrief werd later verzonden naar een bijeenkomst tussen EU-vertegenwoordigers in de Palestijnse Autoriteit en vertegenwoordigers van Palestijnse maatschappelijke organisaties, geleid door Mustafa Barghouti, secretaris-generaal van het Palestijnse nationale initiatief, en Jabarin.

De afgelopen jaren heeft het Israelische ministerie van Strategische Zaken de gedeelde banden onthuld tussen vermeende Palestijnse mensenrechtenorganisaties en terroristische groeperingen. In het rapport “The Money Trail” dat begin dit jaar werd gepubliceerd, werd, samen met aanvullende bevindingen van organisaties zoals de NGO-monitor, vastgesteld dat EU-instellingen miljoenen euro’s hebben toegekend aan financiële steun aan Palestijnse maatschappelijke organisaties die banden hebben met terroristische entiteiten en bevordering van boycots tegen Israël.

Bovendien werden in het rapport ‘Terrorists in Suits’ van hetzelfde ministerie meer dan 100 banden gevonden die werden gedeeld tussen BDS-organisaties en internationaal aangewezen terroristische groeperingen, waaronder de PFLP en Hamas. Volgens het rapport fungeren zogenaamde Palestijnse maatschappelijke organisaties als tussenpersoon voor fondsen voor terroristische entiteiten, waardoor ze via legitieme instanties, waaronder de EU, geld voor hun activiteiten kunnen inzamelen. Het verzet van deze organisaties tegen criteria die de overdracht van middelen aan terreurgerelateerde activiteiten verhinderen, bewijst de claim van het rapport.

Een Israel Security Agency onderzoek naar de ‘Ein Bubin’ bomaanslag in augustus 2019, die resulteerde in de moord op de 17-jarige Rina Shnerb en verwonding van haar broer en vader, maakte dat ongeveer 50 PFLP-terroristen werden gearresteerd. De PFLP wordt door de EU, de VS, Canada en Israël aangemerkt als een terroristische groep.

Onder de gedetineerden waren hoge ambtenaren die in Palestijnse “maatschappelijke organisaties” dienden, waaronder een van de 135 Palestijnse NGO’s, Addameer. Addameer is een organisatie die, naast haar lopende campagne om de staat Israël te boycotten en te delegitimeren, pleit voor de vrijlating van PFLP-terroristen en hen tegelijkertijd juridische vertegenwoordiging biedt.

Advertentie (4)